Congresul European al Studenților Farmaciști – Adunarea de Toamnă ajunge în acest an la cea de-a 13-a ediție, găzduită de Organizaţia Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Proiectul este desfășurat sub egida Federației Asociațiilor Sudenților Farmaciști din România și a organizației europene European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA), în perioada 01-06 noiembrie 2016.
“Mental Health – From Substance to Society” este tema din acest an a Congresului, una de actualitate şi cu impact puternic în lumea farmaceutică. EPSA este asociația europeană a studenților farmaciști. Reprezentând peste 165 000 de studenți și absolvenți din 34 de țări europene, are ca scop apărarea intereselor membrilor săi precum și dezvoltarea unui contact mai strâns între aceștia, lucru evidențiat și prin motto-ul „Bringing Pharmacy, Knowledge and Students closer together”. Evenimentele anuale ale asociației, Congresul Anual, Adunarea de Toamnă, Școala de Vară și Recepția Anuală, reprezintă un prilej pentru studenții din toată Europa să se întâlnească, să discute probleme de actualitate din domeniu precum și diferențele existente, găsind astfel noi soluții de a îmbunătăți sistemul educațional farmaceutic și, în același timp, de a se dezvolta pe ei înșiși.
La Adunarea de Toamnă din acest an vor participa peste 250 de studenți din toate colțurile Europei, care vor dezbate și vor recunoaște gradul de implicare a farmaciștilor în domeniul bolilor mentale, cât și impactul pe care îl are profesia de farmacist în înțelegerea și implicare activă a societății în tratarea acestor boli. În cadrul conferințelor vor fi implicate atât cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” cât și specialiști din domeniu atât pe plan național, cât și pe plan european. Evenimentul va cuprinde și o campanie de sănătate desfășurată în 4 Noiembrie, care va accentua legătura directă dintre stres și depresie și va prezenta diverse modalități prin care acestea pot fi evitate. Totodată, participanții vor avea oportunitatea de a vizita Laboratoarele PlantExtrakt, o companie cu peste 20 de ani de experiență în prelucrarea plantelor și în realizarea medicamentelor homeopatice.
Tema Congresului din acest an a fost aleasă deoarece bolile cu caracter psihic reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme ale secolului XXI, iar numărul cazurilor noi înregistrate este în continuă creştere. Afecțiunile sănătății mentale impun o sarcină enormă asupra societăților din întreaga lume. Cele mai cunoscute tipuri de boli mentale sunt tulburările de anxietate, schizofrenia, demența, depresia și tulburări de alimentație.
Peste 450 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie la un moment dat. Aceasta este de obicei însoțită și de alte forme de suferință mentală și emoțională, în special de tulburări de anxietate și de comportament de dependență. Cercetările sugerează că femeile sunt de cel puțin două ori mai susceptibile decât bărbații la a manifesta un comportament depresiv.
Simptomele frecvente ale depresie sunt dificultăți în gândire, lipsă de motivație, tulburări de somn, pierdere de energie și tulburări ale apetitului. Persoanele cu depresie sunt mai susceptibile la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, comparativ cu persoanele non-deprimate.
O altă afecțiune importantă în domeniul este tulburarea de anxietate. Aceasta este o formă de boală mintală care determină crize dureroase și frecvente de frică și de teamă. Este frecvent combinată și cu alte tulburări și 59,2% dintre toți pacienții cu depresie majoră au și o tulburare de anxietate. Anxietatea este foarte tratabilă, dar numai o treime din cei diagnosticați primesc tratament. Până la 90% din cazuri sunt tratate prin psihoterapie si medicamente.
“Organizația Studenților Farmaciști din Cluj-Napoca împreună cu European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA) a ales ca în acest an să dezbată în cadrul Adunării de Toamnă problema afecțiunilor psihice și cum afectează acestea societatea actuală. Credem că este o temă care necesită multă dezvoltare, cât și un plan bine pus la punct, atât pentru prevenție, cât și pentru tratament. În acest moment, pe piața farmaceutică există medicamente care, pentru a trata o afecțiune specifică, dereglează întregul sistemul nervos și produc numeroase reacții adverse nedorite. Cu prilejul acestui congres, ne propunem să inițiem participanții în dezvoltarea inovatoarelor cu un caracter localizat pe o anumită afecțiune și să aducem noi informații despre cum putem cu toții să contribuim în acest domeniu care are nevoie de sprijin în permanență. De aceea, specialiștii invitați la Adunarea de Toamnă din acest an au misiunea de a motiva farmaciștii de mâine și de a ridica un semn de întrebare despre ce am putea face mai mult sau mai bine pentru a preveni o afecțiune mentală”, a declarat Cristina Drăgan, Președintele Adunării de Toamnă 2016.