Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a inițiat ciclul de conferințe,reunite sub genericul ”Marile Teme ale Artei Picturii”, conferințe care au loc o dată pe lună. Prima conferință a adus în atenția publicului tema – Cum să înțelegem arta picturii?, o introducerea în limbajul vizual artistic cu elementele primordiale precum: linia, forma, culoarea, lumina, ritmul, perspectiva și compoziția.
Conferențiarul acestor prelegeri, menite să transmită publicului o cunoaștere și o călătorie în evoluția istorică, a artei picturii, Domnul Muntean Marcel propune pentru cea de a doua întâlnire tema: Portretul între sacru și profan din Antichitate și până în Bizanț.
Tema portretului se naște în arta Egiptului antic, urmând ca după aceea să fie regăsită în toate epocile istorice. Pornind de la semne grafice numite ideograme, ea se va identifica cu sacralitatea politeistă, definindu-se în reprezentări statuare, și nu numai.
Cu o evoluție spre o viziune idealistă, portretul se remarcă atât în arta Greciei, cât și în cea a Romei antice, unde se transformă într-una realistă.
Imaginea defuncților imortalizată în naturalistele portrete de la Fayum, face trecerea spre o înnoire a limbajului plastic a figurii umane, devenind fundament pentru viitoarele redări ale sfinților, din aria artei bizantine.
Odată cu creștinismul chipul omenesc se unește cu cel divin în ipostaza Mântuitorului, aceea a Bunului Păstor şi a Pantocratorului. Frumusețea și perfecțiunea chipului sunt regândite, pornind de la imaginea profană la cea sacră.
Cuvântul secondat de proiectarea vizuală a temei propuse se armonizează într-o prezentare complexă, ce propune publicului o înțelegere a fenomenului plastic în ansamblul său.
Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, în sala 32, etajul III, marți 10 martie, de la ora 19.