În perioada 15 – 18 octombrie 2014, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a XXI-a ediţie a IFFEST DOCUMENT. ART., un festival internaţional dedicat filmelor de artă, ecologiei şi turismului. La competiţia din acest an au fost trimise peste 600 de filme din 68 de ţări, dintre care au fost selecţionate, într-o fază preliminară, un număr de 95, iar pentru cea finală 45.
În cadrul acestui festival de tradiţie, jurnalistul clujean Sorin Grecu, colaborator al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie decultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a fost recompensat, la secţiunea Film deArtă, cu Menţiunea Specială a Asociaţiei Române de Film Document.Art, pentru filmuletnografic „Povestea ceteraşului fără o mână”, realizat împreună cu operatorul Zoli Szucs.Astfel, filmul cineaştilor clujeni primeşte cea de-a doua importantă distincţie, după MarelePremiu al Festivalului Naţional de Film Etnografic – Galaţi, 2013.
Precizăm în acest context faptul că, la secţiunea Film de Artă, cea mai disputată înconcurs, premiile au fost distribuite astfel: Premiul Special al Asociaţiei RomâneDOCUMENT.ART. filmului „Mas Man”, regizat şi produs de cineastul Dalton Narine dinTrinidad-Tobago, iar Premiul Asociaţiei Române de Film Document.Art. filmului „Pichuco”,regizat de Martin Turnes şi produs de compania „Puente Films” din Argentina. Marele Premiu„Acvila de Aur” a fost câştigat de filmul „Un scaun potrivit pentru un înger”, o coproducţieCanada/Finlanda, regizată de Raymond St. Jean şi produsă de Michael Oullette. Festivalul acuprins şi alte secţiuni, precum: Film Turistic, Film Ecologic şi de Mediu, Film de animaţie, Filmeducaţional, Film de artă naivă, Film de reportaj, Portret, Eseu, Documentar, Premiul pentru ceamai bună producţie românească (câştigat de regizorul Francisc Mraz cu filmul “Sculptorul Mircea Roman”). De asemenea, un premiu pentru stilistică în documentarul românesc a fost acordat filmului „Meanwhile in Bucharest”, realizat de Roxana Andrei şi Eugen Neiculescu. Altepremii importante au fost cucerite de următoarele filme şi cineaşti: „Ţinutul oglinzilor”, de MarkLyken şi Emma Dove din Anglia – Premiul pentru creativitate, „Evadare în Vanuatu”, regizat de cehul Libor Spacek – Premiul pentru cel mai bun film de ecoturism, „Evreii din Roma”, de Gianfranco Pannone – Premiul pentru cel mai bun documentar de turism cultural, istoric şi religios, „Drum fără sfârşit”, regizat de Juan Rayos din Spania – Premiul pentru cel mai bun filmdocumentar de turism, „Pescarii”, regizat de Maciej Glowinski, Polonia – premiul ”Noua Generaţie”, „Ecuador, cu ochii închişi”, regizat de Daniel Chamorro, Spania – Premiul pentru celmai bun film de ecologie şi mediu, „Aşteptarea”, regizat de Alistair I. Macdonald – Premiul ex-aequo pentru cel mai bun film documentar, etc.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), juriul festivalului fiind compus din Marina Roman, Luminiţa Boerescu, critici de film, Mihai Orăşanu, Membru al Asociaţiei autorilor colanei sonore, UCIN, producătorul şi regizorul Rodrigo Fernandez, Chile şi prezidat de criticul de film Călin Stănculescu.
Spre stiinta dvs., mentiunea speciala a fost acordata de AFR, Asociatia Romana de Film Document.Art., a carei calitate de producator si organizator al editiei cu nr.21 a IFFEST Document.Art. nu a fost mentionata din motive care ne scapa.
Domnule Luca, multumim ca ne cititi. Facem precizarea ca nu avem cunostinta de acest lucru. Comunicatele le postam exact asa cum vin din partea institutiilor, asociatiilor, etc. Va multumim pentru observatie.