Grupul de inițiativă Musai-Muszáj care militează pentru montarea plăcuţelor bilingve la intrare în oraş, au organizat seara trecută un FlashMob chiar în faţa Primăriei Cluj-Napoca.
Aceştia au făcut autostopul din faţa Primăriei Cluj-Napoca ţinând în mâini plăcuţe pe care scriau diferite destinaţii, comunităţi unde au fost montate deja plăcuţe multiculturale. Printre acestea şi : Sibiu, Nagyszeben, Hermannstadt (RO), Méhkerék, Micherechi (HU). „Autostopiştii” au aşteptat până ce o maşină din care se auzea melodia Ozoszep.
Grupul de iniţiativă a organizat deja mai multe astfel de evenimente cu acest scop la Cluj-Napoca.
A sosit timpul să demascăm această practică și să acționăm împotriva ei – la nivel local, național și internațional. Scopul nostru este ca orașul nostru să fie Clujul interculturalității reale, trăite zi de zi. Ne luăm angajamentul de a transforma acest scop în realitate.
În acest sens, anunțăm:
1. Lansarea campaniei „Primăvara celor 1000 Procese” – o campanie de 3 luni care urmărește ca până în 1 iunie 2015:
– cel puțin 1000 de cetățeni clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului
– cel puțin 1000 de cetățeni clujeni să se alăture procesului care obligă orașul să facă
acest lucru2. Publicarea, în 19 februarie, a unei scrisori adresate celor 16 orașe înfrățite cu Clujul și presei internaționale, care va prezenta realitatea multiculturalității și multilingvismului asumat doar la nivel declarativ.
3. Organizarea, în 26 februarie, a unei dezbateri publice – prima dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc în ultima zi de joi din fiecare lună – privind asumarea activă a cauzei interculturalității orașului.
4. Organizarea, în 27 februarie, a primei ediții a premiilor lunare CKK pentru Intoleranță (CKK Intolerancia Díjak, CKK Intolerance Awards) în cadrul cărora, pe baza votului publicului, vor fi decernate ”premiile” pentru cea mai intolerantă instituție și cea mai intolerantă persoană, se arată în manifestul demarat de grup.
Sursă foto: www.facebook.com