Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca organizează în data de 4 aprilie 2016, între orele 10.00 – 16.00, cea de-a X-a ediţie a „Paradei produselor tradiţionale”, eveniment care se va desfăşura în Institutul de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I al României”, din Calea Mănăştur, nr. 3-5.
Evenimentul este organizat de studenţii anului IV ai Facultăţii de Agricultură, Departamentul Ingineria şi Protecţia Mediului, în cadrul disciplinei Controlul şi certificarea produselor.
Evenimentul îşi propune să scoată din anonimat 30 de produse agroalimentare autentic româneşti din Transilvania şi Bucovina, prin construcţia identitară a unui paşaport agroalimentar pe una din schemele de calitate potrivit Regulamentul U.E. nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare (produse tradiţionale: DOP/Produs cu Denumire Geografică; IGP/Produs cu Indicaţie de Protecţie Geografică; TSG/Produs cu Trasabilitate Garantată).
Produsele vor fi analizate de un juriu alcătuit din conf. dr. Avram Fiţiu – USAMV Cluj-Napoca, dr. vet. Viorica Ciobanu – Preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni şi Mircea Groza – Maestru Gastronomie Tradiţională, C.J. Sălaj.
Din programul evenimentului fac parte:
– prezentarea a 30 de caiete de sarcini de produse agroalimentare tradiţionale;
– prezentarea de costume tradiţionale din comuna aferentă produsului;
– degustarea de produse tradiţionale;
– muzică populară tradiţională din diferite microregiuni.