Cele mai bune proiecte ale arhitecților din Transilvania vor fi expuse în cadrul vernisajului Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015. Peste 100 de proiecte vor putea fi admirate şi studiate îndeaproape, între 3 şi 19 octombrie, la Hotelul Continental din Cluj-Napoca.
Clujenii sunt așteptați la expoziția-concurs Premiile BATRA 2015, unde vor putea admira proiecte de arhitectură pentru diverse categorii: arhitectura locuinței, a dotărilor comunitare și de producție, a spațiului public, a patrimoniului cultural, a spațiului interior și scenografie, microarhitectura/ arhitectura temporară/design de obiect, proiecte culturale, arhitectura în mediul rural, etc.
Vernisajul va marca deschiderea oficială a Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, ce va avea loc pe 3 octombrie, la ora 18.00, la Hotel Continental. Evenimentul va fi găzduit de Daniela Maier, președintele BATRA 2015, Șerban Țigănaș, președintele OAR, Szabolcs Guttmann, președintele OAR Transilvania, Stelian Fleschin, președintele OAR Filiala Alba, Cosmin Falub, președintele OAR Filiala Bihor, Ioan Ștefan Paskucz, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Violeta Iuoraș, președintele OAR Filiala Satu-Mare.
„Cele peste 100 de proiecte înscrise la concurs, juriul care va fi alături de noi în această perioadă, membrii filialelor şi ai administraţiei publice care şi-au anunţat participarea la evenimente, precum şi partenerii, sponsorii şi susţinătorii noştri confirmă faptul că acest demers este apreciat şi susţinut. Ne dorim ca în faţa proiectelor expuse să ajungă cât mai mulţi oameni pentru a (le) putea deschide apetitul (general) pentru dialogul pe teme de arhitectură, urbanism, comunitate şi perspective de dezvoltare”, a declarat Daniela Maier, președintele Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015.
Gala de premiere a Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015 va avea loc joi, 15 octombrie, la ora 17.00, la Teatrul Național Cluj.
Poezii și proiecție de film la BATRA 2015
Clujenii sunt invitați în data de 4 octombrie, la ora 16.00, la Muzeul Etnografic pentru a asculta „Poemele locurii”. Festivalul Național de Literatură, în parteneriat cu Bienala de Arhitectură Transilvania a inițiat un concurs pentru scriitori. La această lectură publică, membrii Uniunii Scriitorilor vor prezenta poemele înscrise deja în concurs. Câştigătorul va fi premiat în cadrul Galei BATRA 2015.
De asemenea, un alt moment special în cadrul Bienalei este proiecția filmului”Dictatorul”, în regia lui Charlie Chaplin, în data de 11 octombrie, cu sprijinul Scenei Urbane.
Workshopuri pentru arhitecți, deschise și publicului larg
Arhitecții stagiari, arhitecții membri OAR, studenții arhitecți, precum şi alte persoane interesate se pot înscrie la diverse workshopuri ce vor avea loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015. Astfel, participanții vor învăța de la specialişti în domeniu despre cele mai bune metode de comunicare, machetare, fotografie, concursuri de arhitectură sau Urban Gaming Simulation.
În cadrul workshopului de machetare, participanții vor afla mai multe despre printarea 3D, iar cei interesați de fotografia de arhitectură vor putea participa la un workshop, susținut de fotograful Radu Sălcudean.
Totodată, arhitecții vor putea învăța mai multe despre promovarea în mediul online, comunicarea cu clienții, tehnici de negociere cu beneficiarii, Social Media tips & tricks, în cadrul unui workshop de comunicare, susținut de Anca Dinu, PR Manager în cadrul agenției de comunicare şi branding Communication ON.
Workshopul dedicat concursului de arhitectură va fi susținut de Trond Tystad, expert în planificare strategică şi urbanism. La workshop sunt aşteptați atât arhitecți, cât şi reprezentanți ai administrației publice, project manageri şi jurişti, pentru a detalia demersurile legate de concursul de arhitectură ca modalitate de achiziţie publică pentru intervenţiile de arhitectură şi urbanism.Unul dintre workshopurile inedite din cadrul BATRA 2015, în care participanţii vor afla ce legătură au jocurile cu urbanismul şi dezvoltarea oraşului, este Urban Gaming Simulation, care va fi susţinut de Paola Rizzi şi Aphorme.
DESPRE BIENALA DE ARHITECTURĂ TRANSILVANIA
Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanţare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.
Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:
Preşedintele: Daniela Maier
coordonatorii: Adina Moldan, Dan Ștefan Domşa, Ionuţ Radu Filip
curatorii: Guttmann Szabolcs, preşedinte OAR Transilvania, Fleschin Stelian, preşedintele OAR Filiala Alba, Falub Cosmin, preşedintele OAR Filiala Bihor, Paskucz Ioan Ștefan, preşedintele OAR Filiala Nord-Vest, Iuoraş Violeta, preşedintele OAR Filiala Satu-Mare.