Florești: Răsturnare de situație- primarul s-a sucit și nu mai vrea nici A.D.I, nici QES. Consiliul Local nu l-a susținut

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

cl Floresti 1Primarul comunei Florești s-a sucit la 180 de grade. După mai multe luni de batjocură nu doar la adresa consilierilor locali dar și la adresa cetățenilor, și-a dat seama că s-a săturat. Cu siguranță nu de gunoie din moment ce face acum aceste mișcări, după câteva luni în care putea face și licitație și tot ce trebuia ca să încheie discuția cu Quatro Eco Slub, definitiv. Nu mai vrea nici ADI „Gelu Voievod”, nici QES și nici captalizarea mult dorită. Vrea să  iasă din toată situația cu această firmă de salubrizare.  Consiliu local nu l-a mai susținut. Nici măcar consilierii PNL. 

Consiliul Local Florești a fost convocat în ședință de îndată astăzi, 31 ianuarie 2017 pentru a vota revocarea capitalizării QES precum și retragerea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Gelu Voievod” și din asocierea în firma de salubrizare Quatro Eco Salub.

Astfel, la ședința de îndată au fost prezenți 17 consilieri care au avut pe ordinea de zi o adevărată „calamitate”. Au lipsit de la ședință consilierii: Sebastian Câmpian și Dan Maier.

convocator ianuarie de indata 201Se convoacă şedinţa de îndată  a Consiliului Local Floreşti, pentru data de 31 ianuarie  2017, ora 16,00 la sediul Consiliului local din strada Avram Iancu, nr. 170, cu următorul proiect al ordinei de zi :

  1. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului Local nr. 3 din 19 ianuarie 2017, privind aprobarea modificării actului constitutiv al societăţii Quatro Eco Salub S.R.L., operator public regional de salubritate autorizat ANRSC, deţinut de comunele Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău.
  2. Proiect de hotărâre privind renunțarea la calitatea de membru și la reprezentare în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gelu Voievod a comunei Florești.
  3. Proiect de hotărâre privind renunțarea la calitatea de asociat în SC Quatro Eco Salub SRL a comunei Florești.

De la aprobarea odinii de zi s-au abținut 2 consilieri (Albert Ileana și Albert Zoltan) și 2 consilieri au votat „împotrivă” (Doru Matei și Adrian Mic). Restul consilierilor au votat „pentru”.  Înainte de votarea proiectelor de pe ordinea de zi, în cadrul ședinței au luat cuvântul mai mulți consilieri dar și un reprezentant al Poliției Locale, Oana Tripon care le-a spus consilierilor că situația este critică și trebuie făcut ceva, fapt pe care cu siguranță, îl știe toată lumea.

La rândul său, primarul comunei a explicat această schimbare de situație prin faptul că cei de la Quatro Eco Salub ar fi trimis în cursul după amiezii de vineri o sesizare prin care ar fi spus că nu mai poate ridica gunoaiele din comună. Edilul a dat citire documentului astfel că s-a constatat că QES nu ar fi spus că se retrage sau că se află în imposibilitate de a mai ridica gunoiul din comună ci a cerut majorarea de preț pentru servciul de salubrizare la 14 lei de persoană în cazul persoanelor fizice argumentând că prețul pentru depunerea la rampă a crescut și în acest fel este necesară creșterea prețului pentru serviciul de salubrizare.

În solicitarea depusă de către QES se arată că în AGA a fost votată această majorare de preț în data de 5 ianuarie 2017, document pe care primarul comunei nu îl recunoaște. Mai mult de atât, vă reamintim faptul că după întâlnirea din 11 ianuarie 2017 de la Instituția Prefectului, viceprimarul comunei Gilău, Carol Okos a declarat presei că există aprobată acerastă decizie AGA, suprinzător primarul comunei Florești neagă decizia AGA.

Totodată, edilul comunei Florești a încercat o manipulare prin omisiune, spunându-le celor prezenți că cei de la Gilău nu se opun retragerii Floreștiului atât din A.D.I. „Gelu Voievod” și respectiv Quatro Eco Salub însă nu le-a spus consilierilor că aceste decizii nu sunt deocamdată luate negru pe alb. Așa că a fost contrazis de către consilierul local PSD, Doru Matei care i-a răspuns că a vorbit la rândul său cu viceprimarul din Gilău care i-a spus că vor avea ședință de Consiliu Local mâine și că vor vota majorarea de preț.

cl FlorestiPrimarul i-a răspuns tăios consilierului că vrea să iasă în evidență însă dacă este să vorbim despre acest aspect, primarul a fost prezent astăzi într-o emisiune radio la Realitatea FM unde a declarat vis a vis de acuzațiile cum că ar avea interese în această firmă de salubrizare că dacă ar fi fost adevărat, ar însemna o „sinucidere” să retragă acum capitalizarea. Acesta a mai spus că dacă avea interese în QES și-ar fi trecut în declarația de interese sărind imediat la faptul că declarația sa de interese ar putea suferi modificări dacă va fi ales președinte PNL Cluj, adică nu va mai fi președintele PNL Florești ci al PNL Cluj.

