Ansamblul Cununa Somesana schimba experiente cu Ansamblul Folcloric Paunita

ansamblul cununa somesanaIn zilele de 28 februarie si 1 martie, Asociatia Cununa Somesana si Copiii au desfasurat un schimb de experienta pe teme de etnografie si folclor alaturi de Ansamblul Folcloric „Paunita” al Casei de Cultura din localitatea Sangeorz Bai, ansamblu condus de catre directorul si coregraful  Hodoroga Florin. Schimbul de experienta s-a materializat printr-o seara de folclor si vizite la mai multe muzee printre care si Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, tocmai pentru a intelege cat mai bine traditiile si portul popular specific fiecarei zone, cromatica, modelul broderiei si a costumului, lucruri influentate de stilul de joc, de viata, relieful si zonele folclorice de interferenta.

Astfel au inceput o serie de proiecte si actiuni care includ schimburi de experienta in acest domeniu, al folclorului.

Inca de la infiintarea Asociatiei Cununa Somesana si Copiii, scopul nostru a fost, este si ramane – promovarea jocului popular, a cantecelor, obiceiurilor si traditiilor populare specifice poporului roman, ca mijloc de manifestare artistica pentru toate categoriile de varsta. Cand vorbesc de folclor ma refer la toate categoriile de folclor si anume: folclorul muzical, folclorul literar si folclorul coregrafic. Nu lasam mai prejos nici elementele care tin de etnografie si anume costumele si recuzita. Toate aceste lucruri despre care v-am vorbit ne indruma in final la autenticitatea folclorica a jocurilor, melodiilor, strigaturilor care se regasesc in anumite zone folclorice si pe care suntem datori sa le culegem si sa le valorificam prin punerea in scena intr-un mod cat mai autentic, a explicat Dinu Ban, cel care a infiintat Ansamblul de dansuri de la Floresti, Cununa Somesana.

De aceea toti cei implicati in acest proiect atat copiii cat si coordonatorii, au considerat justificat sa colaboreze in aceste proiecte cu oameni si institutii care promoveaza aceste valori.

coregrafiAcest proiect l-am inceput practic alaturi de Asociatia Cununa Somesana si Copiii din Floresti anul trecut si dorim sa-l derulam si pe perioada acestui an, datorita faptului ca alaturi de coregrafii Dinu Ban si Liana Coc care coordoneaza acest grup, aceasta comunitate de tineri si copii, am petrecut anii de studentie la Ansamblul Martisorul al Casei de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca. Acum, noi doar le-am intors vizita, pentru ca vreau sa mentionez faptul ca ei au fost la noi la Sangeorz Bai in luna octombrie a anului trecut si plecam de aici de la Floresti cu promisiunea de-a ne revedea in vara acestui an din nou la noi pentru a participa la un festival si o emisiune televizata. Copiii s-au simtit extraordinar impreuna, au impartasit momente de bucurie, prietenie, muzica, folclor si de ce nu schimbul de martisoare a fost unul pe masura. E placut sa-i vezi ca au aceleasi pasiuni indiferent de zona in care traim si pe care o reprezentam, a spus  Hodoroga Florin.

Noi vrem sa le multumim celor din Ansamblul Folcloric Paunita, ca au acceptat sa deruleze alaturi de noi aceste proiect, dar aceasta colaborare nu este prima sau singura de acest fel. In vara anului trecut alaturi de Asociatia Cununa Somesana si Copiii am participat la mai multe evenimente de acest gen si anume am participat la invitatia unui fost coleg de dansuri si actual coregraf la Ansamblul Datina din localitatea Alesd, la Zilele Felixului in luna august 2014, a spus Dinu Ban.

In luna octombrie au participat la un alt eveniment in localitatea Beclean, la invitatia colegului de breasla, maestrul coregraf Ioan Simionca, coregraful si presedintele Ansamblului Balada din Bistrita. Impreuna cu copiiis s-au desfăşurat mai multe evenimente folclorice, spectacole in urma unor parteneriate intre Asociatia Cununa Somesana Si Copiii  si:

 – Scoala de Arte „Tudor Jarda” Cluj Napoca,

 – Societatea CORA Cluj-Napoca,

 – Societatea CARREFOUR.

ansamblul cununa somesana 3 ansamblul cununa somesana 2

La fel deja si in acest an au incheiat un parteneriat cu Liceul de Muzica Tudor Jarda, din Deva, Hunedoara unde se vor deplasa in luna septembrie a acestui an pentru a vedea si insusi folclorul autentic al padurenilor si a arata o parte din folclorul nostru Transilvanean, a Dealurilor Clujului, Campiei Transilvaniei si Mocanimii Gilaului oamenilor si iubitorilor de folclor din zona Hunedoarei.

ansamblul cununa somesana 1Si anul e abia la inceput, o sa mai desfasuram si alte evenimente si parteneriate. Noi speram ca activitatea noastra sa ia amploare, tinand cont ca suntem la inceput de drum, un drum greu, anevoios, dar rezultatele apar pe masura muncii depuse si a seriozitatii noastre si a celor implicati in aceste proiecte si ma refer aici de la copii, la prieteni, la parinti, la parteneri, colaboratori, sponsori si de ce nu la autoritatile locale si judetene, a mai spus Dinu Ban.

Articole Noi