Aurelia Cristea: Guvernul își asumă măsuri active în zona combaterii traficului de persoane

Retro L’amour

Aduce în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro pe 24 mai 2025.

retro lmour, cluj24h, știri din cluj, parcul etnografic, bilete retro l amour, dr alban, lian ross, paula seling

Aurelia Cristea PSD FlorestiPreședintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, susține că problema traficului de persoane rămâne o preocupare constantă a Guvernului și a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice,  subliniind totodată importanța conștientizării cu privire la amploarea și dramatismul acestui fenomen.

“Traficul de persoane este responsabil pentru multe drame umane, iar Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și a Traficului Femeilor și Copiilor, marcată la nivel mondial pe data de 23 septembrie, reprezintă un bun prilej pentru a atrage atenția și pentru a ne solidariza în vederea combaterii acestui fenomen. Femeile și copiii sunt categoriile cele mai vulnerabile, motiv pentru care am susținut  și voi susține întotdeauna acțiunile derulate  în scopul prevenirii  acestui fenomen. Traficul de persoane înseamnă  vieți confiscate, înseamnă suferință. Victimele traficului de ființe umane sunt private de majoritatea drepturilor fundamentale,  precum libertatea, securitatea și dreptul de a trăi fără violență. Mai mult, acestea pot reprezenta chiar obiectul unor atrocități, cum ar fi traficul de organe”, a declarat Aurelia Cristea.

Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), coordonat de secretarul de stat Ioana Cazacu, a semnat proiectul „— O viață de calitate în siguranță”, prin care se urmărește crearea unui sistem național funcțional pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor și a traficului de persoane.

Activitățile centrale ale proiectului derulat de DESFB cuprind, printre altele,  crearea unor mecanisme și implementarea unor măsuri dedicate prevenirii și combaterii violenței domestice și a traficului de persoane, inclusiv centre dedicate și modalități discrete de protejare a victimelor; formare profesională și calificare în domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane; campanii pentru creșterea conștientizării și combaterii traficului de persoane și violenței domestice, în special împotriva femeilor și a copiilor.

Informații de background:

Potrivit  Raportul privind Traficul de Persoane – 2013 lansat de Ambasada  Statelor Unite în România, un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România. Același raport arată că România este țară de origine, tranzit și destinație pentru bărbați, femei și copii traficați în scopul muncii forțate, precum și pentru femei și copii traficați în scopul exploatării sexuale.

Guvernul României a dat dovadă de eforturi ferme de aplicare a legislației referitoare la traficul de persoane. În februarie 2014 a intrat în vigoare un nou Cod Penal, care schimbă pedepsele pentru trafic de persoane. România interzice orice formă de trafic de ființe umane pentru exploatare sexuală sau prin muncă prin Articolul 210, care prevede pedepse cu închisoarea între 3 și 10 ani. Aceste pedepse sunt suficient de severe și proporționale cu pedepsele prevăzute pentru alte infracțiuni grave, cum este violul.

Conform noului Cod Penal, consimțământul inițial al victimei nu invalidează de persoane. În anul 2013, autorităţile au anchetat 714 cazuri de trafic de fiinţe umane, număr în scădere faţă de cele 867 de cazuri anchetate în 2012. În 2013, au fost trimise spre acuzare 552 de persoane, în comparaţiecu 667 de persoane în 2012 şi 480 în 2011. Instanţele din România au condamnat 252 de traficanţi în 2013, în comparaţie cu 427 în 2012 şi 276 în 2011.

Raportul mai arată că Guvernul a semnalat identificarea a 896 de victime de către funcţionarii publicişi ONG-uri în 2013, în comparaţie cu 1.041 victime identificate în 2012. Aproximativ jumătate dintre victime, 450, au fost traficate pentru exploatare sexuală, în timp ce 375 de victime au fost supuse la muncă forţată, inclusiv cerşetorie şi furt

Articole Noi