Se pare că ANI (Agenţia Naţională de Integritate) mai are de lucru în Primăria Floreşti, angajările pe bază de conflict de interese sunt la ordinea zilei. De fapt, dacă nu aduci cu tine o ilegalitate nu primeşti postul. De data aceasta vă vom relata pas cu pas întâmplarea unui candidat pentru un post în cadrul Primăriei Floreşti şi care desigur, nu a primit postul, acesta fiind păstrat pentru un candidat din interior.
„Am participat de două ori pentru acest post. În perioada 23-25 iunie 2014 a avut loc un concurs pentru postul de inspector principal la serviciul financiar contabil, nu am primit acel post şi nici n-am continuat să fac contestaţii, pentru concursul din ianuarie 2015 m-am pregătit serios şi mă aşteptam la un cu totul alt puctaj. Doamna Abrudan Nelia Jenica a participat la fel ca şi mine la ambele concursuri, numai că înainte de concursul din iunie 2014, ea mai dăduse un examen pentru un post la Poliţia Locală, unde nu i-a fost activat postul tocmai pentru ca să vadă dacă va lua examenul la finaciar contabil. Nu l-a luat nici ea atunci şi a ocupat ulterior postul de inspector debutant Poliţia Locală. Cum este posibil aşa ceva? I-au păstrat un post pe care l-a ocupat până i-a venit rândul să primească postul dorit?”, ne-a povestit femeia.
Ei bine, da. Aşa se procedează cu persoanele importate şi cu legături în instituţie, căci dacă la primul concurs a fost o altă doamnă mai importantă care a primit postul acum, i-a venit rândul doamnei Abrudan Nelia Jenica. Şi numa bine i-a prins un salar preţ de luni bune, că doar nu era să stea acasă. Aşa a stat frumos pe un post cu salar şi a încercat din nou în ianuarie 2015, când un alt post a fost scos la concurs. Dar, surpriză! Neregulile nu se opresc aici.
Concursuri cu aceleaşi subiecte?
„Cei din primărie, doamna de la Resurse Umane care era şi secretar în comisie, Coste Alina Aurora, mi-a explicat că atâta timp cât concurentul îndeplineşte condiţiile de participare, poate participa şi că doamna Abrudan nu a avut întâietate şi că nu se pune problema aşa. Şi a recunoscut că doamna Abrudan a participat şi la concursul de poliţist local pe care nu s-a încadrat decât după ce a mai dat şi examenul pentru postul de la serviciul financiar contabil, mai ales că are studii economice. Asta mi-a explicat când am spus că nu este în regulă ce se întâmplă. Extragem unul dintre subiecte şi rămân uimită să văd că sunt subiectele de la examenul din iunie 2014. Pentru acest examen m-am pregătit zi şi noapte şi cunoşteam legislaţia toată, chiar nu îmi explic puctajul obţinut, dar nici ei nu pot şi nu vor să explice. Am cerut să mi se arate ce am greşit, ce punctaj am obţinut pe fiecare subiect şi când mi-au arătat lucrarea, dar nu şi punctajul pe subiect. mi-a spus că ea nu cunoaşte legislaţia. Cum au corectat ei aşa repede lucrările pentru că în data de 9 ianuarie 2015 la ora 10.30 a început examenul, la 12.30 s-a încheiat şi la 14.00 am avut rezultatele la proba scrisă? Şi am fost 11 candidaţi, mai mulţi erau de la poliţia locală. Mai mult, cineva din Primărie mi-a spus că domnul Zanc era în concediu medical, dar totuşi a venit pentru concurs”, a mai spus femeia.
Pe contestaţia făcută de candidat nu doar că explică de ce se aştepta la un alt punctaj, dar cere ca lucrarea să îi fie reevaluată, astfel că dacă iniţial a obţinut 65 de puncte, după contestaţie obţine 69. Comisia a fost formată din reprezentanţi ai instituţiei printre care şi Florin Zanc-director executiv, Raluca Doja- şef serviciu financiar contabil/şef serviciu taxe şi impozite (cu aceste funcţii figurează doamna Doja pe site-ul oficial al instituţiei), dar şi un reprezentant al Instituţiei Prefectului.
Proba orală a examenului. De ce trebuie angajaţii Primăriei să fie atenţi la ce se întâmplă pe site-urile de socializare?
Ajunsă la proba orală a examenului, femeia ne povesteşte că întrebările s-au axat pe conduită, pe reacţia angajaţilor în diferite situaţii,însă nu se aştepta să fie întrebată de site-urile de socializare căci la locul de muncă mergi să munceşti nu să stai să Facebook. Şi chiar dacă vorbim de cazuri în care instituţia are pagină pe vreun site de socializare, cu siguranţă nu intră în atribuţiile angajatului de la serviciul financiar contabil. }n urma ]ntregului examen, a obţinut 78,3 puncte.
