DSP Cluj atenţionează cetăţenii în preajma sărbătorilor de iarnă. Vezi ce recomandări aduce instituţia

traditionalAvând în vedere apropierea  sărbătorilor de iarnă, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj atenţionează cetăţenii cu privire la  riscurile  asupra  sănătăţii publice:

– produsele alimentare consumate cu preponderenţă in perioada  sărbătorilor de iarnă (carne de porc şi preparate traditionale din carne de porc, produse de patiserie şi cofetărie, băuturi alcoolice, etc) şi nu numai acestea, trebuie să fie achiziţionate numai din surse autorizate sanitare şi sanitar veterinar.

– desfacerea lor către consumatori se permite numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frig pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).

– în momentul achiziţiei produselor alimentare, cetăţenii trebuie să verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.

– se recomandă   moderaţie în consumul preparatelor bogate în grăsimi, sare,zahăr, a băuturilor alcoolice, mai ales pentru persoanele cu afecţiuni cronice (diabet, gastrite, ulcer, hipertensiune arterială).

–  se recomandă activitate fizică uşoară pentru evitarea sedentarismului şi hidratare corespunzătoare (apă, ceai, sucuri naturale).

–  în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de parazitul Trichinella spiralis, pentru populatia care sacrifică porcine în gospodăria proprie, se recomandă consumul cărnii de porc numai după examenul trichinoscopic  efectuat de către medicul veterinar şi excluderea infestării cărnii cu parazitul respectiv.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă personalul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj desfăşoară acţiuni de control tematic în unităţile de comercializare a alimentelor, de alimentaţie publică şi de producţiealimentară.

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Articole Noi