[Foto&VIDEO] În Parcul Etnografic „Romulus Vuia” s-a secerat ca în Maramureş

DSCN4642Parcul Etnografic „Romulus Vuia” a găzduit astăzi,  între orele 12.00 și 16.00 manifestarea “La secerat ca în Maramureș”. Vizitatorii au avut ocazia să vadă cap-coadă cum se practică această tradiţie în Maramureş.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca, dar cei prezenţi s-au bucurat şi de  participarea extraordinară a lui Ștefan și Andrei Petreuș.

După cum spune tradiţia, sătenii se întâlnesc la biserică pentru a stabili detaliile legate de procesul de secerat din dimineaţa următoare. Ajunşi pe marginea lanului, aceştia spun  rugăciune înainte de a se apuca de treabă. Apoi, cunoscându-şi fiecare atribuţiile, începe seceratul.DSCN4677

„Folosim o coasă cu dispozitiv special care apleacă spicele într-o anumită parte ca să se poată strânge snopii, după aceea facem legători, apoi îi aducem şi îi facem căpiţe în cruce, iar apoi facem cununile pentru gazdă şi ne cerem plata. Ca la orice clacă, plata este petrecerea de la sfârşit unde se aduc muzicanţi şi se serveşte şi ceva băutură şi mâncare”, a spus Nicolae Hodor, membru al Asociaţiei maramureşenilor din Cluj-Napoca.

În tot acest timp, pentru ca munca să nu devină o povară,  Ștefan și Andrei Petreuș i-au încântat cu  o interpretare a cântecelor tradiționale din Țara Maramureșului.

Întreaga reconstituirea a tradiţiei a fost făcută conform conform străvechilor cutume, iar clujenii prezenţi nu au ezitat să faă poye şi să filmeze.

„Este foarte frumos ce fac aici. Rar mai avem ocazia să vedem astfel de reconstituiri ale tradiţiei. Nouă ni se pare ceva inedit şi de fiecare dată când putem venim în Parcul Etnografic, mai ales că cei mici sunt bucuroşi să asiste, sunt curioşi şi în plus pleacă de aici cu informaţii utile”, a declarat un bărbat  însoţit de familie.DSCN4679

Ca şi anul trecut, manifestarea a avut un scop practic, astfel că după cum a declarat directorul Muzeului Etnografic din Transilvania,  paiele de secară secerate vor fi utilizate pentru recondiționarea construcțiilor din incinta Parcului Etnografic.

Manifestarea a continuat cu un recital extraordinar susținut de Ștefan și Andrei Petreuș, la Dugeana de joc din Parcul Etnografic, în cadrul căruia vizitatorii au avut posibilitatea de a învăța vechi cântece și dansuri maramureșene, sub îndrumarea membrilor Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca.DSCN4694

La eveniment a luat parte şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

DSCN4675

DSCN4673

DSCN4669

DSCN4666

DSCN4660

DSCN4655

DSCN4650

DSCN4628

DSCN4647

DSCN4618

DSCN4578

DSCN4622

Articole Noi