Clujenii care au ales să îşi petreacă ziua de duminică pe Cetăţuie au avut ocazia să asiste la nişte demonstraţii ale Asociației Vulturii din Călata de spectacol hipic. Cei mici au fost încântaţi să îi privească. În cadrul spectacolului a fost prezentată viața nomadă și tehnicile de luptă și vânătoare a hunilor şi a altor popoare din Est. La finalul spectacolului cei prezenți au avut ocazia să călărească.
Asociaţia prezintă stilul de luptă, modul de viaţă, portul, jocurile şi tradiţiile popoarelor nomade. Toate prezentările sunt călare, majoritatea cailor sunt de rasa autohtonă huţul. Echipamentele, ţinuta, armele, harnaşamentul cailor au la bază modele folosite şi în ziua de azi de către popoarele nomade sau reconstituiri ale descoperirilor arheologice, ori după descrieri apărute în diferitele cronici. Majoritatea echipamentelor sunt confecționate de membrii asociaţiei.
Asociația Vulturii din Călata s-a format pentru păstrarea şi prezentarea tradiţiilor maghiare şi a popoarelor nomade (sciţi, sarmaţi, huni, avari, pecenegi, cumani) din secolele IV-XIV.
Cunoscuţi şi sub numele de Călăreţii de la Stana, Vulturii sunt una dintre cele mai vechi trupe de reconstituire istorică din România, ținând de spectacole hipice în diverse localități din Transilvania de peste un deceniu.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului COM’ON Cluj-Napoca, inițiat de Grupul Pont, finanţat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, derulat prin Fundaţia Comunitară Cluj.