Cornel Itu, prezent la Wroxton College Oxfordshire, la reuniunea parlamentarilor și experților în probleme parlamentare

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

cornel-ituIn perioada 25-28 iulie 2014, la Wroxton College Oxfordshire, Marea Britanie, a avut loc cea de-a 11-a reuniune a parlamentarilor și experților în probleme parlamentare, organizat de Uniunea Interpalamentară (UIP). La acest eveniment a participat, din partea Camerei Deputațiilor, domnul deputat Cornel Itu, Membru al Grupului Român UIP.

Uniunea Interparlamentară este o organizație internațională înființată în 1889. A fost primul forum permanent pentru negocierile politice multilaterale. Inițial, organizația a fost concepută pentru parlamentari, însă s-a schimbat într-o organizație a parlamentelor statelor suverane. Parlamentele naționale a 162 de state sunt membre UIP, și 10 adunări parlamentare regionale sunt membrii asociați. UIP are statut permanent de observator la Organizația Națiunilor Unite.

Parlamentul României s-a afiliat la Uniunea Interparlamentară (UIP) cu ocazia celei de-a treia Conferinţe a Uniunii, desfăşurate în noiembrie 1891, la Roma.

După 1989, Grupul Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), reprezentând un parlament ales în mod democratic, şi-a reluat activitatea în cadrul Uniunii cu ocazia celei de-a 84-a sesiuni ordinare a acesteia (octombrie 1990, Punta del Este, Uruguay).

Delegaţiile GRUI participă la sesiunile ordinare ale organizaţiei, precum şi la celelalte activităţi (conferinţe la vârf, reuniuni specializate, seminarii, programe de asistenţă tehnică), acordând prioritate acţiunilor asociate evenimentelor majore ale ONU şi celor organizate în cooperare cu programe și agenţii din sistemul Naţiunilor Unite.

Pe ordinea de zi a reuniunii din acest an, au fost cuprinse acțiuni ce au ca scop, pe lângă dinamizarea relațiilor parlamentare româno-britanice și abordarea unor dosare de actualitate de pe agenda europeană, a unor proiecte de interes comun de pe agenda bilaterală.

Printre temele importante dezbătute în cadrul acestei reuniuni, remarcabilă a fost cea legată de intrarea pe scena politică a partidelor naționaliste și eurosceptice care potrivit declaraților deputatului Cornel Itu, reprezintă elemente cu adevărat îngrijorătoareîn structura consolidată a UE.
Reuniunea, afirmă deputat Cornel Itu, a relevat și alte aspecte majore pentru contextul consacrării democrației în statele membre precum și cele care aspiră la UE.
Durabilitatea și siguranța în UE, sau ”procesul de constituire a inițiativei legislative în statele post totalitare”, ”sistemele electorale europene”, dizertații susținute de personalități de prestigiu, au fost subiectele agendei zilnice a reuniunii.
Pentru noi, spune deputat Cornel Itu, este important să știm și să înțelegem că trebuie să ne smulgem din legăturile birocrației instituite în majoritatea statelor post-autoritare.Este suficient să privim în jurul nostru pentru a constata că acestea există încă, se manifestă, cu tendințe autocrate.Conflictul dintre legislativ și executiv se mențin la nivelul partidelor aflate în opoziție, ceea ce conduce la idea că – interesul general, interesul național este subsumat – interesului de grup.

Așa că nu trebuie să ne mire faptul că în topul încrederii populației în instituții, ultimele locuri sunt ocupate de Președinție, Parlament, Guvern și Partide.

Articole Noi