BNR Cluj și Zilele Culturale Maghiare, o colaborare de succes în promovarea artei

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

Roth_Miksa_Nemzeti_bank_BNR_20170816-VLB_2465Aproape 700 de persoane au trecut, în 16, 17 și 18 august, pragul clădirii Băncii Naționale Române (BNR), sucursala Cluj, pentru a vedea lucrările realizate de unul dintre cei mai apreciați artiști maghiari ai secolului trecut, Róth Miksa.

Vizitele organizate în austera clădire de pe latura sudică a Pieței Unirii au fost o premieră pe agenda Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și au permis celor interesați ca, în intervalul de două ore pe zi, să admire plafonul de sticlă, mozaicurile, ușile și soba cu lambriuri de sticlă create de artistul maghiar.

’’Este prima oară când derulăm o activitate culturală alături de o instituție bancară și ne bucurăm să vedem că acțiunea pe care am propus-o a stârnit interesul unui număr atât de mare de persoane. Deschiderea conducerii BNR Cluj față de inițiativa noastră de a se putea vedea de către public vitraliile pictate de Róth Miksa arată angajamentul instituției de a promova cultura’’, a declarat Szábo Lilla, directorul de programe al festivalului.

Inaugurată la 1 noiembrie 1914, clădirea în stil eclectic al seccesionului vienez și care adăpostește azi BNR Cluj a fost construită drept sediu al Băncii de Economii și Credit (Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank). Născută în 1894 la inițiativa unui grup de antreprenori transilvăneni și a unor finanțiști din Budapesta, banca era la începutul secolului trecut una dintre cele mai importante instituții de credit din Transilvania. Această putere financiară și poziție de top a permis acționarilor de atunci să angajeze cei mai buni artiști ai momentului pentru ridicarea și decorarea noului sediu al băncii.

Roth_Miksa_Nemzeti_bank_BNR_20170816-VLB_2493Unul dintre artiști a fost Róth Miksa, cel mai cunoscut reprezentant maghiar al artei vitraliilor şi mozaicului. El este cel care a realizat vitraliile plafonului de sticlă din fosta sală a ghișeelor (care a devenit între timp sala de conferințe a BNR), cele două mozaicuri care exprimă alegoric economisirea și creditarea – operațiuni fundamentale ale unei bănci, precum și lambriurile de sticlă de pe ușă și de pe sobă.

Un star al vremurilor sale, premiat mereu la expozițiile mondiale de la începutul secolului trecut și numit de împăratul Franz Iosif ‘’pictor de vitralii împărătesc și regal’’, Róth Miksa și-a pus amprenta pe unele dintre cele mai impozante clădiri ale secolului XX. Tot el este cel care a utilizat într-un mod individual şi pentru prima dată în Ungaria noul tip de sticlă L.C.Tiffany, prezentat la Expoziţia mondială din 1893 de la Chicago. Creaţiile sale unice ornează Parlamentul Ungariei, capela Szent Jobb a Palatului Regal din Buda, Banca Națională a Ungariei, Academia de Muzică din Budapesta, Galeria Permanentă de Artă a Ungariei din Veneția, Palatul Gresham din Budapesta (actualul hotel Four Seasons), Teatro Nacional din Mexico City sau Palatul Culturii din Târgu- Mureș.

Roth_Miksa_Nemzeti_bank_BNR_20170816-VLB_2487Din atelierul lui Róth Miksa au ajuns la Cluj nu doar vitraliile din sediul BNR, ci și compozițiile figurale de la Muzeul de Farmacie și Institutul de Hematologie sau vitraliul Parce/Párka, prezentat pentru prima oară în 1899 și câștigător al medaliei de argint la Expoziția Mondială de la Paris, care astăzi este în fosta capelă mortuară a Spitalului Karolina.

De altfel, publicul prezent la Zilele Culturale Maghiare poate admira schițele originale și fotografii cu aceste lucrări și cu alte creații ale artistului maghiar și în cadrul Expoziției jubiliare ‘’Róth Miksa: Raze de soare colorate (1865-1944)’’, deschisă la Casino – Centrul de Cultură Urbană până duminică seara.

***
Despre ZCMC. Eveniment de referință în viața orașului, Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) a
fost inițiat în 2010 de Asociația Clujul Comoară și este organizat, din 2017, în parteneriat cu Asociația Zilele Culturale Maghiare Cluj. ZCMC reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca și se bucură anual de colaborarea cu peste 100 de parteneri instituționali și de susținerea a numeroase companii clujene.
Site: www.zilelemaghiare.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/zilelemaghiarecluj/

Articole Noi