„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană revine la Săpânța

festival intercultural maramureseanFestivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se află la a V-a ediţie şi va avea loc între 14 şi16 august 2014 la Săpânţa.

Toţi cei pasionaţi de tradiţia maramureşeană vor avea ocazia ca în aceste zile de festival să vadă în cadrul atelierelor, cum se ţese, dar şi demonstraţii de sculptură în lemn, de olărit şi multe altele.

Cei prezenţi vor avea parte şi de concerte, iar invitatul special va fi compozitorul Shaun Davey.  “Facem acest festival acolo pentru că un compozitor irlandez, Shaun Davey a creat o simfonie despre viaţa satului inspirat fiind de epitafurile din Cimitirul Vesel, acestea devin versuri pentru muzica lui. Orchestra va avea 46 de muzicieni, un cor de bărbaţi de la teologie din Sibiu şi un cor de femei care fac parte din corul bisericii din Săpânţa”, a spus Peter Hurley, organizatorul festivalului.

peter hurleyMai mult de atât, acest festival va aduce la finalul său două filme a căror protagonişti vor fi şi locuitorii din Săpânţa. Conform celor declarate de Peter Hurley primul film va fi unul de prezentare al festivalului şi va cuprinde imagini cu pregătirea festivalului dar şi cu momente importante din cadrul evenimentului. Cel de al douilea film va fi unul documentar şi va face referire în mod expres la călătoriile lui Shaun Davey, printre care se numără şi cea de la Săpânţa.

Conform programului, între 12-14 august vor avea loc vizite acasă la meşterii vestiţi ai Ţării Maramureşului, la finalul serii de 14 august având loc un concert “Vocile din Cimitirul Vesel”. În 15 august vor avea loc ateliere meşteşugăreşti, interpretări de muzică tradiţională şi un concert simfonic de Shaun Davey oferit de un grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoţia şi Spania.

 

 

Articole Noi