Expoziţie inedită la Conti. Despre un exponat video-interactiv ce nu te lasă să pleci de lângă el

Retro L'Amour

un concert, o poveste de arta muzicala dedicat muzicii anilor ' 80' 90 si prezent care se desfasoara in data de 27 Iulie 2024 la BT Arena, Cluj Napoca si reuneste artisti legende ale acelor vremuri.

Retro L'Amour, cluj24h.ro, știri din cluj

Diana Dragan ChirilaArtiştii vizuali au ocupat Conti pe perioada Zilelor Culturale Maghiare, unde are loc o expoziţie inedită. Printre exponate am întâlnit-o şi pe Diana Drăgan Chirilă, un artist vizual care a expus pentru a doua oară un exponat video-interactiv.  

Probabil că ideea unui exponat video-interactiv ne ridică unele semne de întrebare, însă pentru cei care au intrat în camera în care se afla exponatul Dianei Drăgan Chirilă a fost chiar interesant.

Pentru această expoziţie, am lucrat împreună cu un programator. Este un semnal video care este suprapus peste semnalul provenit din webcam, două semnale suprapuse şi redate. Interacţiunea este de două feluri. În una dintre ele personajul care se mişcă se vede şi în imagine, dar acţionează şi asupra vitezei cu care este redat filmul, asupra vitezei sunetului şi al imaginii, ne-a povestit Diana Drăgan Chirilă.

expo contiÎn cameră se găsesc un video proiector, două boxe, o unitate centrală şi o cameră web. Interesant a fost însă, că în imaginea proiectată pe parchet, cel care intra în cameră îşi vedea propria umbră care executa aceleaşi mişcări. Şi mai interesant este faptul că la fiecare mişcare se aude o bătaie de vânt a cărui intensitate se accentuează pe măsură ce mişcarile sunt executate. În momentul în care nu se efectuau mişcări umbra din imagine dispărea şi la fel şi sunetul.

Conceptul acestui exponat este de fapt o interacţiune dintre om şi natură. Cât putem, noi oamenii,  să interacţionăm sau să influenţăm natura? Dar, în acelaşi timp putem să fim împreună cu natura.

Diana Drăgan Chirilă: „Întreaga idee a venit dintr-un film”.

Sunt artist vizual, lucrez în mediul fotografiei şi cel video. Am început să fac video interactivitate cam de anul trecut, acesta este al doilea exponat video interactiv. Ideea a venit de la un film în care personajul principal în momentul în care se întoarce spre cameră, se porneşte un vânt şi era foarte evidentă interacţiunea sau, să zic puterea omului asupra naturii.

Diana Drăgan Chirilă este Lector universitar la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca,  secţia Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii şi are în spate un întreg palmares în acest domeniu.  Este totodată membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj şi a reuşit să obţină două premii importante.

În 1998 am primit premiul pentru “Cel mai bun atelier de film scurt” la Festivalul Internaţional Universitar de  Film “Érintő”, Pilliscsaba, Ungaria.   În 2012 am primit Premiul ”In Memoriam Eugenia Pop” pentru mixed-media, promovarea interdisciplinarității în ceramică acordat cu ocazia Bienalei de ceramică și sticlă, artiști clujeni, ediția a 4-a, Cluj-Napoca.

De altfel, artista a participat la diferite expoziţii, simpozioane, conferinţe şi workshop-uri, aducându-şi aportul însă, a organizat şi câteva expoziţii personale atât în ţară cât şi în afară.

Expoziţii personale:
2013 “Ghost Art”, video-performance interactiv, Galeria Insomnia, Cluj-Napoca, România
2011 “3 ways”, expoziţie de fotografie, grafică, Galeria Insomnia, Cluj-Napoca, România
2010 “Anima City”, Expoziţie de fotografie, grafică, animaţie cu ocazia susţinerii publice a tezei de doctorat, Galeria Mare, Casa Matei, UAD, Cluj, România
2008 “Imagini din lumea mea”, Expoziţie de grafică, Zalău, România
2007 “Priviri”, Expoziţie de fotografie, Centrul Cultural Român, Viena, Austria

Cei care nu au apucat să vadă expoziţia deschisă în incinta Hotelului Continental, mai au la dispoziţie ziua de astăzi şi mâine. Exponatul Dianei Drăgan Chirilă se găseşte la etajul I.

expo conti 2 expo conti 3

expo conti 4 expo conti 1

Articole Noi

Tunsoare sau aranjat GRATUIT

La fiecare programare pentru vopsit sau decolorat, te așteaptă un cadou: tunsoarea sau aranjatul GRATUIT! 💇‍♀️💖 📞 Sună acum la 0754458985 pentru detalii și

vopsire gratuită cluj, allure clinique de beaute, cluj24h.ro, decolorare păr cluj, vopsire păr cluj