Festivalul Photo Romania 2015, Cluj-Napoca – ediţie aniversară cu evenimente în premieră

logo Photo RomaniaSute de fotografi din întreaga lume, zeci de expoziţii, workshopuri, concursuri şi evenimente speciale vor anima Clujul, între 15 şi 24 mai, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Photo Romania. Unul din cele mai importante evenimente în cadrul festivalului este expoziţia itinerantă World Press Photo.

În fiecare an, expoziţia cu fotografiile câştigătoare ale prestigioasei competiţii iniţiate anual de organizaţia World Press Photo se află în turneu mondial. Vernisajul va avea loc în aprilie, în Amsterdam, iar fotografiile – superlative ale fotojurnalismului – vor călători, până în martie 2016, în aproximativ 100 de oraşe din 45 de ţări. Cele 150 de fotografii realizate de 80 de fotografi din 80 de ţări se vor afla în luna mai la Cluj.

Publicul va putea participa, în cadrul Photo Romania 2015, la peste 50 de expoziţii ale unor fotografi români şi străini, ateliere de specialitate, concursuri, o conferinţă de fotografie pe modelul TEDx, o întâlnire internaţională a managerilor de festivaluri de fotografie, precum şi la concerte şi alte evenimente speciale.

photo romania 2014„Festivalul se extinde, prin numărul tot mai mare de fotografi care vor expune şi vor ţine traininguri şi care provin din multe ţări din Europa (amintim doar câteva,  precum Italia, Spania, Franţa, Ungaria, Grecia). O colaborare cu element de noutate este un parteneriat între Festivalul Photo Romania şi Festivalul Nordic Light din Norvegia, ai cărui reprezentanţi vor fi, în acest an, invitaţi de onoare la Cluj şi pe care îi vom vizita şi noi, la rândul nostru”, a declarat Sebastian Vaida, directorul artistic al Festivalului Photo Romania.

„De interes sunt multe dintre proiectele realizate special pentru Photo Romania, cum ar fi expoziţia şi documentarul dedicate minorităţii rome din România. Continuăm proiectul „România în culori” printr-o expoziţie de grup de excepţie, care va reuni lucrările a peste 25 de fotografi români. De asemenea, multe expozitii vor arăta top-uri în fotografie, adică unele dintre cele mai apreciate şi premiate fotografii, în diverse domenii”, a detaliat Sebastian Vaida.

„Un eveniment special, unic în România, va fi Industry Days, care va reuni organizatori de festivaluri de fotografie din Europa, cu intenţia de a învăţa unii de la alţii şi de a iniţia proiecte comune de promovare a fotografiei şi a fotografilor”, a subliniat directorul artistic.

„Photo Romania 2015 va fi cel mai mare proiect in domeniul fotografiei din Romania, vom avea la Cluj o parte dintre cei mai apreciaţi fotografi europeni, precum şi reprezentanţi ai celor mai importante festivaluri de fotografie din Europa”, a declarat Cătălin Balog Bellu, iniţiatorul festivalului.

„Colaborarea cu Primăria şi cu Federatia Share e foarte bună, iar festivalul contribuie la programul Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului: vom avea activităţi dedicate special tinerilor, iar la toamnă o ediţie a festivalului dedicată exclusiv tinerilor”, a subliniat organizatorul.

„Am fost primul festival foto din Romania şi suntem exemplu pentru cele trei festivaluri de profil care au apărut ulterior”, a precizat Cătălin Balog Bellu. De altfel, prestigioasa publicaţie britanică The Telegraph a inclus Photo Romania în lista celor mai importante festivaluri de profil din lume.

Creat în 2010, sub titulatura FIAF, Festivalul Photo Romania a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a reuşit să înscrie Clujul în reţeaua mondială a festivalurilor de fotografie de înaltă ţinută.

Proiectul Photo Romania 2015 este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultura şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, cu suma de 842.000 lei.

 

 

Articole Noi