Muscatura de capusa: primavara si vara sunt anotimpurile ideale aparitiei si dezvoltarii capuselor.
Din luna aprilie pana in septembrie fiind perioada propice dezvoltarii lor.
Acestea se intalnesc frecvent in zonele cu iarba sau in padure si paraziteaza animalele de companie (caine, pisica).
Atunci cand copiii profita de vremea calda pentru a alerga prin iarba, trebuie sa avem in vedere ca exista riscul de a intra in contact cu aceasta insecta.
Capusa este o insecta ce face parte din clasa Arahnoide, fiind paraziti, ceea ce inseamna ca se hranesc pe seama unui organism pe care se fixeaza. Au dimensiuni mici, intre 2.5-14 mm, motiv pentru care unele se descopera cu dificultate.
Prefera zonele calde si umede ale corpului, de aceea frecvent o descoperim la nivelul pielii capului, retroauricular (dupa ureche), in zona axilara (subrat), poplitee (in spatele genunchiului) sau cea inghinala.
Odata ajunsa in aceasta zona, se fixeaza cu capul in tegument si incepe sa se hraneasca cu sange, crescand in dimensiuni pe masura ce ingereaza mai mult.
Daca nu este descoperita de la inceput, dupa cateva zile sau saptamani se detaseaza singura, insa consecutiv creste riscul de a transmite anumite boli.
Capusa poate fi purtatoare de multiplii agenti patogeni precum bacterii, spirochete, ricketsii, protozoare, virusuri, insa cea mai cunoscuta si de temut este infectia cu Borrelia burgdorferi, cauzatoare a bolii Lyme.
Nu toate capusele produc boala, ci doar cele infectate cu acest parazit.
Muscatura de capusa: Simptome
• frecvent, aceasta nu produce nici un simptom, fiind intamplator gasita pe tegument; muscatura nu produce durere deoarece capusa secreta o substanta anestezica anterior muscaturii
• copiii alergici pot asocia insa local semne de inflamatie: durere, roseata, caldura locala, tumefactie; acestea sunt simptome care deseori dispar la indepartarea capusei
Exista insa cateva simptome care pot sugera transmiterea unei boli prin intermediul capusei, situatie in care trebuie sa va adresati medicului imediat:
• ameteala, confuzie, dureri de cap
• senzatie de slabiciune, paralizii
• durere musculara sau articulara
• ganglioni limfatici mariti
• rigiditate la nivelul gatului
• inrosirea zonei muscaturii sub forma unui semn de "tras la tinta" cunoscut sub numele de eritem migrator (foto anexata)
• greata, varsaturi
• palpitatii
• tulburari de respiratie
Diagnosticul
Se stabileste pe baza manifestarilor clinice si apoi confirmarea serologica de laborator, adica depistarea in sange a anticorpilor de tip Ig M sau Ig G impotriva Borrelia burgdorferi.
Deoarece imediat dupa muscatura de capusa nivelul anticorpilor este redus si acestia nu sunt detectati frecvent, se recomanda efectuarea de teste in dinamica.
Astfel, se dozeaza anticorpii anti- Borrelia burgdorferi imediat dupa muscatura si apoi la cel putin o luna interval. De asemenea, antibioterapia efectuata in acest interval poate impiedica producerea de anticorpi si acestia sa nu se evidentieze la analize.
Prevenirea muscaturii de capusa
• evitarea zonelor cu iarba inalta si a tufisurilor
• in timpul iesirilor in natura se recomanda utilizarea unei imbracaminti cat mai deschise la culoare pentru a putea localiza mai eficient insecta
• in cadrul iesirilor in natura, pe cat posibil nu se vor lasa descoperite zone de piele, pantalonii vor fi introdusi in sosete, se folosesc ciorapi care sa acopere cat mai mult piciorul si incaltaminte adecvata (nu sandale, slapi etc)
• acasa se recomanda spalarea tuturor hainelor, iar la spalarea copilului se va efectua examinarea atenta a corpului si verificarea zonelor in care aceasta insecta se poate localiza (pielea capului, axila, zona inghinala)
• exista in farmacii spray-uri protectoare care se aplica pe piele
• deparazitarea animalelor de companie
Complicatiile muscaturii de capusa
Boala Lyme sau Borelioza este cauzata de Borrelia Burgdorferi. Simptomele sunt diverse si constau in dureri de cap, febra, oboseala si eruptie caracteristica in semn de ”tras la tinta” ce apare la nivelul muscaturii la un interval de 3-30 de zile.
Unele simptome apar la interval de ani de zile dupa contactul cu infectia. Netratata afecteaza sistemul nervos central (neuroborrelioza), inima, plamanii si restul organelor. Tratamentul consta in antibioterapie o perioada de zile sau saptamani.
Cel mai eficient tratament este indepartarea capusei cat mai repede posibil.
Babesioza este o boala cauzata de un parazit ce infecteaza si distruge eritrocitele (celulele rosii ale sangelui).
Se transmite prin intermediul capusei care se infecteaza la randul ei cu parazitul ce produce boala. Simptomele constau in cele asemanatoare unei raceli: febra, dureri musculare, oboseala. Terapia acestei afectiuni de realizeaza de asemenea cu antibiotice specifice.
Tularemia se manifesta prin febra inalta, frisoane, dureri de cap, ganglioni ce cresc in dimensiuni inzona muscaturii, greturi, varsaturi.
Encefalita si meningita apar atunci cand infectia se localizeaza la nivelul sistemului nervos central (creierului). Se manifesta prin febra, stare generala alterata, somnolenta, confuzie, uneori coma.
Muscatura de capusa: tratament
• cel mai important aspect este indepartarea capusei;
daca nu se cunoaste tehnica, este recomandat a nu se incerca la domiciliu acest lucru, ci intr-o unitate medicala, deoarece se utilizeaza o pensa speciala cu care insecta este prinsa cat mai aproape de tegument si este tractionata vertical cu grija pentru a nu ramane parti din capusa atasate de piele, in special capul acesteia
• pentru a extrage capusa nu se aplica local niciun unguent sau solutie (vaselina, fosfor, caldura sau alte metode)
• dupa extragerea insectei, aceasta se pastreaza intr-un recipient pentru eventuale analize ce pot decela transmiterea unei boli
• local se utilizeaza un pansament steril si se dezinfecteaza zona cu alcool sanitar, Rivanol, Betadina, tinctura de iod sau doar apa cu sapun;
unii medici recomanda un unguent antibiotic local pentru prevenirea unei infectii locale
• pentru a trata mancarimea locala se aplica unguente locale (de tipul mixturii mentolate) sau antialergice orale
• un antibiotic oral poate fi indicat de doctor daca acesta considera a fi necesar (Doxiciclina la copii peste 8 ani, Amoxicilina, Cefalosporine); se pot utiliza si antiinflamatorii non-steroidiene
• cazurile severe care implica complicatii se interneaza obligatoriu in spital
Prezentarea la medic in timp util poate contribui la evitarea unor diverse complicatii, de aceea nu ezitati sa consultati medicul.
Citeste rubrica ”Ce sa fac, doctore?”