Conferință – Portretul între sacru și profan din Antichitate și până în Bizanț

afis Conferinta MM 10.03.2015Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a inițiat ciclul de conferințe,reunite sub genericul ”Marile Teme ale Artei Picturii”, conferințe care au loc o dată pe lună. Prima conferință a adus în atenția publicului tema –  Cum să înțelegem arta picturii?, o  introducerea în limbajul vizual artistic cu elementele primordiale precum: linia, forma, culoarea, lumina, ritmul, perspectiva și compoziția.

Conferențiarul acestor prelegeri, menite să transmită publicului o cunoaștere și o călătorie în evoluția istorică, a artei picturii, Domnul  Muntean Marcel propune pentru cea de a doua întâlnire tema: Portretul între sacru și profan din Antichitate și până în Bizanț.

Tema portretului se naște în arta Egiptului antic, urmând ca după aceea să fie  regăsită  în  toate  epocile  istorice.  Pornind  de  la  semne  grafice  numite ideograme,  ea  se  va  identifica  cu  sacralitatea  politeistă,  definindu-se  în reprezentări statuare, și nu numai.

Cu  o  evoluție  spre  o  viziune  idealistă,  portretul  se  remarcă  atât  în  arta Greciei, cât și în cea a Romei antice, unde se transformă într-una realistă.

Imaginea defuncților imortalizată în naturalistele portrete de la Fayum, face trecerea spre o înnoire a limbajului plastic a figurii umane, devenind fundament pentru viitoarele redări ale sfinților, din aria artei bizantine.

Odată  cu creștinismul  chipul  omenesc  se unește cu  cel  divin  în  ipostaza Mântuitorului,  aceea  a  Bunului  Păstor şi  a Pantocratorului.  Frumusețea  și perfecțiunea chipului sunt regândite, pornind de la imaginea profană la cea sacră.

Cuvântul secondat de proiectarea vizuală a temei propuse se armonizează într-o  prezentare  complexă,  ce  propune publicului  o  înțelegere  a  fenomenului plastic în ansamblul său.

Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, în sala 32, etajul III, marți 10 martie, de la ora 19.

Articole Noi