Exclusiv: Ce se ascunde în spatele poligonului din Floreşti şi a zilelor comunei?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

zilele florestiului colajSTATUL. El este proprietarul terenului fostului poligon aflat pe strada Poligonului din comuna Floreşti. Ministerul Apărării Naţionale este cel care administrează terenul şi care deţine un contract de prestări servicii cu Primăria Floreşti pentru organizarea Zilelor comunei Floreşti. Ce se ascunde însă în spatele acestui eveniment? O mare ilegalitate şi zeci de mii de euro în trei zile.

În fiecare an Primăria Floreşti organizează zilele comunei, o „organizare” cât se poate de complexă, am spune noi cu LEGEA în mână. Acesta ar trebui să fie un eveniment dedicat floreştenilor numai că ce nu ştiu ei este că nu fac decât să bage bani în buzunarul aşa zişilor baroni locali şi nu sume mici.

Ce spune Legea? 

Lege nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării. La CAPITOLUL VIII Dispoziţii comune aflăm din articolul 52 – (1) Ministerul Apărării dispune de bunurile proprietate privată ale acestuia şi administrează bunurile din domeniul public sau privat al statului, aflate în patrimoniul său, putând să le concesioneze, să le închirieze ori să le valorifice, în funcţie de regimul lor juridic, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(2) Ministerul Apărării poate pune la dispoziţie, cu aprobarea şi în condiţiile stabilite de Guvern, persoanelor juridice române sau străine, pe termen limitat, bunuri aflate în administrarea sa, în scopul realizării unor proiecte în beneficiul instituţiei militare.

Art. 53. – (1) Ministerul Apărării poate angaja şi executa, la cerere, prin unităţile sale, prestări de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, în domeniile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării.

Din Ordinul nr. 82/2008 pentru stabilirea domeniilor şi condiţiilor privind angajarea şi executarea, la cerere, prin unităţile ministerului apărării, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice aflăm că acesta (în cazul nostru, terenul fostului poligon) nu poate fi înstrăinat ilegal sau folosit abuziv. 

Legea-i lege….pentru alţii e tocmeală

solicitare primariesolicitare mind shop

Facem precizarea că unele instituţii au refuzat categoric să răspundă solicitărilor în baza Legii 544/2001.  Prin urmare vă spunem că la data de 27 august 2014 a fost transmisă o solicitare scrisă către compania privată ce organizează Zilele comunei Floreşti. Niciun răspuns, lucru ce ne face să ne îndoim de calitatea serviciilor de PR pe care această firmă le prestează.

La data de 4 septembrie 2014, a fost transmisă o solicitare în baza Legii 544/2001 către Primăria Floreşti în care au fost cerute, de asemenea informaţii legate de acest eveniment. Nu a fost transmis niciun răspuns.

În 4 noiembrie, tot în urma unei solicitări primim un răspuns din partea Ministerului Apărării. Primul şi singurul răspuns.

solicitare ministerTerenul situat pe strada Poligonului se află în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Pentru desfăşurarea evenimentului organizat de către Primăria Comunei Floreşti, terenul a fost pus la dispoziţia acesteia în conformitate cu Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 82/2008 pentru stabilirea domeniilor şi condiţiilor privind angajarea şi executarea, la cerere, prin unităţile Ministerului Apărării Naţionale, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, între părţi a fost încheiat un contract de prestări servicii, contravaloarea contractului fiind virată de către autoritatea publică locală la bugetul de stat, prin intermediul unităţii militare, care nu are contract de închiriere permanent cu Primăria Comunei Floreşti.

Terenul menţionat se află în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, având destinaţia – teren cu destinaţie specială şi nu poate fi înstrăinat ilegal sau folosit abuziv.

Solicitările de transfer vor fi adresate Ministerului Apărării Naţionale, deoarece competenţa de modificare a patrimoniului imobiliar al armatei este a Guvernului şi se realizează prin Hotărâre de Guvern.

