Curtea de Conturi Cluj a realizat la sfârşitul anului trecut un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară, iar în urma acestuia au fost descoperite mai multe nereguli. Conform unui răspuns oficial al Curţii de Conturi a României, în urma controlului au fost dispuse 31 de măsuri pentru intrare în legalitate, pe care Primăria Floreşti ar trebui să le îndeplinească până la 30.06.2016. Se pare că primăriei din cea mai mare comună a ţării nu i-au convenit măsurile dispuse şi prin urmare, a dat în judecată Curtea de Conturi pentru a contesta aceste măsuri.
Ei bine, conform raportului întocmit şi postat pe site-ul oficial al Curţii de Conturi, se pot observa abaterile constatate precum şi prejudiciul produs în mare parte din acordarea de sporuri şi premii angajaţilor din Primăriei fără a avea un temei legal la bază.
Tot în acest raport se mai poate observa că la punctul 6 „Măsuri dispuse…” nu este trecut nimic, motiv pentru care i-am întrebat. În răspunsul primit din partea Curţii de Conturi a României se pare că abaterile şi măsurile nu sunt mizilic, după cum a vrut domnul primar să credem. Curtea de Conturi a României a dispus 31 de măsuri pentru înlăturarea abaterilor şi prejudiciilor pe care primăria trebuie să le îndeplinească până la 30 iunie 2016. Aceste măsuri, sunt obligatorii iar neîndeplinirea lor va atrage sancţiuni potrivit legii în vigoare.
Se pare însă că Primăria comunei Floreşti a fost nemulţumită de aceste măsuri, aşa că în 27 noiembrie 2015 a depus o contestaţie şi obiecţiuni ce au fost soluţionate de către comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi.
Nici aşa, nu a fost bine şi Primăria comunei Floreşti s-a adresat instanţelor de judecată, la secţia de contencios administrativ.
Întrebarea de bază rămâne: „Cum şi când vor fi recuperaţi banii floreştenilor?”
O solicitare în baza Legii 544/2001 a fost transmisă şi Primăriei comunei Floreşti pentru a afla care au fost măsurile dispuse de Curtea de Conturi ce au deranjat şi cum vor recupera prejudiciul produs. Când va fi oferit un răspun, acesta va fi adus în atenţia cititorilor.
[…] Primăria comunei Florești a contestat în prima fază câteva dintre măsurile dispuse (n.red. 31 măsuri dispuse, 6 contestate) la Comisia de Soluționare a Contestațiilor a Curții de Conturi a României însă aceasta a fost respinsă. Ulterior, Primăria Florești a formulat acțiune în instanța de contencios administrativ. La sfârșitul anului 2017, Curtea de Apel Cluj a decis că măsurile contestate de Primăria Florești și dispuse de Curtea de Conturi a României prin decizia emisă în 2015, rămân în vigoare și trebuie aplicate. Despre ce s-a petrecut în urma controlului precum și răspunsurile primite din partea Curții de Conturi a României, v-am vorbit AICI și AICI. […]