Aproape 200 de clujeni au fost deja prezenţi la punctul de informare al campaniei „Parcurile Inimilor Fericite” din Parcul Central, acolo unde au avut posibilitatea să-și verifice sănătatea inimii și să afle informaţii despre fibrilaţia atrială, una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac din România.
Dintre aceștia, 8% au fost identificaţi cu fibrilaţie atrială, întimp ce aproape 60% au risc de a dezvolta afecţiuni cardiace, conform testelor efectuate. Campanianaţională iniţiată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a debutat la Cluj-Napoca pe 7octombrie și va continua în oraș până pe 12 octombrie, după care va porni către Timișoara și București.
La punctul de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, clujenii beneficiază din parteamedicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului. Cele câteva zeci de persoane depistate cu fibrilaţie atrială au fost îndrumate către medicul de familie pentru control amănunţit.
Fibrilația atrială poate provoca un accident vascular cerebral
În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilaţie atrială, cu precădere persoanele în vârstă. Este o afecţiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecţiune medicală majoră cu urmări grave și uneori chiar fatale.
„Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de mortalitate în România după bolile cardio-vasculare şi cancer. Suntem printre ţările cu cea mai mare incidenţă a accidentelor vascularecerebrale (AVC). În prezent peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între20-26 de ani, comparativ cu 25% în 1990. În România, nivelul mortalităţii determinat de accidentele vasculare cerebrale este de aproximativ 300 de cazuri la suta de mii de locuitori față de media europeană, de 200 de cazuri. Din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC, o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Fibrilația atrială reprezintă un redutabil factor de risc pentru AVC ischemic acut. Vestea bună este că acesta poate fi controlat într-o mare măsură, în contextul unei colaborări integrate neuro-cardiologice”, a declarat Prof. Dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății Române de Neurologie și Președinte al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca.
„Mulți dintre pacienții cu fibrilație atrială nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala să fie de cele mai multe ori ignorată. Studiile arată că fibrilația atrială creşte de 5 ori riscul de accident vascular cerebral, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România”, a declarat Vasile Barbu, Președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
“Acţiunea demarată de noi are ca obiectiv protejarea sănătăţii românilor prin informare şi acces la servicii medicale eficiente. Sperăm să putem trage un semnal de alarmă atât în rândul populaţiei pentru a se prezenta la medic, precum şi în rândul autorităţilor pentru a promova fibrilaţia atrială drept prioritate în strategia naţională de sănătate”, a concluzionat reprezentantul pacienților.
„Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj susține această campanie, subliniind importanța conştientizării şi responsanbilizării față de propria sănătate. Campania se înscrie în parametrii noii reforme a sistemului național de sănătate, asistența medicală profilactică fiind considerată mai eficientă, mai ieftină şi mai accesibilă la nivel de masă şi rămâne în continuare obiectivul major al sănătății publice”, a declarat Dr. Dorina Duma, Director Executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj.
„Având în vedere “sărăcia simptomatică” a fibrilației atriale, este deosebit de importantă educarea pacienților, atât a celor bolnavi, dar mai ales a celor sănătoşi. O informare corectă, un pacient informat este un pacient cu şanse mult mai mari la un tratament corect. Medicii de familie din Cluj sunt alături de această campanie şi sprijină pacienții cu fibrilație atrială”, a declarat Ana Dascăl, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei Cluj.
La nivel european, se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecțiune tăcută, iar anual aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială. Cercetările arată că fibrilația atrială se asociază cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu fibrilație atrialăcresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea și reduc cu 40% rata de recuperare.
Despre campania „Parcurilor Inimilor Fericite”
„Parcurile Inimilor Fericite” este o campanie de informare și educare inițiată de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Neurologie, cu sprijinul Brystol-Myers Squibb, Pfizer,Bayer și Boehringer-Ingelheim. Direcția de Sănătate Publică Cluj și Institutul de Cercetare și Diagnostical Bolilor Neurologice “RoNeuro” sunt parteneri locali ai campaniei.