Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inițiat două proiecte de hotărâre vizând aprobarea proiectului cu finanțare europeană și a studiului de oportunitate pentru „Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello”, instituție spitalicească aflată în subordinea forului administrativ județean.
„Achiziționarea, cu fonduri europene, de aparate și echipamente medicale de ultimă generație este mai mult decât oportună, cu atât mai mult cu cât incidența bolilor de plămâni este tot mai crescută. Aceste dotări au menirea de a veni în sprijinul echipei medicale a Spitalului de Pneumoftiziologie care va putea, astfel, să identifice cu mai multă ușurință bolile de plămâni și să administreze pacienților tratamentul adecvat”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
Proiectul vizează achiziționarea unor echipamente de înaltă performanță pentru dezvoltarea și diversificarea activității ambulatoriului, în scopul creșterii calității actului medical și asigurării unui diagnostic și tratament de înaltă calitate.
Consiliul Județean intenționează, astfel, dotarea ambulatoriului spitalului cu un aparat de radiologie digitală, un ecovideobronhoscop, două videobronhoscoape, un bodypletismograf și un aparat destinat diagnosticării afecțiunilor de dinamică respiratorie induse de efort – ergospirometru. Totodată, în lista de achiziții au mai fost incluse un turn de laparoscopie (toracoscopie), două lămpi scialitice cu doi sateliți destinate sălilor de operație, o masă de operație mobilă electromecanică seria 5000, doi analizori de gaze și ioni, precum și șase monitoare funcții vitale.
Propus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Obiectivul Specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate „Operațiunea A – Ambulatorii”, proiectul are o valoare totală de 4.231.759 de lei, din care 4.147.123,82 de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată, contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj urmând a reprezenta 2% din valoarea eligibilă a proiectului.