După a doua rundă de consultări publice, Iohannis l-a desemnat Premier pe Dacian Cioloş

ciolos facebook
Sursă foto: www.facebook.com

Preşedintele ţării, Klaus Iohannis l-a desemnat astăzi, în funcţia de Prim Ministru, după a doua rundă de consultări cu partidele  pe Dacian Cioloş.

„Am avut astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice. Am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări şi cea cu societatea civilă şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă mi-am format o opinie. După părerea mea în această etapă pentru a rezolva problema guvernării este nevoie de un prim ministru independent, tehnocrat, o persoană curată care să nu fi fost în niciun fel de scandaluri, integră şi care ştie să gestioneze sisteme şi este nevoie să fie promovaţi miniştri care au dovedit performanţă şi asupra cărora nu planează nicun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi. Partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane care au fost vreodată implicate în fapte de corupţie. Avem nevoie de alegeri corecte locale, parlamentare şi avem nevoie de întărirea statului de drept, de exemplu atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament să le primească. Româna rămâne fermă pe calea europeană şi euroatlantică, a spus Klaus Iohannis.

Astfel, Dacian Cioloş a şi preluat îndatoririle pe care le are:

Trecem printr-o perioadă cheie pentru societate, în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a guvernului în asa fel încât să asigure puntea de legatură între diferitele instituţii, între politic şi societate. Sunt conştient că acest lucru se aşteaptă de la viitorul guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei şi să aibă acest guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată lucra cu parlamentul. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate şi ne va permite să schimbăm ce e de schimbat. Sunt conştient că un an de zile e o perioadă lungă dar în acelaşi timp scurtă. Nu o să ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioadă prea scurtp pentru a declaşa şi finaliza reformele aşteptate. Am intenţia să deschid guvernul şi administraţia spre societate, să ascultăm şi să pregătim decizii împreună. În măsura în care parlamentul va decide să dea mandat acestui guvern, voi lucra îndeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa împreună pe proiectele propuse. O să vă rog să mă înţelegeţi, în perioada următoare îmi voi concentra energia pentru formarea echipei, a spus la rândul său, Dacian Cioloş.

Cine este Dacian Cioloş?

Dacian Cioloș a fost student al Facultății de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Acesta este consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentară internaţională. Totodată, Cioloş a fost Comisar European pe Agricultură din 2009 până în 2014.

Ciolos a mai fost şi ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008, în guvernul lui Calin Popescu-Tăriceanu.

Articole Noi