Primul Centru Integrat de Transplant din România și din sud-estul Europei va fi construit la Cluj.
Consiliul Județean Cluj a primit Proiectul Tehnic (P.T.) aferent construirii viitorului Centru Integrat de Transplant de la Cluj.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj:
„Lucrurile se îndreaptă în direcția potrivită în ceea ce privește construirea la Cluj a unicului Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de sud-est.
Îmi doresc să păstrăm acest ritm intens de lucru, astfel încât în cel mai scurt timp posibil să putem lansa licitația de execuție și să demarăm lucrările.”
Centru Integrat de Transplant – cum va arăta?
Proiectul forului administrativ județean vizează edificarea primului centru de tip din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant:
de cord,
plămân,
hepatic și
renal.
În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.
Mai multe detalii despre viitorul centru.
Având un regim de înălțime 4S+P+5E+Et., edificiul medical ultramodern va dispune de 12 săli de operație și chirurgie.
Va avea și zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.
De asemenea, va avea un număr de 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.
Cu o valoare estimată la cca. 200 de milioane euro, proiectul viitorului centru este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR.
Ce s-a făcut până acum pentru acest proiect?
În septembrie 2020, a fost anunțat câștigătorul Concursului Internațional de Soluții.
Anunțarea câștigătorului a fost făcută în cadrul conferinței de presă ce a avut loc luni, 7 septembrie a.c., la stadionul Cluj Arena.
La eveniment au participat, alături de reprezentanții forului administrativ județean: președintele Ordinului Arhitecților din România – arh. Alexandru Găvozdea,
președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România – arh. Daniela Maier,
precum și membrii juriului.
Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) aferent construirii a intrat în etapa de consultare publică în aprilie 2021.
Până vineri, 23 aprilie a.c., persoanele interesate au putut transmite Primăriei municipiului Cluj-Napoca propunerile, sugestiile și opiniile.
Plenul Consiliului Județean Cluj a dezbătut în cadrul ședinței ordinare proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectului de investiții „Amenajarea clinicilor universitare – amenajare urbană și peisajeră”.