Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează MARȚI, 11 OCTOMBRIE 2016, de la ora 19, concertul Orchestrei de cameră „Capella Claudiopolis”.
În program:
JOSEPH HAYDN (1732-1809): SIMFONIA nr. 35 în Si b major
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791): CONCERTUL nr. 3 în Sol major KV 216
JOSEPH HAYDN: SIMFONIA nr. 44 în Mi minor „Trauersymphonie”
Solist: VLAD RĂCEU
Conducerea muzicală: PETER ROSENBERG
TAXA DE INTRARE: 6 LEI – ADULȚI,
3 LEI – ELEVI, STUDENȚI, PENSIONARI.
Biletele pot fi achiziționate la intrarea în muzeu.
ORCHESTRA DE CAMERĂ „CAPELLA CLAUDIOPOLIS” a fost înființată în anul 2016. Membrii orchestrei sunt muzicieni de la instituțiile culturale cele mai importante ale Clujului: Opera Națională, Filarmonica de Stat și Conservatorul „Gh. Dima”.
„Capella Claudiopolis” are intenția de a interpreta lucrări începând din perioada barocului și până la muzica contemporană. După concertul de la Cluj, orchestra va debuta încă în luna octombrie la NÜRNBERG (Germania) la invitația SOCIETĂȚII MOZART de acolo.
Născut la Cluj-Napoca, violonistul PETER ROSENBERG a absolvit Liceul de muzică și Academia de Muzică „Gheroghe Dima” din orașul natal. Și-a completat apoi studiile la Academia de Muzică a Israelului „Samuel Rubin” din Tel Aviv, la clasa prof. Alice Feines, apoi la Academia de Muzică Nordwestdeutsch din Detmold (Germania) cu prof. Tibor Varga. Examenul final l-a susținut la Facultatea Folkwang din Essen, la clasa prof. Sashko Gawriloff. Este laureat a numeroase concursuri internaționale, desfășurate la Bonn, München, Napoli și Sion, dintre care amintim Deutschen Musikwettbewerb și ARD Musikwettbewerb, unde a participat alături de fratele său, Gabriel Rosenberg, în formula duo de vioară și pian. Ca pedagog, a profesat începând cu anul 1974 în cadrul Academiei de Muzică din Detmold, iar între 1993 și 1999 a activat și ca profesor la Academia de Muzică din Köln/Aachen. Peter Rosenberg a susținut concerte în Germania, Franța, Elveția, Italia, România, Japonia, America de Sud. Din 1982 este prim-concertmaistru al Orchestrei Simfonice din Bamberg alături de care, ca solist, a înregistrat pe CD cele două Concerte pentru vioară și orchestră de Ernst Krenek.
VLAD RĂCEU s-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni, ambii părinți fiind violoniști. A început studiul viorii la frageda vârstă de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, care de pe atunci deținea funcția de concert-maestru al Filarmonicii „Dinu Lipati” din Satu Mare. Încă din perioada studiilor preuniversitare s-a remarcat la concursurile și olimpiadele naționale, dovada fiind numeroasele premii obținute. De la debutul scenic ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu Mare, din anul 1995, activitatea sa concertistică include turnee atât în țară, cât și în Ungaria, Germania, Elveția și Olanda. În septembrie 2007 a obținut locul I la Concursul Internațional „Ștefan Ruha”, iar în luna decembrie a aceluiași an, premiul I și Marele Premiu la Concursul Internațional „Remember Enescu”. A participat la cursurile de măiestrie ale violoniștilor Gabriel Croitoru și Nicușor Silaghi, Anke Schittenhelm, Ernst Kovacic, David Grimal, Sherban Lupu, Ladislau Kiss, Silvia Marcovici și Florin Paul. Susține frecvent concerte în calitate de solist, în compania orchestrelor filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Botoșani, Craiova, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu-Mureș și Sibiu. A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a Prof. Dr. Victoria Nicolae, absolvind în anul 2010 și respectiv 2012 cu nota maximă. În prezent este asistent universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și violonist în cadrul Filarmonicii „Transilvania”.