Raport de performanță a echipei naționale de futnet a României

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

futnet.1Campionatele Mondiale de futnet de la Brno, din Cehia, s-au încheiat, însă ecourile continuă. Biroul de Imagine și Relații Publice al Asociației de Futnet din România, în colaborare cu antrenorul principal al echipei naționale, Vasile Sorean, vine în întâmpinarea tuturor suporterilor și susținătorilor cu un material de analiză tehnică a prestației pe care au avut-o jucătorii noștri.

Desigur că așteptările noastre erau mai mari, iar bilanțul general, o medalie de argint la simplu, locul 4 la dublu și locul 5 la triplu, pot părea, la prima vedere, rezultate nesatisfăcătoare. În judecata dumneavoastră, stimați cititori iubitori de futnet, vă rugăm să țineți cont de unele aspecte pe care vi le prezentăm în rândurile de mai jos.

Georgel Bobiș a pierdut cam jumătate din perioada afectată pregătirii specifice pentru prezența la Brno, în jur de 17 zile, din cauza unui blocaj la spate care l-a ținut departe de teren și a necesitat recuperare medicală, fapt care a frânat pregătirea sa. Nu este o scuză, iar prestația lui Gică a fost, la proba de simplu, aproape de valoarea sa reală. Cum însă și Ondrej Vit este foarte bun, diferența s-a făcut la ambient, cehul fiind purtat de tribună spre victorie. În plus, Vit a studiat atent jocul din grupe, de la Brno, pierdut în fața sportivului nostru, astfel că în finală a știut cum să atace anumite puncte în apărarea salontanului. De asemenea, presiunea de a fi favorit al probei l-a dezavantajat pe Bobiș, așteptările de la el, expuse de majoritatea celor din anturaj, mergând spre medalia de aur.

futnetLa dublu, Georgel Bobiș și-a manifestat din plin calitățile de jucător emblematic, el dirijându-i pe mai tinerii săi coechipieri Vasile Sorean junior și Naghi Darius, care au un potențial deosebit, în perspectiva viitorului. Ratarea medaliei de bronz se datorează unor factori cumulați. Bobiș nu a putut trece așa de ușor peste șocul finalei de simplu, apoi meciul cu Elveția fiind programat la puține minute distanță. În plus, lui Vasile Sorean junior i-a recidivat o întindere musculară, astfel că și randamentul său a scăzut simțitor, din motive medicale. Specialiștii cunosc faptul că la proba de dublu apărarea este cel mai greu de realizat, din cauza serviciului pe întreaga lungime și lățime a terenului apărând dificultățile de acoperire a suprafeței. Lipsa de experiență la acest nivel a jucătorilor tineri a fost vizibilă, în anumite momente, însă, fapt care este valabil și pentru triplu, s-a remarcat disciplina tactică a echipei noastre, precum și poziția de electron liber a lui Bobiș, lider complet al lotului.

La triplu, proba-regină în futnet, ne-a tras mult în jos lipsa unui trăgător-căpăcitor de gabarit, care să domine fileul și să opună rezistență celebrilor jucători cehi și slovaci, specializați pe acest post-cheie. Sunt de admirat eforturile lui Acs Krisztian, însă, în egală măsură, se poate observa că el nu se antrenează regulat în Germania. Apărarea poate fi îmbunătățită, în condițiile în care avem jucători foarte talentați, exemplul lui Alex Sorean fiind suficient în acest sens. Practic, la triplu a fost o singură sincopă, eșecul cu Ungaria, care ne-a costat semifinala. De partida cu Cehia nu putem aminti, deoarece gazdele ne-au fost net superioare, în special la capitolul jocului la fileu, unde nu i-am putut contracara.

podiumAspectele pozitive ar fi că echipa este foarte omogenă și că are o medie de vârstă foarte scăzută, practic cea mai joasă dintre toate națiunile care s-au bătut, la Brno, pentru medalii. La capitolul tehnică individuală, specialiștii au remarcat lotul României în totalitate, munca depusă la antrenamente fiind fructificată acum. Ne apărăm bine, aplicăm scheme tactice moderne și eficiente, atacăm puternic și variat, iar blocajele încep să devină funcționale.

Totuși, atmosfera sălii i-a timorat pe tinerii noștri jucători, iar lipsa unei competiții interne regulate este în defavoarea creșterii calitative a echipei naționale a României. Marele avantaj a fost acceptarea în Interligă a celor de la Tengo Salonta, care astfel au putut să exerseze periodic și să ia contact cu o parte dintre oponenții de la Brno.

Recomandările pentru viitor sunt că trebuie să mărim aria de selecție și să punem accentul pe copii, juniori și tineret. Studierea în amănunt a jocului tradiționalist al cehilor și slovacilor, coroborată cu cercetarea noilor tehnici introduse de francezi și sud-coreeni, este obligatorie pentru consemnarea progresului echipei naționale. Avem nevoie de răbdare și de investiție, deoarece potențial există. Obligativitatea unui campionat intern de seniori și juniori este subliniată odată în plus, pentru că doar astfel se pot atinge obiectivele de performanță sportivă pe care ni le vom propune.

Comparativ, cehii au stat cinci săptămâni în cantonament, stagiul de pregătire fiind început cu un lot lărgit de 20 de jucători. La cehi și la slovaci, nici un jucător, oricât de valoros ar fi, nu a fost introdus la mai mult de două probe, în timp ce noi l-am forțat pe Bobiș ca titular la simplu, dublu și triplu. Noi lucrăm încă la extinderea în teritoriu a futnetului, care, deocamdată, geografic este localizat doar în Ardeal. Avem nevoie de includerea pe hartă a unor centre de tradiție și cu potențial, cum ar fi Ploiești, Valea Jiului, București, Constanța și altele.

Cam acestea ar fi concluziile trase la cald, după Campionatele Mondiale de la Brno, pe care, dintr-un motiv obligatoriu și el, de transparență, vi le prezentăm pe site-ul oficial al Asociației de Futnet din România.

Vă mulțumim pentru că ne susțineți! Multumim partenerului UPC ROMANIA.

Autor Cristian Frisk (Asociatia Futnet Romania)

Articole Noi