Cluj Center for Indian Studies a organizat în această seară un nou eveniment dedicat Indiei. Cinci invitaţi de seamă şi-au spus povestea, trăirile din cadrul vizitelor pe care le-au avut în India. Evenimentul aa vut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar sala a fost plină.
De altfel, cei prezenţi au fost foarte interesaţi de poveştile invitaţilor şi tocmai din acest motiv nu s-au sfiit să pună întrebări. Primul care a luat cuvântul, a fost Ovidiu Ivancu fost lector de Limba și literatura română la Universitatea din New Delhi, India, în perioada 2009-2013. Autor al volumului Vremea musonului. A petrecut 4 ani în India aşa că prezentarea sa s-a bazat pe cele prezentate în cartea pe care a scris-o.
Am putea spune că Oviudiu Ivancu şi Constantina Raveca Buleu au ceva în comun. Ambii şi-au petrecut timp în India pentru studii.
Constantina Raveca Buleu este cercetător în cadrul Institutului de lingvistică și istorie literară ”Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și scriitoare, membră a USR. În 2009 s-a aflat în India, la Jawaharlal Nehru University, urmând un stagiu de cercetare.
Pe de altă parte, Idita Pelea care este trainer de dezvoltare personală, cea care a adus pentru prima dată cursul de desen cu emisfera dreaptă în România. Este autoarea romanului El Camino, pelerinaj către sine, publicat în 2012 de Editura For You și nu în ultimul rând o mare iubitoare a tot ce înseamnă cultura orientală. Are în pregatire al doilea roman, despre trăirile care i-au marcat existența ultimilor ani, în urma călătoriilor în fascinantul Orient.
Aceasta a putut să povestească despre India dintr-un alt unghi şi de altfel foarte interesant, pentru că a putut să le spună celor prezenţi despre cum este viaţa în India. Din punctul său de vedere, sunt trei categorii de călători în India.
1. Sunt cei care au o viziune negaivă în ce priveşte India după o experienţă
2. Sunt cei care caută parte spirituală a Indiei şi au impresia că după o vacanţă se întorc cu o altă stare de spirit.
3. Aceştia sunt cei care merg în India dar nu caută nici înălţare spirituală şi nimic altceva dar aleg să se reîntoarcă, pentru că spune Iudita, rămâne „însufletul lor un cântec de sirenă”
Pe parcursul discuţiilor printre concluzii şi întrebările celor prezenţi s-au numărat aspecte legate de fericirea locuitorilor din India şi semnele de circulaţie. Practic, cei cinci ce au avut ocazia să cunoască India au povestit că deşi sunt semafoare pe străzile din India, cu siguranţă acestea precum şi regulile de circulaţie nu sunt respectate. Constantina Raveca Buleu a povestit că rar vezi vreo maşină care să nu fie lovită şi că accidentele sunt des întâlnite.
Un alt aspect ce a stârnit interes a fost fericirea. De ce sunt locuitorii din India fericiţi, împliniţi sufleteşte? Răspunsul a fost unul foarte scurt şi pertinent. „Pentru că ei nu visează la maşini scumpe. nu au pretenţiile pe care le avem noi”, a spus Iudita Pelea.
Ovidiu Ivancu a ţinut să pună această fericire în spatele timpului şi a modului în care el este perceput de oamenii din India.
Hanna Bota este prozatoare, poetă, eseistă, traducătoare, una dintre cele mai active prezențe din spațiul cultural românesc. În urma unei călătorii inițiatice în India, a scris romanul Dansând pe Gange și culegerea de poezii Poeme hindice.
Mihaela Gligor este cercetător în cadrul Institutului de istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și Director al Cluj Center for Indian Studies, UBB Cluj-Napoca. Specialist în viața și opera lui Mircea Eliade, Mihaela are la activ nu mai puțin de șase călătorii indiene.
India îţi dă un sentiment ciudat. Te face să te simţi ca şi cum te-ai avânta în liniştea de dinaintea furtunii. Mai întâi te caută şi te ademeneşte, apoi te înfăşoară, îţi cuprinde şi cel mai îndepărtat punct al sufletului, după care te lasă în voia sorţii, te face să îi simţi fiecare puls, să îi guşti fiecare aromă, să îi cunoşti fiecare secret… şi, când credeai că toate aşteptările îţi sunt împlinite, te surprinde din nou şi te aruncă din braţe, te face să cerşeşti şi să implori, te învaţă că viaţa e mai mult decât credeai tu că e şi că fiecare clipă trăită acolo, lângă sufletul ei, valorează cât altele zeci trăite departe… India îţi stoarce ultima picătură de energie, însă are grijă să îţi dea înapoi mai mult decât poţi gândi şi visa; şi chiar dacă crezi că începi să o urăşti, privind-o cu sufletul îţi dai seama că nu poţi să faci asta, indiferent câte lacrimi te-a făcut să verşi… Odată ce iubeşti India, nu mai ai cale de întoarcere: orice ţi-ar face, oricât ai suferi din cauza ei, orice s-ar întâmpla, India e parte a destinului tău. Aşa a fost scris… (Mihaela Gligor, directorul Cluj Center for Indian Studies).
Astfel, în cadrul evenimentului au fost cinci oameni şi cinci poveşti despre India, experienţe de viaţă de care nu te saturi ascultându-le.