MOL România majorează la 400.000 de lei fondul alocat ONG-urilor în cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

IMG_20170926_160045MOL România majorează la 400.000 de lei fondul alocat ONG-urilor în cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor.

Finanțarea proiectelor de terapie prin artă și terapie emoțională crește cu 100.000 de lei față de ediția trecută, ajungând la un fond total de 400.000 de lei în 2017
Termenul înscrierilor în concursul de proiecte este 26 octombrie 2017
În cadrul celor opt ediții anterioare ale programului, MOL România a finanțat cu peste 2,4 milioane de lei 146 de proiecte, incluzând aproape 10.000 de beneficiari în activitățile lor.
26 septembrie 2017, Cluj – MOL România și Fundația pentru Comunitate au lansat cea de-a 9-a ediție a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, cu un fond mărit la 400.000 de lei. De asemenea, suma maximă care poate fi obținută de un ONG a fost ridicată de la 20.000 la 25.000 de lei. Acest program oferă sprijin financiar organizațiilor non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale. Înscrierile la concursul de proiecte sunt deschise până la 26 octombrie 2017.

În cadrul evenimentului de lansare, organizat la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj, cele 19 organizații care au primit finanțare în ediția precedentă au prezentat rezultatele proiectelor realizate în perioada decembrie 2016 – august 2017.

Timp de 9 luni, peste 870 de copii cu nevoi speciale au avut parte de terapii prin artă, terapii corporale (prin mișcare și dans), drama terapie, terapii ocupaționale utilizând tehnici de art-terapie, de modelare a lutului și a altor materiale organice.

De asemenea, prin intermediul programelor susținute, s-au realizat terapii asistate de animale, acvaterapie, terapii emoționale – prin basm, povestiri sociale, joacă, teatru de păpuși.

Terapiile aplicate au contribuit la îmbunătățirea calității vieții copiilor, precum și a familiilor acestora.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentat singurul centru de boli rare din țară, NoRo din Zalău, sprijinit în cadrul a două ediții anterioare ale Programului.

„Profesionalismul juriului și al specialiștilor implicați în evaluarea proiectelor înscrise la edițiile precedente a avut o contribuție importantă în ridicarea calității terapiilor aplicate. De-a lungul anilor, am putut observa o evoluție extraordinară a programului – de la prima ediție în care juriul nu a împărțit în totalitate fondul disponibil, nefiind înscrise suficiente proiecte care să corespundă criteriilor de selecție, până la ultimele ediții în care au existat atât de multe proiecte bune, încât finanțarea a devenit insuficientă pentru a le susține pe toate. Acesta a fost un motiv pentru care am considerat necesară suplimentarea fondurilor prin care MOL România susține cauza copiilor cu nevoi speciale, continuându-și astfel implicarea atentă în viața comunităților în care își desfășoară activitatea”, a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman al MOL România.

IMG_20170926_160025Premiul MOL pentru sănătatea copiilor a fost acordat Fundației Hospice Emanuel din Oradea pentru cel mai bun proiect realizat în cadrul ediției a 8-a, 2016. Intitulat „Viața ta a schimbat lumea: un program psihosocial pentru cele mai scurte vieți și cei apropiați”, proiectul are ca obiectiv creșterea calității vieții și diminuarea suferinței emoționale a pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă și a copiilor care au un frate sau un părinte care suferă de o afecțiune gravă, prin intermediul unor intervenții specializate de suport psihosocial în vederea reducerii anxietății și a stresului. Fundația Hospice Emanuel din Oradea a obținut finanțare de cinci ori în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor între anii 2012-2016.

Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor va beneficia la ediția din acest an de finanțarea maximă disponibilă pentru un proiect, 25.000 lei, fără a se înscrie la concursul de proiecte, și va desemna un specialist al organizației pentru a fi membru al juriului programului.

„În cadrul celor opt ediții anterioare ale programului au fost înscrise în total 840 de proiecte din toată țara, dintre care au obținut finanțare 146. Sumele pentru implementarea proiectelor declarate câștigătoare se acordă încă de la început, asigurându-se astfel baza financiară pentru activitățile planificate. Colaboratorii Fundației noastre oferă suport și informațiile necesare atât celor care doresc să se înscrie, cât și celor interesați de program pe tot parcursul anului”, a afirmat András Imre, Director Executiv al Fundației pentru Comunitate.

Prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, organizațiile non-guvernamentale pot beneficia de o sumă de maximum 25.000 lei sub formă de pre-finanțare pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada decembrie 2017 – august 2018. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 26 octombrie 2017, iar fondul total al sponsorizărilor este de 400.000 lei. De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 2.418.000 lei ONG-urilor care au derulat 146 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând aproape 10.000 de beneficiari în activitățile lor.

Programul MOL pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Anunțul programului precum și formularul de înscriere pot fi descărcate de pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care peste 200 în România.

Despre Fundația pentru Comunitate
Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.

Proiecte realizate în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, ediția a 8-a, 2016

Organizațiile care au implementat proiectele finanțate în ediția a opta a Programului MOL pentru sănătatea copiilor au derulat activități de terapie emoțională și terapie prin artă în perioada decembrie 2016 – august 2017 pentru copii bolnavi sau cu nevoi speciale.
Premiul MOL pentru sănătatea copiilor a fost acordat Fundației Hospice Emanuel din Oradea, pentru cel mai bun proiect realizat în cadrul ediției a 8-a, 2016 – 2017. Intitulat Viața ta a schimbat lumea: un program psihosocial pentru cele mai scurte vieți și cei dragi ai lor, proiectul a avut ca obiectiv creșterea calității vieții și diminuarea suferinței emoționale a pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă și a copiilor care au un frate sau un părinte care suferă de o afecţiune gravă, prin intermediul unor intervenții specializate de suport psihosocial în vederea reducerii anxietăţii şi a stresului.
Asociația Audiosofia din București a organizat activități de terapie prin joc și dramaterapie pentru 70 de copii hipoacuzici și cu implant cohlear și pentru 20 de prieteni cu auz normal în cadrul proiectului intitulat Măști cu ecou, punând în scenă aspecte din viața copiilor cu implant cohlear și a familiilor lor.
Asociația Corabia Prieteniei din Timișoara a fost susținută în derularea proiectului intitulat Fantezie, bucurie şi culoare – ateliere de terapie prin joc şi dramaterapie. Asociaţia a implementat activități pentru copii cu tulburări de dezvoltare a limbajului și a comunicării, facilitând exprimarea trăirilor traumatizante într-un cadru sigur și terapeutic, în care este posibilă intregrarea și rezolvarea stresului emoțional.
IMG_20170926_160002Asociația Ascultă Viața din Sibiu a derulat proiectul intitulat Sunetul Lutului 2017 în colaborare cu Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu din Iași, contribuind la dezvoltarea abilităților psihomotorii, de comunicare și relaționare în cazul a 72 de copii cu deficiențe de auz.
Proiectul intitulat Emoțiile fac parte din mine – nu mă mai tem!, implementat de Asociația Română pentru Studiu și Intervenție în Traumă din Timișoara a ajutat 20 de copii traumatizați la o vârstă precoce în conștientizarea, identificarea și exprimarea emoțiilor prin sesiuni de lucrul cu corpul, hipoterapie și sesiuni de terapie emoțională de grup.
Asociația Kozmutza Flóra a primit finanțare pentru ediția a treia a unui proiect de hidroterapie. Intitulat Învățare și distracție în apă – Acvaterapie pentru copii cu nevoi speciale din Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flóra Cluj Napoca, proiectul s-a adresat unui număr de 21 de copii cu deficiențe multiple sau asociate, care au avut șansa de a-și dezvolta controlul echilibrului, de a dobândi un grad mai mare de independență și de a însuși mișcările de bază ale înotului.
Patru organizații au derulat activități asistate de animale. Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România în colaborare cu Asociația Dog Assist, în cadrul proiectului Susține-le pașii, a ajutat prin intermediul câinilor terapeutici 23 de copii cu deficiențe neuromotorii din Grădinița Specială Malteză în dezvoltarea motricității fine și grosiere, îmbunătățind și unele funcții cognitive, emoționale, facilitând totodată relaționarea copiilor cu mediul extern.
Asociația HorsEmotion din Timișoara a derulat activități de hipoterapie (terapie cu ajutorul cailor) și terapie asistată de câini pentru 30 de copii instituționalizați. Micii beneficiari, lipsiţi de susținerea unei familii și a unui mediu stimulant, au avut șansa de a ieși în afara instituției, într-un cadru sigur, și au fost ajutați în dobândirea unor abilități pentru o viață mai independentă, îmbunătățind capacitățile cognitive, abilitățile sociale, de comunicare și de exprimare a emoțiilor.
Asociația Hip-Tep din Aiud și Fundația Salvator din Gheorgheni au organizat sesiuni de terapie asistată de cai în vederea recuperării a 14, respectiv 15 copii cu diferite dizabilități neuromotorii sau locomotorii. În afară de ședințele de hipoterapie, Asociația Hip-Tep a organizat ediția a II-a a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor, eveniment cu ocazia căruia copiii cu cerințe educative speciale şi-au arătat abilitățile și talentele în diferite probe de călărie.
Asociația Culturală Udvarhelyszék din Odorheiu Secuiesc și Asociația Vedem Împreună din Sibiu au conceput o serie de materiale auxiliare pentru ajutorarea copiilor nevăzători. Astfel, organizația din Harghita a realizat 27 de pachete cu materiale auxiliare pentru predarea şi învățarea matematicii (clasele I-VI) destinate copiilor cu deficiențe grave de vedere sau nevăzători. Colaboratorii proiectului Cartea magică au tipărit cărți în relief pentru copii care suferă de o deficiență vizuală sau auditivă, instituționalizați la Școala Incluzivă nr. 2 din Sibiu.
Specialiștii de la Fundația Talentum din Târgu Mureș au contribuit la creșterea rezilienței și capacității de autovindecare a 30 de copii cu afecțiuni psihice sau fizice în cadrul proiectului intitulat Arta vindecării – vindecare prin artă. Scopul activităților de terapie prin artă – confecționarea de măști, pictura, colajul, și alte tehnici – respectiv de terapie emoțională, au urmărit asigurarea unui climat favorabil pentru transpunerea trăirilor traumatice într-un plan simbolic, facilitând înțelegerea și integrarea acestora cu susținerea terapeutului și al grupului.
Grădina magică din Satu Mare a fost amenajată de echipa Asociației Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare pentru a întâlni nevoile unor copii cu boli grave sau cu dizabilități, privați de bucuria de a petrece timp în natură, creând astfel un spațiu de terapie multisenzorială, cu stimuli optici, acustici, olfactivi, tactili și gustativi în mijlocul naturii.
Specialiştii de la Asociația Română de Terapii Expresive din București au utilizat Art Terapia Phronetic în reabilitarea psiho-socială a 40 de copii suferind de boli cronice și grave, sau cu diverse tulburări psiho-emoționale, utilizând imagini, metafore și puterea imaginației pentru exprimarea constructivă a emoțiilor, pentru a obține noi perspective și pentru a rezolva probleme în moduri noi.
Scopul proiectului derulat de Asociația Învățăm cu Pictograme din Timișoara a fost dezvoltarea emoțională a 15 copii diagnosticați cu autism, prin realizarea unor povestiri sociale adaptate cu ajutorul unor pictograme, vizând patru emoții de bază: bucuria, furia, frica și tristețea, contribuind astfel la dezvoltarea inteligenței emoționale dar mai ales la dezvoltarea abilităților de exprimare, comunicare și relaționare cu cei din jur.
În cadrul proiectului intitulat Povești din lumea păpușilor, derulat de Asociația Down Oradea, cei 18 beneficiari ai Centrului de zi Iedera pentru copiii cu sindrom Down au participat la activități de meloterapie (terapie prin muzică) și teatru de păpuși, îmbunătățind astfel limbajul verbal și nonverbal, crescând interacţiunea socială și inteligența emoţională.
Serviciile de intervenție timpurie oferite de Asociația Prosperitas Vitae la Sînmartin (Harghita) au fost diversificate prin proiectul Fericirea ne face să creștem, oferind micilor beneficiari terapie prin basm și teatru de păpuși, precum și activități de terapie prin muzică. Prin programul complex și personalizat, activitățile terapeutice au contribuit la recuperarea neuro-psiho-motorie a 40 de copii cu dizabilități.
Proiectul Ferestre către tine a fost derulat de Asociația Euromis din Iași în parteneriat cu Liceul Special Moldova din Târgu Frumos, pentru 15 copii cu deficiențe de vedere. Prin mișcare, dans, modelaj, sculptură posturală de grup și alte activități, elevii și-au îmbunătățit stima de sine, modul de relaționare cu ceilalți, au învățat să își exprime mai constructiv emoțiile și și-au conștientizat propriile capacități și resurse.
Fundația Haven „Speranța tuturor” şi Centrul de zi „Silvia” din Piatra Neamț, prin proiectul Căsuța de Turtă Dulce au contribuit la susţinerea copiilor cu deficiențe prin implementarea de activități de stimulare și integrare senzorială, activități ocupaționale și lucrative, integrate în structura unui Centru ocupațional pentru copii cu deficiențe. Prin parcurgerea etapelor realizării unei rețete, obținând ca produs finit, turtă dulce, 22 de copii cu autism au fost ajutați să dobândească deprinderi de lucru individual și în echipă, să-și crească capacitatea de concentrare și gradul de autonomie.

Articole Noi