Pentru al treilea an, 10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), în programul 10 pentru FILM. Între 4 și 6 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.
Unul dintre cei mai influenți agenți de casting la ora actuală, Nancy Bishop (SUA), nominalizată la Premiile Emmy pentru castingul peliculei Anne Frank: The Whole Story și având în portofoliu peste 80 de producții internaționale mari, va susține un masterclass pentru cei zece actori, precum și o prezentare deschisă publicului la TIFF. Nancy Bishop a lucrat pentru filme ca Mission Impossible IV, Child 44 (r. Ridley Scott), Oliver (r. Roman Polanski) sau The November Man, cu Pierce Brosnan.
Absolventă de actorie și regie la Universitatea din Michigan, Bishop s-a stabilit în anii 90 în Praga, unde a fondat programul Acting For Film, la Prague Film School. Este autoare a cărții „Secrets from the Casting Coach: On Camera Strategies for Actors From a Casting Director”, va lansa în curând volumul „Auditioning for Film and TV” și susține seminarii și masterclass-uri în universități de prestigiu din lume.
În cele trei ediții de până acum, 10 pentru FILM a promovat 30 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran. Cei selectați fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producții autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broșuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.
Cei zece actori sunt: Alexandru Ion (Teatrul Național, Teatrul Act, Metropolis, București), Ali Deac (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Ana Covalciuc (Teatrul Bulandra, Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB), Csilla Albert (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), Erzsébet B. Fülöp (Teatrul Naţional din Târgu Mureş), Irina Drăgănescu (Teatrul de Comedie, Nottara, Bulandra din București), Lucian Teodor Rus (Teatrul Național București), Ruxandra Maniu (Teatrul Odeon din București), Silva Helena Schmidt (Teatrul Național București), Reka Szasz (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea).
Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).
Prezentare actori
Data naşterii: 3 septembrie 1987
Este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București și are o diplomă de master în Arta Actorului la aceeași universitate. Alexandru Ion este unul dintre fondatorii Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, iar în prezent joacă pe scena Teatrului Național în „Furtuna”, la Teatrul Metropolis în piesa „Îngeri în America”, pe scena Godot Café Teatru în „Cine iubește plătește”, la Teatrul Act în „De ce n-o facem în drum?” sau la Teatrul Excelsior în „The History Boys”. De-a lungul timpului, a apărut în mai multe clipuri publicitare, a jucat în câteva scurtmetraje studențești și a avut scurte apariții în filme precum Portretul luptătorului la tinerețe (regia Constantin Popescu), Micul spartan (regia Dragos Iuga) și Chosen (regia Jasmin Dizdar). A fost unul dintre actorii selectați la Sarajevo Talent Campus 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.
Data nașterii: 16 august 1985
Este absolvent al Facultății de Litere și Arte din Sibiu, secția Actorie, clasa profesorului George Ivașcu, 2008. În 2009, la un an după absolvire, a fost laureat al Galei Hop, unde a primit Premiul Publicului pentru spectacolul „Clișee?!?”, în regia Barbarei Crișan. Este actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu din 2008, unde a lucrat cu regizori celebri precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Lia Bugnar, Victor Ioan Frunză, Geanina Cărbunariu, Șerban Puiu sau Radu Afrim. A participat la festivaluri internaționale de teatru la Frankfurt și Edinburgh cu spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete și, recent, la Festival d’Avignon cu spectacolul „Solitaritate”, în regia Gianinei Cărbunariu. În prezent joacă la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu în spectacolele „Tatoo”, „Bizoni”, „Girafe” (regia Radu Afrim), „Mozart Steps” – un spectacol de teatru coregrafic marca Gigi Căciuleanu – și „Solitaritate” (regia Gianina Cărbunariu).
