Atenţie la ţevile de gaz când vă renovaţi locuinţele!

gaz
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

 Intervenţiile neautorizate la instalaţiile de gaz pot provoca evenimente tragice, soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale;

 Apelaţi doar la specialişti şi respectaţi strict regulile de siguranţă care sunt esenţiale pentru toţi consumatorii de gaze naturale;

Adesea auzim la radio sau vedem la televizor ştiri care ne cutremură despre explozii  devastatoare  în  urma cărora  mai  multe persoane sunt  rănite,  iar altele îşi  pierd viaţa.  În multe dintre aceste  cazuri  cercetările evidenţiază drept cauză a exploziilor tăierea sau modificarea traseului ţevilor de gaz din locuinţe sau de pe casa scării de către persoane neautorizate.

Să apelezi la un meşter de ocazie pentru ceea ce pare a fi o lucrare simplă este pentru unii o „afacere bună” dar consecinţele pot fi dezastruoase. Orice astfel de intervenţie reprezintă un risc major de explozie care poate afecta nu numai  locuinţa  în  care  aceasta  se produce,  ci  şi  pe  cele  din  vecinătate, generând atât pagube materiale cât şi accidentări grave, ori chiar pierderi de vieţi omeneşti. Aceasta trebuie să dea de gândit fiecăruia dintre utilizatorii de gaze naturale şi să-i determine să acţioneze cu responsabilitate.

De aceea, compania E.ON Distribuţie România atrage atenţia tuturor consumatorilor  de  gaze  naturale  să  nu  facă  nicio intervenţie la instalaţiile  de  gaz  fără  a  respecta  una  dintre  principalele  reguli  de siguranţă, şi anume, să apeleze numai la specialişti autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Improvizaţiile, intervenţiile neautorizate, manevrarea incorectă a aparateloralimentate cu gaze naturale, precum şi utilizarea unor instalaţii sau aparatedefecte sau deteriorate au fost principalele cauze care au dus în anul 2014,numai în aria de activitate E.ON, la producerea a 19 explozii, soldate cu 13victime, dintre care una a decedat.

Sfatul  nostru  este  ca atunci  când vă  renovaţi  locuinţele  să  aveţi  grijă  la manevrele pe care le faceţi în apropierea ţevilor de gaz sau a aparatelor care funcţionează  pe  bază  de  gaze  naturale,  pentru  a  nu  afecta  etanşeitatea robinetelor sau racordurilor flexibile şi astfel să se permită acumularea de gaze naturale în încăperi.

Nu în ultimul rând, este foarte important ca atunci când doriţi să dezafectaţi o instalaţie de gaz pe care nu o mai folosiţi, să o faceţi doar în baza unordocumentații tehnice aprobate de autoritățile abilitate şi să lăsaţi operaţiuneapropriu-zisă în seama specialiştilor.

Prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, InspectoratulGeneral  pentru  Situaţii  de  Urgenţă  (IGSU)  şi  E.ON România  derulează începând cu anul 2012, la nivel naţional, campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

Articole Noi