„La interviu am fost întrebată cum reacţionez în diferite situaţii. Mi s-a spus aşa: „Veţi avea de gestionat taxe şi impozite, veţi avea un mail dar mai sunt şi site-urile de socializare unde vor scrie şi oameni nemulţumiţi, care au ceva de spus. Cum veţi reacţiona ?”. Am întrebat dacă în programul de muncă stăm pe site-uri de socializare şi mi-a răspuns că nu. Dar le-am răspuns că dacă sunt persoane nemulţumite care vin la ghişeu voi încerca să le explic şi dacă nu voi reuşi voi apela la şeful serviciului pe scară ierarhică. Nu văd de ce ar trebui să răspund cetăţenilor pe site-urile de socializare nici în programul de muncă nici în afara lui.”
Neatenţia şi incompetenţa par să pună stăpânire când angajaţii ocupă posturi pe pile şi nu pe studii
Suntem deja obişnuiţi cu greşelile pe care angajaţii instituţiei le fac şi apoi fie nu şi le asumă nimeni, fie spun frumos că se mai întâmplă. Deşi au lucrat cu acte, cărţi de identitate, aceştia nu au fost capabili să noteze numele corect al candidatatului. Greşelile continuă şi iar găsim probleme cu matematica. Baremul de corectare le dă bătăi de cap când trebuie să adune 4+3+5+3 puncte. Adunarea lor dă 20 de puncte pentru subiectul 1. Pe baremul de corectare candidatul şi-a notat şi punctajul pe care ar fi trebuit să îl primească pentru fiecare subiect.
„Când le-am spus că mi-au greşit numele, doamna Coste mi-a răspuns că e greşeala ei şi şi-o asumă. Apoi domnul Zanc îmi spune că trebuie să primesc un miel. Nu cred că este permis să greşeşti când lucrezi cu documente şi în contabilitate la fel, eu nu făceam astfel de greşeli. Nu este normal şi mai ales modul în care tratează oamenii”, ne-a mai spus „Laura”, căci aşa a fost botezată de angajaţii primăriei.
Cine este Abrudan Nelia Jenica?
Fostă Vidrean, doamna Abrudan este sora unui afacerist din comuna Floreşti care de altfel este abonat la banul public. Obţine din când în când câte un contract despre care ziarele de casă ale primăriei au grijă nu scrie. Cu toate acestea în unul dintre ele găsim informaţii despre lucrările la trotuarele de pe strada Eroilor. Surse apropiate, ne-au confirmat că tot Ioan Vidrean s-a ocupat şi de construirea staţiilor de autobuz CTP de pe raza comunei.
Ei bine dacă ne uităm în legislaţie, se pare că este încălcat Capitolul II- Infracţiuni de serviciu, articolul 301 din Codul Penal, iar doamna Abrudan se află într-un conflict de interese.
Candidatul a înţeles cum se fac aceste angajări în Primăria Floreşti, iar dacă ar fi ştiut nici nu ar mai fi candidat. „Am spus clar şi la ghişeu imediat ce am aflat cine este doamna Abrudan. Nu mai stăteam să învăţ atât. Am vrut să lucrez în folosul comunităţii. Cu ceva timp în urmă am fost dispusă să fac chiar şi volutariat, dar nu a fost posibil că doar nu era să văd ce se întâmplă acolo şi mi-au zis să îmi fac un ONG. Se pare că nu vor oameni serioşi acolo. Nu mai am de gând să candidez pentru niciun post din Primărie câtă vreme aşa funcţionează lucrurile, mi-a ajuns”, a încheiat „Laura”.
Felicitari pentru articol,pacat pentru doamna in cauza ,dar se vede ca asa merg treburile in Romania oare pana cand????
Felicitari Alina, sper ca, acest articol sa le dea de gandit daca mai au un pic de ratiune si cinste in ei,sper sa se sesizeze si alte institutii si sa-i verifice la sange pe acesti incompetenti, acesti mizerabili care ne fac viata un cosmar, de dimineata pana seara. Dimineata cu iesirea din floresti, statul in trafic ore in sir, nu sunt capabili sa gaseasca o solutie decenta.Apoi constructiile care nu au nici=o noima, nu respecta nici=o lege si nici o arhitectura,nu respecta nimic. Apoi mizeria care ne oripileaza si ne dezgusta in fiecare minut,mai ales cand iese rahatul si mizeriile din canalizare,se simte putoarea cateva zile in aer.Nu mai zic de inundatii, de buruieni, de praf , de noroi, lipsa iluminat, lipsa, lipsa, lipsa…….
cea mai mare comuna condusa cel mai p****
[…] N-am înţeles ce de a vorbit de şpăgi pentru că nu au fost întrebaţi de aşa ceva, se vede în solicitare. Şi dacă vechile ansambluri de joacă nu s-au încadrat în peisaj, atunci Lukacom a fost perfect încadrat în peisaj. Prietenul de casă al Primăriei, nu se putea să se facă ceva în Floreşti fără să fie implicat şi Ioan Vidrean. Da, acel Neluţu Vidrean abonat la banul public în comună. Cel care a realizat trotuarele pe strada Eroilor, care mai primeste ceva şi la salubrizare că are nişte maşini de curăţenie stradală, cel care se pricepe la toate numai să prindă nişte bănuţi de la Primărie. Cât despre rudele angajate în primărie am scris AICI. […]