ANA COVALCIUC
Data nașterii: 14 decembrie 1984
Este absolventă a Facultății de Teatru, secția Actorie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București (2008), unde a obținut ulterior diploma de master (2010) și cea de doctorat (2014). Colaborează din 2008 cu Teatrul „L.S.Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie și ArCuB, în spectacole regizate de Andrei Șerban, Gelu Colceag, Horațiu Mălăele, Elena Morar sau Dragoș Câmpan. Face parte din numeroase proiecte independente găzduite de Godot Café-Teatru, Teatrul de Artă, La Scena, Teatrul Mignon sau din proiecte sociale itinerante. A jucat în scurtmetraje regizate de Paul Negoescu, Matei Mocanu, Bogdan Theodor Olteanu, Lavinia Cioacă și Vlad Trandafir. A obținut Premiul pentru cea mai bună actriță într-un spectacol de regie la Gala UNATC (2010), pentru rolul Olga Ivanovna din spectacolul „Zvăpăiata”. Anul acesta a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar la Premiile UNITER 2015, pentru rolul Proprietăreasa din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, regia Andrei Șerban.
CSILLA ALBERT
Data naşterii: 19 septembrie 1980
Este absolventă a Universității Babeş-Bolyai, Facultatea de Filologie, Catedra de Teatru, Actorie, Cluj-Napoca (Clasa profesorilor Boér Ferenc, Dimény Áron, Szilágyi Palkó Csaba), 2003. Este membră a companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, unde a jucat în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Robert Woodruff, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuţiu, Michal Dočekal, András Urbán, Alain Timar, Hatházi András, David Zinder și mulți altii. În 2014 Csilla Albert a fost nominalizată la Premiile UNITER – Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Esther din spectacolul „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, în regia lui Silviu Purcărete. Anul acesta a primit Premiul „Poór Lili“ al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania EMKE. A jucat în două scurtmetraje: Chemarea / Tetemrehívás (regia Hatházi András, Duna Műhely) și Regina din Bistro / Bisztrókirálynő (regia Csillag Márton, Duna Műhely)
ERZSÉBET B.
Data naşterii: 22 septembrie 1967
Este absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş (1994) şi doctor în teatru la Universitatea de Arta Teatrală și Cinematografică, Budapesta, Ungaria din 2006. Din 1998 este actriţă a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós, şi lector universitar la Universitatea de Arte Târgu-Mureş. A interpretat numeroase roluri în spectacole regizate de Vlad Mugur, Tompa Gábor, Anca Bradu, Andreea Vulpe, Victor Ioan Frunză, Bocsárdi László, Barabás Olga, Bodó Viktor, Sorin Militaru, David Zinder, Radu Afrim şi mulţi alţii. În film, a jucat în Apărarea chinezească, regia Tompa Gábor (2008) și Liniștea trandafirului / A rózsa csöndje, regia Erőss László (2014). A obținut numeroase premii naționale și internationale, printre care Premiul Special al Spectatorilor pentru rol feminin acordat de HTMSZF Kisvárda la Festivalul Teatrelor Maghiare (2009) și Premiul pentru cea mai bună actrită în rol principal acordat de Festivalului Internațional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe (2014).
IRINA DRĂGĂNESCU
Este absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografica „I.L. Caragiale” din București, secția Arta Actorului (2010). Irina Drăgănescu își desfășoară activitatea profesională atât în teatre de stat, cum ar fi Teatrul de Comedie, Nottara sau Bulandra din București, cât și în spații alternative (Godot Café Teatru) A jucat în primul sitcom teatral din România, „Fata care si-a pierdut capul”, precum și în spectacolele „Născut în ’84” sau „Copilul rece” de Marius von Mayenburg, în regia Catincăi Drăgănescu. De asemenea, joacă și în „Produse domestice”, un performance în regia Ioanei Păun despre fenomenul exploatării bonelor filipineze în România. A câștigat – pentru rolul Sylveta din „Romanțioșii”, de Edmond Rostand, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, premiul de interpretare COMEDIA ȚINE LA TINEri 2008, oferit de Teatrul de Comedie din București, precum și premiul „Vedeta de mâine”, acordat de Irina Petrescu și Emil Boroghină la Festivalul Vede Teatru, ediția 2009.
