Cu afaceri de peste 26 mil. euro în 2014, iQuest intră pe noi piețe în acest an și continuă recrutările într-un nou sediu la Cluj-Napoca

Jürgen Samuel CEO iQuest (s)Compania iQuest, specializată în dezvoltarea de soluţii şi servicii customizate de software, a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro, în creștere cu peste 7% față de anul anterior, și 15 clienți noi în portofoliu. Segmentul de clienți cu cea mai mare creștere în cifra de afaceri, de 69%, a fost cel de Technology, urmat de Life Sciences, cu o creștere de 18% și Telecom, cu 14%. În prezent, echipa iQuest numără peste 600 de oameni, iar compania dorește să crească numărul de specialiști până la finalul anului și urmează să își mute sediul din Cluj-Napoca într-o clădire de birouri cu o suprafață de peste 6.000 m², amplasată în centrul orașului.

Anul trecut a însemnat pătrunderea iQuest pe noi piețe din Europa de Est – Polonia, Ucraina, Rusia, iar acest lucru a presupus și deschiderea unui nou birou la Varșovia, care să sprijine strategia de extindere a companiei. De asemenea, pentru acest an, planurile de extindere a business-ului includ și discuții cu potențiali clienți din Asia.

În 2014, iQuest a continuat să crească investițiile în dezvoltarea de produse și soluții proprii sau pe platformele partenerilor. De asemenea, pentru a-și susține poziția în anumite industrii și domenii, compania a investit foarte mult și în specializarea angajaților și chiar în dezvoltarea unor noi competențe, în vederea menținerii unui avantaj competitiv pe piață. Anul trecut, portofoliul iQuest a crescut cu 15 clienți noi, majoritatea din verticale precum Technology sau Telecom.

Cornelius Brody, Chairman of the Board iQuest (1)Ca în fiecare an, urmărim creșterea business-ului atât prin extinderea proiectelor în relațiile cu clienții tradiționali, cât și prin pătrunderea pe noi piețe sau achiziționarea de clienți în zonele unde suntem deja prezenți. Întregirea  portofoliului iQuest cu serviciile de integrare și dezvoltarea de produse proprii ne facilitează această strategie”, a declarat Cornelius Brody, fondatorul iQuest.

Parteneriatele profesionale reprezintă, de asemenea, un atu al iQuest, compania reușind să aducă un plus de valoare clienților prin colaborarea cu unii dintre cei mai importanți jucători la nivel global din anumite domenii specifice, cum este Big Data (Amazon, Pivotal) sau e-commerce (hybris). Recent, iQuest a obținut premiul hybris pentru cel mai bun partener din rețea pe piața EMEA, ceea ce certifică valoarea adusă pe piață de partenariatul hybris-iQuest.

Potrivit iQuest, cele mai căutate soluții IT pe plan local în 2014 au fost cele cloud, mobile și e-commerce, în timp ce, pe plan global, cele mai solicitate soluții au fost cele de tip Big Data și Analytics, Internet of Things/Machine-to-Machine, cloud și e-commerce.

Creșterea echipei și un nou sediu, în centrul Clujului

În prezent, iQuest numără peste 600 de angajați în toate locațiile, cea mai mare echipă fiind cea din Cluj-Napoca, unde lucrează aproximativ 380 de oameni. Însă și centrele din Brașov, unde compania are peste 130 de angajați, Sibiu sau Craiova cresc pe măsură ce business-ul se dezvoltă.

În ceea ce privește pozițiile pentru care iQuest va recruta anul acesta, mixul de roluri este dat de nevoile de business și variază și în funcție de locația geografică. Însă pe lângă pozițiile clasice pentru care a recrutat până acum, în 2015 compania își propune să recruteze și pe poziții care să susțină actualul model de business, precum Business Analysts, Solution Architects, Business Developers și Project Managers.

Ceea ce diferențiază iQuest în continuare pe piața profesională de IT este faptul că pune accent nu doar pe competențele tehnice ale angajaților și pe dezvoltarea lor, ci pe un mix între competențe tehnice, soft skills și know-how în industrii specfice. Compania ia în considerare acest mix atât în politicile de recrutare, cât și în programul intern de Career Management. În acest sens, în 2015 compania își propune să extindă și să rafineze programul iQuest University, care include toate experiențele de învățare, atât la nivel tehnic, cât și la nivel de soft skills și cunoștințe de business.

Anul acesta, compania își va muta sediul din Cluj-Napoca într-o clădire de birouri de clasa A, amplasată în centrul orașului, pe platforma fostei fabrici Flacăra. Suprafața totală a terenului este de aproximativ 18.200 m², fapt ce va permite amenajarea unor spații verzi generoase, birourile propriu-zise urmând să ocupe în jur de 6.000 m².

Cornelius Brody preia funcția de Chairman of the Board, iar Jürgen Samuel devine noul CEO al iQuest

În contextul expansiunii geografice și al complexității business-ului, iQuest a considerat oportună adăugarea unui plus de experiență managerială și acordarea de putere decizională Board-ului existent, care, începând cu 1 ianuarie, validează strategia pe termen lung propusă de echipa executivă.

Astfel, Cornelius Brody, fondatorul iQuest, va prelua funcția de Chairman of the Supervisory Board, din care mai fac parte și Octav Chicinaș, Richard Roy și Sebastian Muller.

Ca urmare, noul CEO al iQuest va fi Jürgen Samuel, fost executiv în cadrul mai multor companii multinaționale din domeniul tehnologiei, precum Sicap AG, Siemens IT Services, Oracle Germania sau Sony Germania.

Sunt convins că această nouă etapă în evoluția iQuest se potrivește perfect strategiei noastre pe termen mediu și lung, preluarea funcției de CEO de către Jürgen reprezentând o garanție a succesului companiei. Văd în el calitățile unui lider care poate conduce iQuest către următorul nivel de dezvoltare, dar mai mult decât atât, văd în el un model de urmat din punct de vedere al valorilor personale împărtășite în cadrul echipei. În ceea ce mă privește, acest nou rol reprezintă o colaborare full-time cu Jürgen, echipa lui și ceilalți membri ai Board-ului, cu scopul de a lua cele mai bune decizii strategice pentru iQuest”, a mai spus Cornelius Brody.

Apreciez foarte mult nivelul înalt de încredere reciprocă dintre Supervisory Board și întreaga echipă iQuest. Din punct de vedere al evoluției afacerilor, pe lângă servicii software, vom oferi și servicii de integrare și vom dezvolta produse software proprii. În cadrul acestui model de business mai complex, ne străduim să obținem un grad mai ridicat de colaborare și excelență, cu scopul de a genera creștere pentru clienții și partenerii noștri, precum și pentru iQuest”, a declarat, la rândul său, Jürgen Samuel, noul CEO al iQuest.

Despre iQuest

iQuest este un grup internațional de servicii si produse IT care de peste 16 ani furnizează un portofoliu extins de soluții personalizate de software, produse și servicii de integrare la nivel global. Îmbinând cu succes expertiza tehnică și excelența în servicii, iQuest aduce valoare pe termen lung companiilor de top din Life Sciences, Telecom, Servicii Financiare, Transport și Energie. Cu sediul central în Germania, iQuest are echipe locale în Polonia, Elveția, România și SUA, în prezent numărând peste 600 de angajați.

Articole Noi