Diaconescu la Cluj: “Este cazul ca viitorul preşedinte să îşi asume responsabilitatea că nu va bloca justiţia”

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu a fost prezent astăzi, la Cluj şi trasat principalele caracteristici ale viitorului preşedinte al ţării. Diaconescu a comentat şi declaraţia făcută de Elena Udrea, conform căreia ar putea pierde titlul de candidat la prezidenţiale din partea PMP.

“Este cazul ca toţi cei care se văd candiaţi la Preşedinţia României, deci care vor avea competenţe directe şi nemijlocite conform Constituţiei în a apăra instituţiile de stat în special justiţia, să-şi ia un angajament în faţa societăţii care să poată fi verificat ulterior şi anume, este absolut necesar garantarea funcţionării corecte a tuturor instituţiilor de stat mai ales a sistemului judiciar. Viitorul preşedinte să nu încurajeze sub nicio formă o decizie politică sau administrativă prin care să se oprească mersul sistemului judiciar mai ales când este vorba de corupţie la nivel înalt. Să nu ia nicio decizie prin care să sprijine reorganizarea mai ales a sistemelor din ministerul public, adică al parchetelor prin care să se limiteze atribuţiunile de funcţionare a acestor instituţii”,a spus Cristian Diaconescu.

Mai mult, acesta este de părere că trebuie eliminate prevederile ce fac referire la imunitate, atât în cazul parlamentarilor cât şi al preşedintelui. “Viitorul preşedinte va trebui să asigure solemn egalitatea tuturor românilor în faţa legii şi din acest punct de vedere susţin în continuare eliminarea cu totul a prevederilor speciale legate de imunitate începând cu parlamentarii şi terminând cu preşedintele României”.

Prezidenţiabilul PMP a mai adus în discuţie şi criteriile pe baza cărora viitorul preşedinte îşi va exercita atribuţiunile de numire a şefilor parchetelor, dar şi dorinţa de depolitizare a instituţiilor statului.

Întrebat cum comentează declaraţia făcută de Elena Udrea în urmă cu trei zile, conform căreia ar putea pierde titlul de prezidenţiabil dacă apare un reprezentant al dreptei mai bine clasat în sondaje, Cristian Diaconescu a spus: răspunsul este NU. Eu am fost înaintat de către partid şi am să îmi asum acest lucru până la capăt”.

 

Articole Noi