În perioada 17-23 iulie 2015 va avea loc în Cluj Napoca unul din cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanțe deosebite, Creatori de Viitor – Champions United. Proiectul va reuni 200 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură,sport și leadership școlar, 50 de profesori de top din România, părinți cu implicare deosebităîn procesul educațional și 20 de mentori (personalități din business, mediul academic, sport,etc).
Proiectul este organizat de Asociația 11even din Cluj Napoca, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Universitatea Babeș Bolyai, Primăria Cluj Napoca și cu o serie de parteneri instituționali, centre culturale, parteneri corporate și media.
În cadrul acestui proiect organizat în Capitala Europeană a Tineretului, participarea elevilor și profesorilor selectați va fi gratuită. Organizatorii își doresc ca pe lângă o experiență unică în unul din cele mai frumoase orașe ale României, să aducă acestor campioni și o recunoaștere specială a performanțelor lor și să-i încurajeze să fie creatori ai unui viitor frumos pentru ei și pentru generațiile următoare.
Agenda celor 7 zile ale proiectului „Creatori de viitor – Champions United” este creată pe modelul programului oficial al „Cluj 2015 – Capitala Europeană a Tineretului”, și va conține următoarele arii și activități:
1. Share Future: zile dedicate unor subiecte din următoarele domenii: IT, tehnologie și inovație, orașul și arhitectura viitorului, finanțe și antreprenoriat, energia viitorului.
2. Share Vision: competiția „Viziunea educației 2025”, activitate care le va daparticipanților șansa de a lucra la un proiect referitor la viitorul educației, pornind de laenunțul unei viziuni și trecând prin stabilire de obiective și acțiuni strategice practice, fiind ghidați de mentorii prezenți.
3. Share Performance: Gala performanței în educație, eveniment desfășurat în ultimaseară, și care va reuni personalități din zona academică, culturală, sportivă, business, administrativă și socială, alături de participanții la Champions United.
Pentru a avea șansa să fie selectați, aplicanții trebuie să fie liceeni și să aibă performanțe într-unul din următoarele domenii: educație, cultură, sport sau leadership școlar. Primul pas pe care trebuie să-l facă este acela de a completa o aplicație online pe site-ul proiectului, www.creatorideviitor.ro. Tot acolo, cei care doresc pot să propună organizatorilor un profesor deosebit, un părinte cu implicare deosebită în educație sau un mentor pe care și-ar dori să-l întâlnească la Champions United 2015. Perioada de aplicații online se va derula până la 15 aprilie 2015, urmând ca apoi să se realizeze selecția finală a celor 200 de participanți, pe baza criteriilor de selecție urmărite.
“Creatorii de viitor” sunt tineri excepționali (în cele mai multe cazuri liceeni, dar și elevi saustudenți deosebiți), selectați în fiecare comunitate pe baza unor parametri de performanță în unul din următoarele domenii:
a. Educațional (olimpici internaționali sau naționali, premianți în diverse concursuri educaționale internaționale sau naționale);
b. Cultural (câștigători de premii internaționale sau naționale în proiecte sau concursuri de teatru, muzică, dans etc).
c. Sportiv (câștigători de cupe, medalii și premii naționale și internaționale în competiții sportive diverse, atât individuale cât și de echipă);
d. Leadership școlar (punere în practică a unei idei de antreprenoriat sau implicare deosebităîn voluntariat și programe sociale).
Programul a fost lansat în 2014 și a reunit până în prezent peste 80 de liceeni de top din 8 județe din România. În 2015 programul se va dezvolta pe mai multe arii (vezihttp://creatorideviitor.ro/despre-noi.php), însă cel mai important proiect rămâne „Champions United”.
Obiectivele „Champions United 2015” sunt următoarele:
1. Recunoașterea publică a campionilor liceeni din fiecare oraș participant, prin prezentarea lor în fața comunității din care vin, precum și în cadrul „Galei performanței în educație”;
2. Recompensarea acestor liceeni performeri prin oferirea participării gratuite la acestproiect de o săptămână, alături de alți tineri valoroși din România;
3. Oferirea unui cadru în care participanții pot experimenta domenii practice diverse dela mentorii invitați la Champions United;
4. Dezvoltarea unor abilități practice de muncă în echipă, stabilire de priorități,leadership, etc. în cadrul competiției „Viziunea educației 2025”;
5. Crearea unei platforme de comunicare între cele 4 categorii implicate: liceeni,profesori, părinți și mentori.