Se poate constata cu ochiul liber că s-a produs o înstrăinare a bunului public administrat de M.Ap.N.

Cine pe cine îmbogăţeşte?

Intrând în detalii aducem ca argument preţuri pentru închirierea unor suprafeţe de teren şi dezvăluiri ale unor surse care doresc să îşi păstreze anonimatul.

În primul rând, contractul încheiat între Primăria Floreşti şi minister pentru suprafaţa de 1500 mp închiriată de instituţia locală, aceasta din urmă plăteşte o taxă de 0,33 bani pe metru pătrat. Un scurt calcul matematic pentru cele trei zile ale evenimentului arată aşa: 0,33X1500X3=1485 lei. Atât livrează Primăria Floreşti în contul ministerului în fiecare an pentru Zilele Floreştiului. 

mindshopLăsând la o parte faptul că suprafaţa terenului utilizat la eveniment nu este nicidecum 1500 mp ci mult mai mare, problema intervine când ne gândim la faptul că nu Primăria Floreşti este cea care organizează evenimentul ci o firmă privată. Primăria a încheiat un alt contract cu această firmă, MindShop, care se ocupă de absolut tot. Începând de la închirirerea suprafeţelor necesare tarabelor până la invitaţi.

O altă sursă ne povesteşte că a fost unul dintre comercianţii prezenţi la evenimentul organizat în luna septembrie 2014. „Totul a mers pe înţelegeri, prietenii, totul s-a negociat inclusiv preţul pe metru pătrat şi aşa am făcut şi plata, nu am primit nicio factură, chitanţă nimic pentru că am închiriat o suprafaţă de teren la eveniment unde mi-am vândut produsele”.

De altfel, Cluj24h.ro nu vorbeşte pentru prima dată despre bani când vine vorba de acest eveniment. În afara faptului că cetăţenii s-au plâns de preţurile mari practicate de comercianţi, atunci cititorii noştri aflau dintr-un caz particular că şi preţurile pentru închirierea spaţiului erau un subiect TABU pentru firmă. Cei care doreau să închirieze spaţiu erau nevoiţi să se întâlnească cu reprezentanţi ai firmei, negocierile nu se purtau la telefon. Contactaţi telefonic (înainte cu câteva zile de eveniment) dorind să închiriem un spaţiu în cadrul Zilelor comunei Floreşti, reprezentantul firmei s-a fâstâcit iar într-un final ne-a explicat exact ceea ce ne-a povestit şi sursa noastră. Trebuia să cădem la o înţelegere, dar ne-a oferit ca exemplu situaţia celor care îşi aduceau măsuţe pentru vânzarea articolelor hand-made aceştia plăteau pentru o suprafaţă de 2/2 mp suma de 300 de lei pentru toate cele trei zile ale evenimentului.

Prin urmare, Primăria Floreşti plăteşte statului 0,33 lei pe metru pătrat pentru o zi, iar firma privată care a organizat Zilele Floreştiului a primit cel puţin 50 de lei pe metrul patrat pentru o zi. Acesta este suma cea mai mică şi asta pentru că dacă vorbim de un restaurant sau posesorii aparatelor de divertisment, sumele pe metrul pătrat închiriat pe zi creştea.

Prin urmare, până la sfârşitul celor trei zile de distracţie, cetăţenii comunei au băgat bani în buzunarul cuiva, iar sumele se ridică la valori de zeci de mii de euro (contracte rămân ascunse).

Reclamaţiile au ajuns deja la Prefectura Cluj. Îşi vor face instituţiile abilitate treaba în acest caz?

Dacă ziarele sunt deja obişnuite cu faptul că Primăria Floreşti nu are Legea 544/2001, nu înseamnă că celelalte instituţii nu trebuie să îşi facă treaba, să verifice situaţia şi tragă la răspundere.

Primul pas, după repetatele articole l-au făcut consilierii PSD Floreşti care au cerut în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local Floreşti informaţii despre organizarea acestui eveniment, facturi, etc. A fost consemnat în Procesul Verbal al şedinţei din luna septembrie, însă informaţiile cerute nu au fost oferite.

Următorul pas a fost sesizarea Prefecturii Cluj cu privire la acest aspect. Prefectura Cluj a cerut de asemenea informaţii Primăriei Floreşti însă până acum nu a răspuns nici acestei solicitări.

„În urma reclamaţiei consilierilor locali am cerut informaţii Primăriei Floreşti undeva prin data de 20 octombrie. Am cerut informaţii care sunt de competenţa noastră, noi nu putem face verificări contabile, de asta se ocupă Curtea de Conturi, dar am cerut să fim informaţi cu privire la închirierea spaţiilor, a acelor tarabe, a modului de selecţie. Ei au la dispoziţie un termen de 30 de zile să ne răspundă. Până acum nu am primit un răspuns şi acesta este şi motivul pentru care noi nu am răspuns încă sesizării consilierilor”, a declarat Ana Maria Danciu, Director Cancelarie 
-Institutia Prefectului Judeţului Cluj.

Toate aceste lucruri se întâmplă sub ochii cetăţenilor, plătitori de taxe şi impozite locale şi care nu primesc nici măcar condiţiile de bază. Vorbim de drumuri de legătură, şcoli, grădiniţe, şi alte investiţii când în comună nu se ridică gunoiul decât o dată pe săptămână, firma de salubrizare lăsând pubelele să strângă munţi de gunoi, când şobolanii le-au ros cablurile maşinilor parcate lângă bloc şi se plimbă pe bordul maşinilor.

Citeşte şi:

Zilele comunei Floreşti: Gânduri, impresii…

Consilierii locali ai PSD s-au sesizat şi în privinţa organizării Zilelor comunei Floreşti şi cer explicaţii

5 COMENTARII

  1. Cea mai mare mafie e la Floresti. Cat a furat Sulea intr-un mandat n-a reusit Vancea in doua. Hello, DNA, ANI, Curtea de Conturi, ce-ar fi sa va faceti treaba? Aveti multa la Floresti.

  2. 1. Nu inteleg de unde pana unde este instrainare. Exista un contract de inchiriere care este temporar, se specifica destul de clar ca nu exista un contract de închiriere permanent cu Primăria Comunei Floreşti.
    2. Oferiti va rog alterntive. Ca jurnalist va rog sa va documentati si sa oferiti alternative, terenuri ale primariei care sa fie relativ in centrul comunei dar nici sa nu deranjeaza 10 blocuri in jur.
    3. Precizati suma de 0,33 lei pe zi, suma normala perceputa de stat, si sustineti ca terenul respectiv e mai mare de 1500 mp. Pai da asta nu e in avanjatul primariei? PE cine blamati aici? Primaria ca plateste putin sau MAPN-ul ca nu stie cere mai mult?
    4. Referitor la pretul pe care il cere firma privata comerciantilor, pot sa spun doar ca traim in capitalism. Chiar credeti ca primaria Floresti si functionarii de acolo au know-how-ul necesar pentru o asemenea organizare? Ok, firma nu e profi, jecmaneste clientii si primaria iar rezultatul e tot un mare kitch, o schimbam, cautam alta mai buna, dar doamne fereste sa lasam evenimentul asta pe mainile primariei ca e jale.
    5. Referitor la inchirierea prin telefon, oare unde ati vazut contracte de orice fel semnate la telefon d-na Kallos?

    Nu sustin pe nimeni in aceasta disputa si imi doresc obiectiv sa avem o unitate administrativa eficienta si transparenta insa acest articol este mai mult dezinformare decat informare. Va recomand documentare mai serioasa si obiectivitate deplina.

