Intoxicatiile eu ciuperci recoltate din flora spontana se produc prin neidentifiearea corecta a tipurilor de ciuperci cat si prin fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.
Substantele toxice continute nu sunt anihilate prin spalare sau curatarea invelisului exterior, dar nici prin preparare termica, congelare sau conservare si nu exista antidot impotriva lor, tratamentul rezumandu-se la tratarea simptomelor.
Simptomele intoxicatiilor cu ciuperci pot sa apara dupa 0 perioada de incubatie scurta (minim 15 minute maxim 3 ore) sau dupa 0 perioada de incubatie lunga (cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor).
Acestea pot fi: scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, dureri abdominale, greturi, varsaturi, tulburari gastrointestinale, micsorarea pupilei, transpiratii, icter , hemoragii, afectiuni hepatiee.
Intoxicatiile cu ciuperci reprezinta 0 problema medicala de 0 deosebita importanta, pe de 0 parte din cauza frecventei mari a acestora, pe de alta parte din cauza gravitatii lor. Este totodata una dintre marile urgente medicale deoarece 0 treime din intoxicatiile care se soldeaza cu deces se inregistreaza atat la adulti cat si la copii.
Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolata, Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj recomanda:
– consumul exclusiv de ciuperci din cultura ( crescatorii autorizate) si nu din flora spontana a padurilor
– achizitionarea ciupercilor numai din surse autorizate ( nu achizitionati ciuperci de la persoanele care le comercializeaza pe marginile de drum sau in locuri neautorizate )
– in cazul aparitiei simptomelor de intoxicatie prezentarea de urgenta in Unitatile de Primiri Urgente din spitale sau va adresati Serviciului de Ambulanta.
[…] S-a lansat oficial Asociatia "Traiesc in Floresti" […]
Serios, ce studii au cei de la DSP, că afirmă ca sporii de ciuperci se încrucișează?
Un mare neadevăr!
Parcă ar fi niște babe fără școală. Rușine!