Până la realizarea Drumului de Legătură Sud, floreștenii vor mai avea de suferit în traficul infernal. În proiectul Primăriei Florești, la acest moment nu sunt făcute exproprierile deci nu există nici autorizația de construire. Pe de altă parte, există și posibilitatea unor schimbari în ce privește acest proiect.
Dacă în 5 aprilie 2017 primarul comunei Florești posta pe pagina de facebook un anunț prin care aducea la cunoștința cetățenilor că cei de la Diferit lucrează la amenajarea șantierului și că în aceeași lună vor începe efectiv lucrările la drum, a trecut și luna aprilie, a trecut și luna mai și nu se lucrează la drum.
Dacă este să mergem cu aproape un an în urmă, primarul își făcea campania electorală pe acest subiect anunțând semnarea ordinului de începere a lucrărilor. A semnat și contractul, dar nu se lucrează nici astăzi. De ce? Pentru că până acum nu există autorizația de construire.
Exproprierile NU sunt făcute! Nu există nici autorizație de construire!
Floreștenii l-au auzit pe primarul comunei Florești declarând inclusiv la radio că au durat prea mult exproprierile și că încep lucrările și deși se contrazice în declarații cert este un singur lucru: exproprierile nu există.
Pentru a înțelege exact, la acest moment în privința exproprierilor există aprobat doar culoarul de expropriați (cu suprafețe și sume, vă amintiți că am scris despre cum l-au aprobat consilierii locali fără să îl vadă AICI). De atunci s-a făcut și o modificare în culoar dar nesemnificativă (expropriații sunt aceiași).
Ei bine, conform informaților primite din partea mai multor entități pe care Primăria Florești le expropriază trecând și peste Lege, situația se află la procedura de notificare însă nu au fost notificați toți expropriații (ceea ce este ciudat). Mai multe persoane fizice ne-au mărturisit că oficial nu au fost notificați în privința exproprierii și nici vorbă ca acestea să fi fost făcute pentru că ei nu au văzut niciun ban. Mai mult, în urmă cu una sau două ședințe pe comisii ale Consiliului Local, primarul le spunea consilierilor că urmează (cel târziu în săptămâna următoare) să vireze banii în conturile expropriaților.
Urmează, dar conform etapelor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Adică, după cum este stipulat la CAPITOLUL II – Etapele procedurii de expropriere: Art. 8. (1) Notificarea intenției de expropriere a imobilelor, precum și lista imobilelor ce urmează a fi expropriate se transmit prin poștă către proprietari. Lista imobilelor se face publică prin afișarea acesteia la sediul consiliului local respectiv și pe pagina proprie de internet a expropriatorului.
(2) În termen de 30 de zile lucrătoare de la data notificării prevăzute la alin. (1), proprietarii imobilelor cuprinse în listă au obligația prezentării la sediul expropriatorului, în vederea stabilirii unei juste despăgubiri.
(3) Sumele individuale prevăzute la art. 7 pot fi suplimentate, prin hotărâre a Guvernului, la cererea expropriatorului, în situația modificării numărului de imobile necesar a fi expropriate, precum și în orice alte situații, temeinic motivate, inclusiv pentru situația prevăzută la alin. (2).
(1) În termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea datei prevăzute la art. 8 alin. (2), expropriatorul are obligația emiterii deciziei de expropriere.
(2) Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriați, cât și împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat. Contestația asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.
De altfel, în aceeași situație se află și expropriații precum Ministerul Apărării sau USAMV . Mai jos, răspunsurile din partea acestor două instituții. Mai important este răspunsul MApN. Primăria Florești nu poate expropria statul, pentru ca primăria să poată realiza acest drum trebuie să urmeze o procedură de trecere a terenului din domeniul public al statului în domeniul public al comunei Florești (după modelul terenului fostului poligon preluat). Evident, asta ar putea dura.
Terenurile imobilelor sau părţilor de imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. nu pot fi expropriate, deoarece imobilele respective sunt inalienabile potrivit legii, se arată în răspunsul primit.
Autorizația de construire nu a fost eliberată. Într-un răspuns primit din partea Consiliului Județean Cluj, Primăria Florești nu a solicitat eliberarea unei autorizații de construire. Acest lucru era de altfel, evident în condițiile în care procedura de exproprieri este în plop.
Primăria Florești ar putea scăpa ușor. Pot interveni schimbări.
Primăria comunei Florești ar putea scăpa de realizarea acestui proiect (să nu uităm de linia de credit accesată în acest scop) sau cel puțin parțial pentru că există posibilitatea să preia din sarcină Consiliul Județean. Primarul comunei a declarat la o emisiune că există porțiuni care se suprapun cu drumul pe care dorește Consiliul județean Cluj să îl facă (Acces la Spitalul Regional de Urgență). După cum s-a mai discutat deja despre realizarea Spitalului Regional de Urgență, în 6 aprilie Consiliul Județean Cluj a transmis un comunicat de presă cu planșe în care se observă intenția de a realiza un drum pe partea de Sud (un proiect mai amplu), astfel că există porțiuni de drum care pot fi alăturate din proiectul pe care Primăria Florești îl are în plan de ani buni dar pe care nu l-a putut realiza. Pentru ca asta să fie posibil, ar putea interveni modificări în proiectul comunei Florești și desigur, există posibilitatea ca din culoarul expropriaților să fie excluse câteva entități și mai ales ministerul pentru a evita procedura necesară. Aceasta ipoteză a unor surse cărora nu le vom dezvălui identitatea nu a fost confirmată oficial, dar poate fi o cauză pentru care procedura exproprierilor s-a oprit în această fază.
Despre asta însă, Consiliul Județean Cluj ne-a răspuns că nu poate oferi informații căci proiectul este în analiză tehnică și consultare.
Astfel, rămâne de văzut care va fi rezultatul dar cu siguranță, floreștenii nu vor avea prea curând acest drum mult dorit pentru a putea evita traficul infernal de pe DN1. Trafic ce s-a extind deja și pe drumul din Nord.
[…] promite acest proiect deja de 5 ani. Cu toate că situația este clară până la acest moment iar Cluj24h.ro a și prezentat-o cu răspunsuri oficiale din partea mai multor subiecți implicați, edilul își permite să anticipeze un sabotaj din partea Guvernului PSD pentru că este singura […]
Daca oamenii ar fi iesit la votare altul cred ca ar fi fost rezultatul privind acest super drum.Dar asa cum se intimpla la noi,majoritatea au fost fooooarte ocupati in ziua alegerilor.Si fara surprize a iesit SULEA si echipa.Care la o interpelare privind stadiul lucrarilor la centrura sud au spus:”cind ati cumparat casa in zona nu stiati ca drumul este stricat??!?!?!””ba da ” am rspuns dar am sperat ca cei alesi din nou se vor tine de cuvint.Dar:lupul isi schimba parul dar naravul BAAAA.Au ramas aceisi mincinosi,nepasatori,tratind si privind oamenii de foarte sus.”Mici dumnezei” ajunsi din macelarii pe cai mari.