Floreşti: Cât au costat cele două parcuri realizate de Primărie şi în buzunarul cui a băgat de această dată bani, administraţia locală?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

parc florestiLocuitorii comunei Floreşti au avut o nevoie acută de locuri de joacă şi este de înţeles fiind o comună cu foarte mulţi copii. Să zicem că nevoia a fost într-o măsură împlinită căci înainte de campanii electorale este cel mai util pentru tine ca edil, să le oferi locuitorilor ceva de ce au atâta nevoie. Dar de la asta la aruncatul cu banii în stil manelist „fără număr” în buzunarul prietenilor este cale lungă. Şi veţi înţelege de ce că doar n-o fi comuna Floreşti prima administraţie publică locală din ţară care construieşte un parc.

Înainte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, Primăria comunei Floreşti oferea spre folosinţă floreştenilor, un parc pentru care s-au cheltuit de la bugetul comunei cam mulţi bani. Aşa că dacă prin octombrie au început lucrările, au prins foarte bine la alegerile din noiembrie.

Trecând peste acest aspect, conform unui răspuns din partea Primăriei aflăm cine sunt cele 2 firme care au realizat atât parcul de pe strada Someşului cât şi cel din Cetatea Fetei. De altfel, răspunsul este cât se poate de întortocheat tocmai cu scopul de a deruta.

Referitor la Parcul din Zona Nord a comunei Floreşti, lângă terenul de Sport şi la Parcul din Zona de Sud, lângă ansamblul ANL, investiții realizate exclusiv din fonduri proprii ale Primăriei Floreşti, vă comunicăm următoarele:

Contract 1

Furnizor Loftrek SRL

Obiectul contractului: Lucrări de amenajare parcuri de joacă

A – Amenajare teren de joacă în cartierul Cetatea Fetei, lângă ANL-urile existente, Comuna Floreşti, Jud. Cluj

B – Amenajare teren de joacă în vecinătatea terenului de sport din Comuna Floreşti, Jud. Cluj

Valoare

435 580 RON + TVA, defalcat

322 580,65 RON + TVA –  lucrări de la Parc Teren de sport + echipamentele din ambele locații

112 999,35 RON + TVA – lucrările din Cetatea Fetei

Echipamentele incluse:

* În Cetatea Fetei

Montare şi furnizare complexe de joacă, echipamente fitness, groapă de nisip

* La terenul de sport

montare și furnizare complexe de joacă, leagăne, carusele, balansoare,  echipamente fitness, împrejmuire pe lateralele locului de joacă, gropi de nisip.

* În ambele locații

montare și furnizare 670 mp dale cauciucate, bănci, coșuri de gunoi, montare, furnizare, amenajare alei / pavele, montare și furnizare borduri.

Firma Loftrek a oferit bonus evenimentul de deschidere a parcului de joacă de lângă terenul de sport – cu animatori, baloane modelabile, pictură pe față. În Cetatea Fetei ,Lotrek a predat lucrarea la stadiul conform Contractului. Apoi urma să fie instalate echipamentele vechi în locație. Constantându-se aspectul deosebit al obiectelor noi, al blocurilor noi, care contrastau cu obiectele vechi, s-a luat decizia suplimentării obiectelor de joacă noi, lărgirea parcului și crearea unui parc absolut nou nouț. Obiectele vechi de joacă, care s-au pretat la remontare au fost montate în Luna de Sus.

parc 1

Contract 2

Furnizor Lukacom SRL

Obiectul contractului:

– Lucrări de extindere, amenajare, dotare parc de joacă

– Realizare infrastructură – săpături, bordurare, alei, umpluturi, pavimente cauciuc

– Dotari + montaj carusele leagăne, ansambluri de joacă, balansoare, instalații de joacă

– Montaj mobilier urban

Valoare

241 273, 75 RON + TVA

Ambele firme s-au achitat cu brio de cele stipulate în contract, realizând tot posibilul pentru ca lucrările să fie de bună calitate.

Ambele contracte au fost semnate conform OUG 34/2006, actualizată în 2014, prin încredințare directă.

raspunsprimarie 1 raspuns primarie 2

Cu un spirit de glumă, nu putem să nu observăm că cele două firme au montat borduri după principiul „una tu, una eu” ca să nu fie cu supărare, dar totuşi pentru ce au montat ambele firme borduri? Dacă tot au fost două contracte, de ce n-a fost împărţită munca astfel încât să ştie fiecare ce treabă are de făcut? La fel, de ce ambele firme au montat pavele de cauciuc? Dacă Loftrek SRL a făcut aceste lucruri în ambele locaţii, de ce a mai facut şi Lukacom SRL?

Răspunsul e cât se poate de simplu şi asta a fost vizibil şi în cele spuse de către un reprezentant al Loftrek, care imediat ce a primit solicitarea noastră, ne-a sunat speriat spunând că se aşteaptă să fie un articol negativ şi nu doreşte să apară numele lui în articol. Cu toate acestea ne-a dat o declaraţie telefonică sub anonimat, dar care se cam contrazice cu cele spuse de primărie, pentru că se pare, mai mulţi furnizori au fost implicaţi si asta are o logică, doar nu era să facă o licitaţie şi să atribuie contract pentru fiecare parc, fără atâta derutare.

Noi am făcut în două locatii, inclusiv în Cetatea Fetei. Numai că iniţial se discutase să se instaleze locurile de joacă vechi înapoi dar nu s-au mai încadrat în peisaj. Şi partea a doua de lucrări care s-au finalizat recent a fost facută de o altă firmă. Deci nu prin intermediul nostru. Erau patru intermediare care au făcut în luna martie, asta a fost partea noastră şi a fost o achiziţie de lucrări care a fost făcută împreună. Deci am făcut o lucrare care acuma arată completă să zic aşa, dar practic trebuiau reinstalate cele vechi numai că arata oribil dacă erau instalate cele vechi.  Însă primăria cealaltă parte de lucrări a facut-o cu o altă firma. Nu ştiu cu ce altă firmă a lucrat primăria dar furnizorul, a fost furnizorul nostru din afara ţării, deci echipamentele sunt practic de la acelaşi furnizor, dar acum prin cine le-au luat, nu prin noi le-au luat. Practic lucrarea a fost facută cu firme diferite, nu prin noi, nici măcar nu am ştiut decât după ce s-a facut lucrarea, că s-a facut altceva acolo. Cel mai probabil va fi un articol negativ, noi nu suntem genul care să dea spăgi şi aş dori să nu îmi daţi numele, o să fim pierzătorii de pe piaţa de la Cluj”, ne-a declarat reprezentantul firmei Loftrek.

N-am înţeles ce de a vorbit de şpăgi pentru că nu au fost întrebaţi de aşa ceva, se vede în solicitare. solicitare loftrek Şi dacă vechile ansambluri de joacă nu s-au încadrat în peisaj, atunci Lukacom a fost perfect încadrat în peisaj. Nu se putea să se facă ceva în Floreşti fără să fie implicat şi Prietenul de casă al Primăriei, Ioan Vidrean. Da, acel Neluţu Vidrean abonat la banul public în comună. Cel care a realizat trotuarele pe strada Eroilor, care mai primeste ceva şi la salubrizare că are nişte maşini de curăţenie stradală, cel care se pricepe la toate numai să prindă nişte bănuţi de la Primărie. Cât despre rudele angajate în primărie am scris AICI.

Ansamblurile de joacă, deloc ieftine. 

Nu putem să nu observăm cât de scumpe au fost şi ansamblurile de joacă pentru că este uşor de văzut asta, la o simplă verificare a site-ului oficial al firmei Loftrek, unde găsim cu aproximaţie aceleaşi ansambluri de joacă.

1. parc copii 10 parc loftrek parc loftrek 1

2. parc anl aparate joaca anl

3. aparate fitnes anl aparate fitnes parc

Atenţie! Spunem cu aproximaţie pentru că au fost mai mulţi intermediari. Dar ne putem face o idee a preţurilor după acest site, fiind unul dintre furnizori. 

Preţurile sunt exprimate în euro, iar în parcuri sunt mai multe ansambluri de joacă, plus aparatele de fitness, etc. Am trecut în revistă câteva dintre ele prin exemplele de mai sus. Din acest motiv, considerăm că pentru aceste proiecte erau necesare licitaţii publice, dar pentru unii a fost favorabil să împartă sumele astfel încât să se încadreze la mustaţă în legislaţie dar să împartă pentru mai mulţi din buzunarul floreştenilor.

Ce putea face primăria Floreşti de aceşti bani? 

Şi pentru că Primăria comunei Floreşti nu este prima administraţie publică din lume care realizează un parc, putem compara, de exemplu cu ce s-a făcut la Cluj-Napoca şi vă aducem în atenţie două exemple de parcuri asemănătoare realizate de Primăria Cluj-Napoca. Lăsăm la o parte faptul că administraţia publică locală de la Cluj-Napoca a ştiut să facă licitaţie şi cea de la Floreşti nu, vă lăsăm pe dumneavoastră să adunaţi miile de euro.

1. Prin martie 2011, Sorin Apostu, fost primar al municipiului le reda clujenilor parcul Detunata. Reabilitat cap-coadă, alei pentru biciclete şi role, foişor, mese de şah, aparate de fitness şi ansambluri de joacă, bănci, absolut totul a fost impecabil. Costuri? Modernizarea pentru cei 90.000 mp a costat 240.000 lei.

La Floreşti avem două parcuri amărâte şi două contracte întortocheate cu o valoare totală de peste 670.000 lei. Parcul Detunata are 90.000 mp iar parcul de pe Someşului din Floreşti 1.600 mp.

2. Dacă primul a fost o reabilitare pe o suprafaţă foarte mare,  mergem la parcul de pe fosta stradă Coastei. Acolo, după evacuarea familiilor de rromi, o suprafaţă mare de teren a rămas liberă de sarcini aşa că pe o parte din el a fost făcut un parc în august 2011 cu o valoare de 255.000 lei. Parcul este dotat cu toate cele necesare copiilor, aparate de fitness, foişoare, bănci, alei, piste de biciclete, abslout tot. Suprafaţă de 7.000 mp.

Aşa că dacă la Cluj-Napoca s-a putut cu bani mai puţini, s-ar fi putut şi Floreşti chiar dacă au crescut preţurile. Dat fiind faptul că îl întâlnim şi aici pe domnul Vidrean, priceput la toate, este clar motivul pentru care Primăria Floreşti nu a realizat licitaţie, exact aşa cum ne-am lămurit şi în privinţa Centrului de reconversie profesioanală unde a băgat bani în buzunarul colegului de partid.

 

3 COMENTARII

  1. „Parcul Detunata, cu o suprafaţă de 9 hectare, a intrat într-un proces de modernizare. Pe lângă lucrările de refacere a aleilor, de vopsire a aparatelor de joacă şi a băncilor, parcul a mai fost dotat cu
    – un foişor acoperit, în care s-au montat
    – 4 mese de şah şi
    – 4 bănci, cu
    – 6 mese pentru practicarea jocurilor de societate și
    – 2 pentru tenis de masă,
    – 5 aparate de fitness
    – o pistă pentru biciclete.

    Costurile la care se ridică această investiție sunt de aproximativ 240.000 de lei.

    Da, comparam mere cu mere..

  2. Esti un prost Georgica. Da pentru tine comaratia dintre aparatele de fitnes din parcul Detunata si cele din Cetatea Fetei sunt mere si pere? Pai nu tot aparate de fitnes sunt? Pentru tine faptul ca Primria din Cluj-Napoca a facut un parc mult mai mare decat Sulea al tau iti suna a mere si pere? Cred ca doar un mar e in capul tau ca nu prea poti sa intelegi tu nimic din ce srie in acest articol. Probabil diferenta de bani ai luat-o tu si de asta comentezi prostii.

Comentariile sunt închise.

Articole Noi