Adrian Pașalega: ”When a ball dreams, it dreams it’s a Frisbee”

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

10307403_817929698236190_7318344112929621462_nÎn general, în România dacă spui cuiva că joci frisbee majoritatea vor crede că ai iesit cu câinii la plimbare în parc și le arunci un disc.  Da , întradevar poți să faci și acest lucru însa noi vom povesti mai departe despre un sport ce se joacă cu un frisbee și are denumirea oficiala de Ultimate.

Powered by Dispersie

Andreea Popescu

Pentru a afla mai multe despre acest sport, regulile sale și răspândirea sa atât în lume cât și în România, am stat de vorbă cu Pașalega Adrian, căpitanul echipei Șoimii Patriei, prima echipă de Ultimate înființată la noi în țară, si care se antrenează în Cluj-Napoca.

R: Ce este Ultimate? Cum îl descrii unei persoane care nu a avut niciodată contact cu acest sport?

Adrian: Ultimate este un sport de echipă non-contact, este distractiv, ușor de învățat, se joacă cu un disc de 175 grame și scopul este să duci discul în endzone-ul echipei adverse prin pase, neavând voie să alergi cu el în mână. Terenul are dimensiunile asemănătoare cu cel de fotbal și există 2 zone de marcaj ( endzones) la fiecare capăt, iar numarul jucătorilor de pe teren într-o echipa este de 7.  Sportul Ultimate, deși preia elemente din alte sporturi gen fotbal, baschet, rugby, are un aspect unic: faptul că se joaca fara arbitru. Acest sistem de auto arbitraj este întărit de un cod de conduită care se numește Spiritul Jocului (”Spirit of the Game”) și care înglobează un set de reguli după care se derulează jocul, bazându-se pe fair-play și pe respect între jucatori.1506749_790204947675332_110566696_n

R: Cum a ajuns acest joc în România? Cum îl promovați și cum este primit de către români?

Adrian: În România, Ultimate a început să se dezvolte în Cluj și în București aproximativ în aceeași perioadă.

În Cluj Napoca, primul disc a fost adus de un prieten care a locuit în Anglia o perioadă, unde a și jucat alături de o echipă. La întoarcerea în țară, a adus un disc și am început să dăm pase doar, pentru distracție. Văzând că tot mai mulți prieteni de ai noștri sunt interesați și vin la întâlnirile noastre, am decis să înființăm o echipă pentru a putea participa la competiții. Astfel a apărut Șoimii Patriei în urmă cu patru ani. Acum în Cluj există 2 echipe, cealaltă echipă numindu-se Incredible Ultimates iar numarul celor care vin la antrenamente este în creștere.

În București, mișcarea a fost inițiată de un membru al Școlii Americane Internaționale care este profesor internațional de Educație Fizică și Sport, care a înființat echipa Bucharest Ultimate.

De asemenea, un membru al echipei Șoimii Patriei, mutându-se la Sibiu, a înființat și acolo o echipă, Zbor Sibiu.

Noi încercăm să atragem constant membrii noi, peste tot pe unde mergem avem la noi un disc și promovăm jocul de Ultimate. Cel mai mare inconvenient de care ne lovim în mod constant este percepția greșită a românilor despre frisbee cum că acesta se folosește doar pentru jocurile cu câini. Suntem conștienți că această percepție se datorează lipsei de informare și de aceea încercăm pe toate căile posibile să facem cunoscut jocul de Ultimate și ce înseamnă el de fapt. Sperăm ca pe viitor să atragem cât mai mulți membri în special din rândul tinerilor pentru că astfel va crește și competitivitatea la nivel național.

409193_342175465811618_321050063_nR:  În afară de promovarea fair play-ului și a respectului reciproc între jucători, ce alte avantaje are acest sport față de alte sporturi? Ce are de câștigat o persoană care alege să joace Ultimate?

Adrian: Cred ca fiecare sport are avantajele lui,  pot spune în continuare ce m-a atras pe mine de la început în a practica Utimate și ulterior în a îl promova.

În primul rând faptul că se joaca cu un disc. Spre deosebire de o minge pe care o arunci și cade, discul zboară. Mi se pare că e mult mai fun să dai pase cu un disc decat cu o minge, cand spun asta îmi vine în minte un citat găsit pe internet:” When a ball dreams it dreams it’s a frisbee”.

Iar apoi după ce am început să participăm la turnee în strainatate am rămas impresionat de atmosfera din timpul jocurilor de frisbee și sentimentele plăcute pe care le inspiră comunitatea jucătorilor de Ultimate. Deși este un joc foarte competitiv, în general oamenii sunt deschiși și prietenoși. Faptul că este un sport accesibil oricui, indiferent de sex, vârstă sau condiție fizică, și ușor de învățat, numărul jucătorilor de Ultimate este în continuă creștere, iar cu puțin antrenament și perseverență, se poate ajunge departe.

R: La ce competiții ați participat până în momentul de față?

  • Campionatul European din Brno, Cehia împreuna cu echipa de la Bucuresti, 2013
  • Windmill Windup, Amsterdam, Olanda, 2011 și mix cu Bucuresti în 2014
  • Două campionate in Romania, BEST, 2012 și 2014, la cel din urmă fiind și învingători
  • Debrecen, 2011, 2012, 2013, 2014
  • Szeged, Ungaria, 2013
  • Baden, Austria, campionat pe nisip în 2012

2 COMENTARII

  1. Ne poti gasi joia in parcul Babes de la 19:00 si duminica pe terenul de fotbal de la USAMV ora 11:00, si pe pagina de facebook (Soimii Patriei – Cluj Napoca Ultimate Frisbee Team) postam intalnirile si activitatile echipei, check it out si te asteptam la putina miscare.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi