Clujeni, va trebui să învăţaţi să mâncaţi şi ambalajele. Veţi rămâne cu deşeurile sub nas şi nimeni nu-i vinovat.

1
551

Seplecan si BocClujenii au toate şansele să rămână cu gunoaiele la uşă şi asta pentru că se pare, Consiliul Judeţean Cluj se spală repede pe mâini şi aruncă problema depozitării deşeurilor în curtea Primăriei. Clujenii nu vor avea de ales şi va trebui să înveţe să mănânce şi ambalajele pentru că dacă firmele de salubrizare vor ajunge în imposibilitatea de a transporta gunoaiele undeva, va fi un dezastru. 

Şi probabil că aşa este, iar Consiliul Judeţean nu are atribuţii în acest sens, dar s-ar putea ca pe cetăţeni să nu îi intereseze asta, numai că până rezolvă procurorii, sau instituţiile abilitate problemele celor care s-au ocupat cu „împărţitul ciolanului european” s-ar putea ca judeţul să ajungă urât.

Astăzi, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan a transmis presei un comunicat în care le explică clujenilor cam care este „partea lui de treabă” şi cât de binevoitor este el în a ajuta primăriile şi cetăţenii. Bine că a luptat atât pentru fotoliu încât a uitat ce „pungă găurită” îşi doreşte, dar soluţia nu este să te speli pe mâini.

Potrivit prevederilor legale şi contractuale în vigoare în această materie, Consiliului Judeţean Cluj îi revin doar două obligaţii legale:

– închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, obligaţie deja demarată şi care a generat numeroase beneficii ca urmare a evitării demarării procedurii de infringement asupra României, ceea ce ar fi însemnat penalităţi aplicate ţării noastre în cuantum de 1.400.000 euro în prima zi de aplicare a sancţiunilor şi, ulterior, câte 140.000 de euro pe zi până la conformarea deplină. Trebuie subliniat totodată faptul că, acţionând în acest fel, Consiliul Judeţean nu a permis depozitarea ilegală în continuare a deşeurilor;

– finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj până în anul 2017, se arată în comunicatul transmis de instituţie.

Aceştia au mai spus că în pofida faptului că nu avea o responsabilitate în acest sens, forul administrativ judeţean a întreprins toate demersurile necesare şi a venit atât în sprijinul autorităţilor cât şi al cetăţenilor, fără însă a se putea substitui acestora şi obligaţiilor legale care le revin. Deşi responsabilitatea pentru depozitarea deşeurilor anterior momentului finalizării SMID nu revine forului administrativ judeţean, Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui la deblocarea unei probleme majore a judeţului, fără însă a încălca legea.

Trebuie reamintit în acest context faptul că instituţia Consiliului Judeţean Cluj a întreprins toate demersurile menite să contribuie la identificarea unei soluţii optime şi pentru a veni în ajutorul autorităţilor şi al cetăţenilor: efectuarea studiului privind evaluarea terenului necesar acestui demers, transmiterea a numeroase adrese oficiale către alte consiliile judeţene din ţară referitor la această problemă, au fost organizate numeroase întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Local Feleacu, cu care s-a şi purtat o intensă corespondenţă, a fost manifestată întreaga deschidere de realizare a unei platforme de stocare temporară a deşeurilor din fondurile Consiliului Judeţean Cluj şi prin intermediul unei entităţi subordonate forului administrativ judeţean. Din păcate însă, Consiliul Local Feleacu a respins, de nenumărate ori, toate aceste demersuri şi variante propuse, deşi, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, avea obligaţia să se implice activ în rezolvarea acestei probleme.

„În pofida acestui refuz, din dorinţa evidentă de a nu pune în pericol un proiect european în valoare de peste 250 de milioane de lei, nu vom abandona şi vom veni în continuare în sprijinul autorităţilor, atrăgând însă atenţia asupra faptului că nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege şi nici nu vom permite alte demersuri care nu sunt legale. Toate aceste măsuri despre care se vorbeşte acum trebuiau luate din timp de către toate autorităţile responsabile, pasivitatea unor şi reaua credinţă a altora neputând constitui fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă a deşeurilor. Subliniez din nou faptul că, deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal. Fac pe această cale apel la Prefectură, la Consiliul Local Feleacu şi la celelalte autorităţi implicate, apreciind că a sosit momentul ca, pentru a servi interesul superior al cetăţeanului, să uităm de micile interese şi dorinţe sau nemulţumiri nefundamentate ori ilegale, prevenind astfel probleme greu de reparat şi cu consecinţe imprevizibile”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.

Câtă bunăvoinţă, numai că pe cetăţeni nu prea îi interesează cine sau ce a făcut de s-a ajuns în situaţia asta. Ei ştiu doar că plătesc: pe voi ca să vă faceţi treaba, pe firma de salubrizare ca să ridice gunoiul, pe toţi reprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene, aşa că nu-i va deranja dacă deşeurile vor fi de pozitate sub nasul politicienilor care astăzi dau dovadă de incomeptenţă.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.