Cum se face consultarea populaţiei pentru construcţiile din Floreşti? Anunţuri în doi peri pe site-ul primăriei.

constructiePentru că în ultima perioadă s-a discutat foarte mult de modul în care se construieşte la Floreşti, de cât de haotic sunt aprobate construcţiile, de cum se aprobă PUZ-uri şi PUD-uri în Consiliul Local fără avizul de la Consiliul Judeţean precum şi despre modul în care sunt sau nu consultaţi cetăţenii, aflăm că de curând pe site-ul Primăriei Floreşti se face o consultare a publicului legată de o construcţie. Textul anunţului este însă în doi peri. Un elev de clasa a doua ar fi compus textul mult mai bine. Asta nu arată decât că anunţul este afişat doar ca să nu mai comenteze lumea că nu este făcută consultarea populaţiei. 

Concret, textul afişat este următorul:

„PUBLICUL ESTE CONSULTAT CU PRIVIRE LA : INTENIŢE DE ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL ŞI DE DETALIU PENTRU SCHIMBAREA UNITĂŢII TERITORIALE DIN ZONA DIN UNITĂŢI INDUSTRIALE ŞI DE DEPOZITARE ÎN UNITATE TERITORIALĂ DESTINATĂ LOCUINŢELOR CU SCOPUL REALIZĂRII A TREI IMOBILE P+3E DE LOCUINŢE COLECTIVE
Iniţiator: CATARIG LIVIU DORIN
PUBLICUL ESTE INVITAT SĂ TRANSMITĂ OBSERVAŢII ŞI PROPUNERI privind intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal şi de Detaliu în perioada 01.10.2015 – 15.10.2015 în scris la registratura primăriei pentru serviciul Urbanism Com Floreşti adresa str Avram Iancu nr 170 com Floreşti jud Cluj”.

Fără să mai luăm în calcul toate reclamaţiile făcute de floreşteni legate de modul în care se construieşte la Floreşti şi la care Primăria nu răspunde ba mai mult, dacă ajunge vreo listă cu semnături la instituţie aflăm că semnăturile sunt false doar pentru că aşa spun unii, este clar că nici eventualele reclamaţii în privinţa acestei consultări a publiului nu vor conta prea mult.

Cu toate acestea, nu putem să nu observăm faptul că în text nu este specificată zona despre care se vorbeşte, aşa că dacă ar exista vreo reclamaţie oamenii nu ar avea de unde să ştie unde se construiesc aceste blocuri. Mai ales dacă se construiesc în vecinătatea lor sau nu. Cine va intra pe site-ul Primăriei Floreşti şi va citi acest text nu va putea să se opună cu nimic pentru că nu ştie unde se vor construi acele locuinţe.

Nu ştim dacă textul a fost scris de iniţiator, respectiv beneficiarul construcţiei ori de către vreun reprezentant al instituţiei, dar cert este că dacă acest anunţ a ajuns pe site-ul oficial fără să fie verificat şi eventual corectat de către cineva, nu înseamnă decât că a fost pus ca să nu mai comenteze lumea că se construiesc diferite clădiri în vecinătatea locuiţelor lor fără să fie consultaţi.

În felul acesta situaţia „înşeală” locuitorii pentru că oamenii citesc anunţul şi nu ştiu despre ce stradă e vorba. Vecinii terenului pe care se va construi vor afla doar când se va lucra, iar atunci dacă vor spune ceva, beneficiarul le arată acest anunţ şi le spune că au fost consultaţi dar n-au avut nimic de spus.

convocatorNu-i nimic, vă spunem noi despre proiect ar putea fi vorba. În data de 24 septembrie, 2015 pe ordinea de zi a Consiliului Local Floreşti s-a aflat un proiect ce vorbea despre această construcţie.

Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru PUZ” Construire ansamblu de 3 imobile de locuințe colective P+3E”, schimbare Unitate teritorilă din ” Unități industriale și de depozitare”, în ” Zona de locuințe”, situat în localitatea Florești, str. Sportului f.n, beneficiar Catarig Liviu Dorin.

Cum se face consultarea publică? 

primaria cluj napocaNu că ar fi exemplul cel mai bun sau că la Primăria Cluj-Napoca totul ar fi perfect, dar în ce priveşte consultarea publicului pentru construcţii cetăţenii pot să meargă la Primărie şi să vadă documentaţia, lucru ce la Primăria Floreşti nu se întâmplă sub nicio formă.

Mai mult, pe site-ul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca este afişat un orar pentru consultarea documentaţiei precum şi proiectele de HCL legate de PUZ-urile ce sunt supuse spre consultare publică.

Ce spune Legea?

Ordin nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism

CAPITOLUL II

Responsabilităti si competente

Art. 7. – (1) Responsabilitatea privind informarea si consultarea publicului pentru planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului revine autoritătilor administratiei publice responsabile cu aprobarea planurilor.

(2) Pentru documentatiile de urbanism elaborate în cazul zonelor care cuprind monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial această responsabilitate revine autoritătii publice centrale responsabile cu domeniul urbanismului, cu sprijinul autoritătii administratiei publice centrale responsabile cu cultura si patrimoniul national si al autoritătilor administratiei publice locale pe teritoriul cărora se află situate aceste monumente.

(3) în cazul localitătilor în care în cadrul autoritătilor administratiei publice locale nu sunt organizate structuri de specialitate în domeniul urbanismului, responsabilitătile privind informarea si consultarea se pot îndeplini în colaborare cu serviciul de specialitate al consiliului judetean, pe bază de conventie.

(4) Pentru îndeplinirea acestor responsabilităti, autoritătile administratiei publice locale vor organiza la sediul propriu un spatiu permanent dedicat schimbului de informatii cu privire la activitatea de urbanism si amenajare a teritoriului.

Art. 8. – (1) Pentru stabilirea modului specific de aplicare a prezentei metodologii, autoritătile administratiei publice locale au obligatia să adopte Regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism si amenajare a teritoriului, denumit în continuareRegulamentul local, pentru care au responsabilităti de aprobare, conform legii.

Articole Noi