    Multumesc

    • Doamna Mihaela, in primul rand va multumesc ca ma cititi. Va voi raspunde pentru fiecare punct in parte, dar mai intai precizez ca au fost solicitate informatii de la fiecare entitate implicata in acest caz. Cele doua surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul sunt surse direct implicate in caz.
      1. Este cat se poate de cert ca nu este respectata legea in acest caz si nici ordinul ministerului, cititi cu atentie legislatia. Exsita un contract incheiat intre primaria Floresti si MAPN, nu permament si nici nu am sustinut acest lucru. Primaria Floresti a incheiat un alt contract cu o firma privata. Daca nu aveau nimic de ascuns faceau publice informatiile cerute. Mai mult institutiile publice au obligatia ca prin Legea 544/2001 sa furnizeze informatiile de interes public. Legea nu este respectata nici de Primaria Floresti si nici de compania ce are un contract cu o institutie publica.
      2. Articolul este documentat, repet, cu solicitari din partea fiecarei parti. Faptul ca au ceva de ascuns vor afla eventual, institutiile abilitate in astfel de controale. Nu este de competenta mea sa ofer alternative unei institutii publice, pana la urma sunt oameni angajati si platiti din bani publici sa faca acest lucru. De asemenea va precizez faptul ca nu am criticat nicidecum locatia in care se desfasoara evenimentul.
      3. Asa este, surse din interior ne-au dezvaluit care este suma prevazuta in contract, eu nu am blamat pe nimeni, am precizat acest lucru si tocmai aici este o problema. In mod normal pentru asa ceva se face o licitatie, tocmai pentru ca lucrurile sa fie „curate”. Ar fi putut de exemplu sa inchirieze acel teren la un pret putin mai mic de pretul pietei. Este drept, acest lucru este in favoarea Primariei, insa asta nu dovedeste faptul ca nu ar putea fi ceva la mijloc.
      4. Probabil ca reprezentantii Primariei Floresti nu ar fi fost niste buni organizatori, sau poate ca da. Nu avem de unde sti acest lucru pana nu organizeaza si Primaria macar o data acest eveniment. Dar de exemplu pentru asta de ce nu s-a facut licitatie?
      5.Doamna Mihaela, :)) la acest punct n-ati fost decat ironica. Nici n-a spus nimeni ca s-ar incheia niste contracte la telefon, eu am spus ca nu se ofera informatiile necesare firmei care doreste sa inchirieze spatiu. Lucru confirmat de o sursa a noastra care a si participat la eveniment. Cand primesti un numar pentru informatii suplimentare, normal este sa primesti informatiile suplimentare.
      Si noi ne dorim o unitate administrativa eficienta, dar mai ales una care sa utilizeze banii cetatenilor in mod eficient. Repet, articolul este unul documentat, este si obiectiv pentru ca daca nu era obiectiv, intrebam doar anumite persoane de acest caz, doar ca anumite parti ascund informatiile, iar sursele noastre sunt din interior.
      Sa doresc o zi frumoasa.

  3. la cati comercianti au fost fara factura ,firma respectiva cred ca are de dat niste explicatii.

  4. […] Am scris anul trecut despre „desfăşurarea de forţe” de pe terenul fostului poligon, teren administrat de unităţile militare de la Floreşti. Am scris mult şi documentat. Am arătat că Zilele comunei Floreşti nu fac decât să îmbogăţească pe unii sau alţii. Tot atunci, în urma articolelor a fost sesizat prefectul judeţului care a constatat în urma controlului efectuat nereguli. Mai mult de atât, neregulile existau deja pentru simplul fapt că terenul respectiv a fost închiriat „ocolind” legislaţia în vigoare. Dar mai rău era ce se întâmpla efectiv la eveniment. Am arătat cine este firma care se ocupă de organizarea evenimentului, iar toate detaliile pot fi recitite AICI.  […]

Comentariile sunt închise.

Articole Noi