LUCIAN TEODOR RUS
Este absolvent al Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografica „I.L. Caragiale” din București, secția Arta Actorului şi masterand al aceleiaşi universităţi. În prezent poate fi văzut pe scena Teatrului Național din București, unde joacă în piesa „Organic” de Saviana Stănescu, regizată de Andrei Măjeri. Spectacolul este realizat în cadrul programului 9G la TNB. Pe scena Teatrului Bulandra, Lucian Rus poate fi văzut în „Azilul” după Maxim Gorki, în regia lui Mihai Alexandru Ion, spectacol realizat de compania Rampa. A jucat în spectacole regizate de Victor Ioan Frunză, Radu Afrim şi în producţii independente ale asociaţiilor Teatru 2.0 şi Scrie despre tine. De asemenea, Lucian a jucat și în scurtmetraje regizate de Armine Vosganian şi Ştefania Maftei, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografica „I.L. Caragiale” din București.
RUXANDRA MANIU
Data nașterii: 14 octombrie 1989
A absolvit secția Actorie a Facultății de Teatru din cadrul Universității Hyperion din București, clasa profesorilor Eusebiu Ștefănescu și Rodica Mandache (2011). Din 2014 este actriță a Teatrului Odeon din București. În 2011, Ruxandra Maniu a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță de comedie pentru rolul din piesa „Lapte Negru”, de Vasili Sigarev, la Festivalul Internațional Hyperion StudFest. Doi ani mai târziu, în cadrul Galei Hop – Gala Tânărului Actor 2013, Ruxandra câștiga Marele Premiu „Ştefan Iordache” și Premiul publicului pentru Ea din „Râs nervos” de Christopher Durang. A lucrat cu regizori precum Dinu Cernescu, Dragoș Galgoțiu, Alexandru Dabija sau Radu Afrim și poate fi văzută pe scena Teatrului Odeon în piese precum „Titanic Vals”, „Casanova”, „Trei generații” sau „Un tramvai numit dorință”. În film, Ruxandra Maniu a jucat rolul Arlechin din Funeralii Fericite (2013), în regia lui Horațiu Mălăele.
SILVA HELENA SCHMIDT
Este absolventă a secției de actorie din cadrul Universității Babeș- Bolyai din Cluj (2009) și are o diplomă de master în Arta Actorului de Teatru și Film la aceeași universitate (2011). A urmat cursurile MasterClass de Contact Dance Improvisation, Teatru No, The Language of Shakespeare, The Creative Actor of Jaques Lecoq și The Power of Actor- Ivana Chubbuck. A fost actriță la Teatrul de Nord Satu-Mare și Teatrul Național Iași și a jucat în spectacole regizate de Mihai Măniuțiu, Claudiu Goga, Gábor Tompa. În București a fost voice over la Realitatea TV, iar în paralel a colaborat cu Andreea Tănăsescu și Andrei Măjeri la proiecte de teatru dans, experimental și performance, prezentate la Teatrul Bulandra și WASP. În prezent joacă la Teatrul Național București în spectacolul “Organic”, regia Andrei Măjeri. Face parte din platforma de creație Serpentine Series Project, alături de care a produs și jucat în scurtmetrajul PERSONA. A interpretat un rol episodic în Las’ Fierbinți și a colaborat cu regizorul Virgil Nicolăescu pentru videoclipul Happy.
RÉKA SZÁSZ
Data nașterii: 18 mai 1989, Miercurea-Ciuc
A absolvit în 2011 la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, Arta Actorului, limba maghiară. A continuat masterul și doctoratul în cadrul aceleiași universități, iar în prezent este actriță a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Din 2011 până în prezent a lucrat cu regizori precum Vadas László, Cristi Juncu, Adrian Roman, Botos Bálint, Tudor Lucanu sau Vlad Massaci. În 2014, Szász Réka a fost una dintre actrițele nominalizate la Gala HOP (Gala Tânărului Actor), unde a și câștigat premiul „10 pentru Film”. A colaborat cu Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova pentru spectacolul „Legături primejdioase”, în regia Romaniței Ionescu și Ralucăi Păun. În stagiunea 2014-2015, pe Szász Réka o puteți vedea în „Ești un animal. Viskovitz!”, regia: Tudor Lucanu, și „Femei/ Bărbați”, regia: Vlad Massaci, ambele spectacole produse de Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.