Muzeul de artă din Cluj participă la „Şcoala de Artă de la Cluj” în Polonia. Va fi expusă o lucrare a lui Adrian Ghenie

Muzeul de Arta, Cluj-NapocaMuzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie culturală aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, va participa în perioada 29 august – 1 septembrie 2014, în localitatea Nowy Sacz din Regiunea Malopolska, la vernisajul expoziţiei „Şcoala de Artă de la Cluj”.

În cadrul expoziţiei va fi expusă şi o lucrare a tânărului ce a absolvit la UAD Cluj-Napoca şi a care a primit într-o licitaţie la Londra, 1,8 milioane de euro pentru un tablou.

Expoziţia, realizată în cadrul programului de colaborare existent între judeţul Cluj şi regiunea înfrăţită din Polonia-Malopolska, va fi deschisă până în data de 21 septembrie la Galeria de Artă Contemporană SOKÓL din Nowy Sacz.

„Şcoala de Artă de la Cluj” va expune lucrări de Abódi Nagy Béla, Petre Abrudan, Gheorghi Apostu, Catul Bogdan, Teodor Botiş, Victor Ciato, Petru Feier, Radu Fulger, Teodor Harşia, Nicolae Maniu, Florin Maxa, Miklóssy Gabor, Mohi Sándor, Ioan Aurel Mureşan, Paul Sima, Tóth László, Mircea Vremir din patrimoniul muzeului şi din creaţia curentă a artiştilor Ioana Antoniu, Marius Bercea, Radu Comşa, Adriana Elian, Adrian Ghenie, Kőmives Andor, Ciprian Mureşan, Radu Pulbere, Şerban Savu, Ioan Sbârciu, Radu Şerban. La organizarea expoziţiei au colaborat galeriile Plan B Cluj / Berlin şi Blain / Southern Londra.

PLAKATExpoziţia îşi propune să ofere o imagine concentrată a specificului artei clujene din perioada 1950 şi până în prezent, cunoscută fiind ascensiunea acesteia în mediile artistice internaţionale din ultimii ani. Astfel, o carte apărută anul trecut la editura Phaidon, Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes, plasează Clujul între cele 12 oraşe unde se realizează arta viitorului.

În revista Flash Art, un articol a lansat formula Şcoala de Artă de la Cluj, referindu-se la prezenţa tot mai dinamică a artiştilor clujeni în arta internaţională, dar şi la o anumită caracteristică a acestora, respectiv interesul pentru arta figurativă. Artiştii clujeni au manifestat întotdeauna o preferinţă pentru arta figurativă iar o privire retrospectivă în istoria picturii locale confirmă acest lucru.Un element important în această istorie îl reprezintă existenţa învăţămîntului artistic superior din anul 1950 până în prezent, deşi pentru o scurtă perioadă, între anii 1926-1931, o şcoală de artă a mai funcţionat la Cluj.

Muzeul de Arta, Cluj-NapocaChiar dacă o bună parte din această istorie s-a consumat în perioada comunistă, artiştii au încercat să se sustragă modelelor propuse de ideologia comunistă şi să dezvolte o artă adevărată, legată de multe ori de evoluţiile artistice din lume. Succesul răsunător al tinerilor artişti de azi a fost pregătit de generaţiile anterioare, de climatul cultural bogat al Clujului, artiştii-profesori din învăţământul universitar de artă clujean având o influenţă decisivă în crearea unui anumit profil artistic al oraşului.

Citeşte şi: Un absolvent al UAD Cluj-Napoca a primit 1,8 milioane de euro pentru o pictură într-o licitaţie la Londra 

Articole Noi