Nu în ultimul rând, la ședința de astăzi a ajuns o solicitare din parttea QES, transmisă prin avocatul Dan Ioan Oniga prin care se cerea retragerea de pe ordinea de zi a punctelor menționate mai sus căci o astfel de acțiune ar aduce prejudicii majore companiei. Lăsând să se înțeleagă că ar fi posibil un proces. Mai mult aceștia au cerut introducerea pe ordinea de zi a cererii privind majorarea de preț și au invocat articolul 10 din Legea 51/2006 în care sunt stipulate condițiile în care o Primărie se poate retrage din ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară).

Pentru a nu exista îndoieli vă postăm mai jos articolul din Lege. 

(11) Unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilităţi publice care au delegat împreună gestiunea de utilităţi publice către acelaşi operator/operator regional se pot retrage din asociaţie înainte de data expirării contractelor de delegare a gestiunii serviciilor numai cu acordul majorităţii celorlalte unităţi administrativ-teritoriale membre, exprimat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale acestora, precum şi cu acordul scris al entităţilor finanţatoare, în situaţia în care beneficiază de proiecte de investiţii cofinanţate din fonduri europene, şi numai după plata despăgubirilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii serviciilor sau, după caz, în statutul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilităţi publice.

Primarul nu a aveut parte de sprijinul Consiliului Local Florești. 

Dandu-și seama că nu este tocmai legal modul în care se dorește retragerea din firmă și din ADI „Gelu Voievod”, Consiliul Local Florești s-a abținut la toate punctele de pe ordinea de zi. Asta înseamnă că nu a avut parte nici măcar de sprijinul consilierilor săi pe care de altfel, i-a amenințat cu o ședință în care vor vedea „cine mai rămâne”.

Chiar dacă proiectele de azi nu au trecut de votul consilierilor, primarului i-a mai rămas o opțiune și anume dclararea stării de alertă sau urgență despre care spune el că va trebui să fie avizată de Prefectul județului și cu atât mai mult că ieri, a primit sesizari noi din partea DSP Cluj și a Gărzii de Mediu, menționând că a fost amendat, el, persoană fizică. Exclus așa ceva în contextul dat, Primarul comunei Florești (cel care a fost amendat) nu este persoană fizică.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla, la fel, rămâne de văzut dacă celelalte comune asociate în firmă nu sunt deranjate de retragerea comunei Florești mai ales că datoriile cele mai mari le are Floreștiul.

Vă reamintim că pentru problema capitalizării au avut loc multe discuții, au fost convocate mai multe ședințe de îndată fără succes iar când a fost aprobată capitalizarea firmei de salubrizare a intervenit o schimbare radicală. Primarul și-a dorit de îndată ieșirea din toată povestea pentru care s-a luptat preț de câteva luni. Motivele reale nu sunt cunoscute dar cert este că brus nu și-a mai dorit nici capitalizarea. Destul de ciudat acest lucru în condițiile în care în ședințele de Consiliu Local s-au oferit și alte soluții cum ar fi ca Primăria să achiziționeze mașini pentru QES pe care să le aducă drept capital în firmă. Lucru ce nu s-a dorit sub nicio forma, se doreau bani. Ei bine, banii nu au ajuns în contul firmei de salubrizare și asta pentru că nu a fost deocamdată aprobat bugetul comunei. 

2 COMENTARII

  1. problema nu e datoria florestenilor, ci logistica necesara pt a ridica gunoiul.Ia mai lasatine cu aceeasi vrajeala.In alta tara nu mai era nici QES nici primar.Ieseau oamenii in strada.Dar avand in vedere ca romanul e cea mai naiva fiinta nu am ce sa comentez.Stati in casa si trageti pe nas gunoiul la 2 gunoaie.Adica a primarului si a acelui individ de la QES la care nu-i stau bine ochii in cap.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi