Noi aparate medicale de ultimă generaţie pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

spitalul de copii cluj 3Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horaţiu Cătărig, a iniţiat, în vederea adoptării în cadrul şedinţei ordinare a deliberativului clujean care va avea loc miercuri,10 iunie 2015, un proiect de hotărâre privind finanţarea achiziţionării unui sistem de mamografie direct digitală, a unui ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi a unui spectometru de masă BIOTYPER, care vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unitate medicală aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean.

Această nouă investiţie, în valoare totală de 2.000.000 lei, din care Consiliul Judeţean Cluj va finanţa 70% – 1.400.000 lei, se adaugă unei alte investiţii extrem de importante derulate în anul 2015 la Spitalul de Boli Infecţioase, respectiv achiziţionarea unui computer tomograf pentru Ambulatorul Integrat al spitalului, în valoare de 968.000 lei, la această sumă consistentă adăugându-se avansul de 100.000 de lei deja acordat în cursul anului precedent.

„Mă bucură faptul că, la scurt timp după ce luna trecută am iniţiat demersurile necesare în vederea achiziţionării unui RMN performant pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, am reuşit continuarea acestui program de dotare cu aparatură medicală ultramodernă. În acest sens, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean de miercuri, 10 iunie, voi susţine un nou proiect de hotărâre pe care l-am iniţiat pentru dotarea unui alt spital clujean cu aparatură medicală de ultimă generaţie, capabilă să contribuie la profilaxia şi tratarea pacienţilor care apelează la serviciile sale. În contextul în care statisticile oficiale atestă faptul că una dintre principalele cauze ale mortalităţii feminine în România şi în lume o reprezintă cancerul mamar, un aparat capabil să depisteze precoce această boală este mai mult decât util pentru toate clujencele şi, mai ales, pentru cele peste 17.500 de paciente deja existente în baza de date a Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj. Desigur, conştientizând importanţa pe care aparatura medicală performantă o are pentru salvarea vieţii şi a sănătăţii, implicarea mea în acest proiect de eficientizare a activităţii mediale din judeţ va continua şi în perioada următoare, prin identificarea necesităţilor de dotare cu aparatură pentru toate instituţiile sanitare clujene” a declarat domnul vicepreşedinte Horaţiu Cătărig.

Necesitatea achiziţionării aparaturii medicale pentru Spitalul de Boli Infecţioase este mai mult decât necesară datorită, în special, faptului că această instituţie nu dispune în prezent de mijloace imagistice moderne şi de calitate, adaptate exigenţelor din ţările dezvoltate în ceea ce priveşte depistarea precoce a cancerului mamar. De altfel, în acest moment, în cadrul laboratorului de imagistică şi al Ambulatoriului Integrat al Spitalului se efectuează doar examinări ecografice şi explorări radiologice  convenţionale, acestea fiind în multe situaţii insuficiente pentru a putea formula un diagnostic de acurateţe, în acord cu standardele medicale acceptate la nivel internaţional. În acelaşi timp, adresabilitatea foarte ridicată a Spitalului de Boli Infecţioase, de cca. 1000 de persoane zilnic, reprezintă un motiv în plus pentru achiziţionarea acestei aparaturi în condiţiile în care aproximativ 10% dintre acestea necesită investigaţii mamografice. Un aspect foarte important în acest context îl reprezintă şi faptul că, în momentul de faţă, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există doar două mamografe amplasate în spitale publice, restul aparatelor de acest tip funcţionând în clinici private, unde listele de aşteptare pentru o evaluare imagistică a sânului, decontată de C.A.S. Cluj, sunt foarte lungi, termenul acestor programări fiind de cca. două luni, situaţie în care boala canceroasă avansează şi se agravează foarte mult.

În ceea ce priveşte aparatul de identificare bacteriană (spectometru) BIOTYPER, acesta este mai mult decât necesar în condiţiile în care, la ora actuală, există nevoia identificării cât mai rapide şi cu maximă precizie a agenţilor patogeni tot mai diversificaţi şi agresivi. Astfel, dacă pentru aparatele existente este necesar un timp de 24 de ore pentru probele prelevate din culturi bacteriene, noul aparat va fi capabil să furnizeze rezultatele în maxim 2 minute şi cu o înaltă precizie, aspect extrem de important în stabilirea unui diagnostic cu implicaţii imediate în recuperarea pacienţilor şi reducerea costurilor spitaliceşti. În prezent. astfel de aparate există în doar trei mari oraşe din România, respectiv Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, astfel încât pacienţii clujeni, dar şi cei din toată Transilvania, vor putea beneficia de primul spectometru de masă care foloseşte tehnologii pe bază de laser în identificarea rapidă şi cu mare acurateţe a microorganismelor.

 

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj