Licitaţii trucate şi afaceri cu instrumente la Opera din Cluj? Instrumente de mii de euro vândute la bani mărunţi.

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj
Opera Nationala
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Pe adresa redactiei a fost transmis un email cu informaţii privind o licitaţie ce a avut loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în cadrul căreia anumite persoane ar fi cumpărat instrumente muzicale la preţuri de nimic. Sunt aduse acuzaţii grave şi la adresa managerului instituţiei culturale din Cluj. Precizăm că până la acest moment nu a putut fi contactat vreun reprezentat al instituţiei, dar o solicitare scrisă a fost transmisă pentru a primi un punct de vedere. Redăm mai jos informaţiile acuzatoare primite pe adresa redacţiei, iar imediat ce va fi făcută publică vreo reacţie a reprezentanţilor Operei Naţionale Române, o vom aduce la cunoştinţa cititorilor.  

„Astazi 4 Noiembrie 2015, la Opera Romana din Cluj-Napoca a avut loc o licitatie pentru instrainarea de instrumente muzicale care (sic) nu mai sunt necesare institutiei. Desi aceasta licitatie nu a fost facuta publica (a aparut doar un anunt intern in institutie), s-au prezentat la licitatie foarte multe persoane care stiau dinainte preturi si instrumente, mare parte dintre instrumente fiind promise dinainte anumitor persoane de catre managerul Estefan.

Timpani care pe piata muzicala se vand cu 7000 Euro, la Opera din Cluj costa 30 de lei

Asa s-a ajuns sa se scoata la licitatie 2 timpani in stare foarte buna de functionare la derizoriul pret de 15 lei bucata, in masura in care un astfel de instrument muzical in stare de functionare si vandut “second hand” nu poate cobori sub pretul de cateva mii de euro. Intrebarea fireasca care se pune este: de ce aceste instrumente nu au fost evaluate conform legii licitatiilor publice, sau: care au fost criteriile care au condus la vanzarea acestor bunuri cu suma de 15 lei bucata? Consultand site-urile de vanzari online de instrumente, observam clar ca 2 timpani functionabili nu coboara sub suma de 7000 euro.

Sesizand hotia crasa a conducerii, un angajat al operei a intrat in licitatie cu persoana careia I se pregatisera adjudecarea, ajungandu-se la fabuloasa suma de 7600 de lei de la pretul de pornire de 30 de lei. Daca cel pregatit sa cumpere timpanii cu 30 de lei a fost capabil sa plateasca 7600 de lei la final, nu este in mod clar o fraudare a institutiei si a statului? Chiar si suma de 7600 de lei este mult sub pretul de vanzare a acestor instrumente!

Fagot licitat cu 15 lei

Un alt acolit al conducerii a fost cadorisit cu un fagot in deplina stare de functionare pentru incredibila suma de 15 lei, desigur in vreme ce un instrument similar pe piata muzicala on-line costa aproximativ 1000 de euro.

Instrumente scoase la licitatie fara a fi expuse

Toate instrumentele licitate au intrat in licitatie fara un proces verbal si fara consemnarea seriilor de pe instrumente, ceea ce incalca flagrant legea, aceste instrumente putand fi schimbate oricand dupa achizitionare cu alte instrumente mai noi din inventar, lucru care este foarte posibil sa se si intample. In plus instrumentele licitate nu au fost expuse, “interesatii” de instrumente cunoscand inainte de licitatie ceea ce cumpara. Totusi, unde este transparenta fata de persoanele interesate de licitatie care nu au avut acces la magazia cu instrumente inainte de licitatie?

Managerul Estefan a promis inainte de licitatie instrumente anumitor persoane

Supararea cea mai mare a fost a “promitent-cumparatorului” timpanilor care vazand ca pretul instrumentelor incep sa creasca, iar angajatul operei si-a propus sa salveze instrumentele in favoarea institutiei, a avut fabuloasa replica:”Estefan mi le-a promis mie demult”!

Mai multi angajati ai operei au cerut anularea licitatiei de achizitii de instrumente

Vazand fraudarea pe fata a patrimoniului Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, mai multi angajati au depus cereri de anulare a licitatiei publice si sistarea ei sau organizarea in conditiile si termenii legii in vigoare. In plus, marea majoritate a angajatilor este nemultumita de faptul ca directorul Estefan Florin inchiriaza “pro bono” foarte multe instrumente ale institutiei catre bisericile penticostale si baptiste unde el este pastor, fara aprobarea consiliului artistic.

In fapt:
-Managerul Estefan Florin nu a facut publica licitatia decat printr-o nota la avizierul institutiei, persoanele de la alte institutii de cultura neavand acces la licitatie
-Nu a existat o evaluare eficienta si obiectiva a bunurilor scoase spre licitare. Nu poate sa fie scos la licitatie un instrument cu 15 lei iar la final sa se ajunga la aproximativ 1500 de euro!
-Bunurile scoase la licitatie erau lipsite de numarul de inventar si de seria de instrument, putand fi inlocuite cu altele in orice moment. Mai mult, ele lipseau fizic in licitatie!
-Preturile derizorii in contradictie cu valoarea instrumentelor este foarte clar o tentativa de fraudare a statului si a institutiei
-De ce Estefan trebuie sa scape de aceste instrumente in mai putin de 2 luni de la venirea sa ca director, atata timp cat ceilalti directori n-au fost deranjati de aceste instrumente sau de ce trebuie date pe preturi derizorii in perfecta stare de functionare in timp ce elevii de la Liceul de Muzica sau studentii de la Academia de Muzica nu-si permit astfel de instrumente?”, a fost transmis printr-un comunicat.

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj