Subsemnata Nădăşan Letiţia, domiciliată în Cluj-Napoca str. Tulcea vă rog prin prezenta cerere să analizaţi propunerile mele de amenajare a spaţiilor publice în zona cartierului Între Lacuri şi implementarea acestora în funcţie de situaţia juridică a terenurilor implicate.
În acest cartier intervenţia primăriei este slab simţită, poate şi din cauza puţinelor cereri din partea locuitorilor dar nevoia de spaţii publice amenajate este mare, acestea fiind: parcuri, zone de informare, locuri de joacă pentru copii, parcări, locuri pentru depozitarea selectivă a gunoaielor şi piste de bicicletă. Comparând cu alte cartiere ale Clujului îmi dau seama că suntem uitaţi de administraţia locală. Luându-le pe rând vă prezint situaţia actuală:
1. Parcuri în-tradevăr, de câţiva ani s-a amenajat “Parcul Între Lacuri” ca loc de joacă pentru copii. Fiind singurul din zonă, este suprapopulat şi cu toate că au fost plantaţi copaci, zona e lipsită total de umbră şi de confortul şi întinderea unui parc. Aş dori ca primăria să grăbească amenajarea „Parcului Est-Între Lacuri” acceptat de autorităţi în urma unei petiţii SOS semnate de aproape 3.000 de cetăţeni, aflat în imediata apropiere (50m), cu bănci, cu piste pentru role şi alei pietonale. Fiind fosta pepinieră a oraşului, arborii ȋnalţi deja există. De asemenea, legarea acestui părculeţ cu spaţiul verde de la Iulius Mall, printr-o alee pietonală pe malul lacului ar deschide o noua rută de acces/circulaţie către acest complex comercial. Momentan,din zona străzilor Tulcea-Dunării se poate ajunge la Iulius Mall doar pe o potecă printre blocurile ȋn construcţie de la Park Lake.
2. Zone de informare În perimetrul prezentat mai jos (toată zona Între Lacuri) nu există niciun panou de informare din partea Primăriei (cu evenimentele din oraș, cu proiectele în desfășurare: de exemplu Parcul Est-Între Lacuri). Ar fi un loc în care municipalitatea ar interacționa direct cu locuitorii zonei și s-ar crea un mini centru de cartier. Zona aleasă este una intens traficată fiind lângă Școala Vaida Voievod, lângă Dispensarul Medical, în zona magazinelor dar și lângă stația de autobus 47. De asemenea, e o zonă largă-deschisă, în acest moment acolo e o parcare neamenajată și o groapă imensă săpată pentru fundația unei construcții, oprită de Primărie și care în acest moment e un pericol prin surparea taluzurilor.
Un astfel de spațiu s-ar preta pentru amenajarea unei piațete: cu bănci, cu flori, cu o zonă de expunere și chiar cu un loc de desfășurare a unor evenimente culturale etc. După cum se vede și în imaginile de mai jos, această urbanizare a locului s-ar putea extinde până în fața fabricii Fujikura, unde există un alt spațiu viran și unde s-a încercat amenajarea unui parc în repetate rânduri. Această fabrică a înlocuit ceea ce urma să devină un parc (cf PUG 1999).
3. Locuri de joacă – Apreciez acțiunea prin care s-au amenajat 4 locuri de joacă printre blocuri, dar austeritatea lor este evidentă. Copiii peste 7 ani au de asemenea nevoie de parcuri adecvate vârstei lor cu piste de role și biciclete. Vă rog ca printr-o vizită la fața locului să găsiți soluții și pentru ei și să vă respectați promisiunea din 2012 de a crea un parc mai mare în acest cartier, care ar fi de fapt cel mai mare spațiu public al Clujului.
4. Parcări- Ca în orice altă zonă a Clujului mașinile ne sufocă dar cred că printr-o analiză la fața locului, Primăria ar putea optimiza utilizarea spațiilor publice și prin amenajarea lor ar câștiga și bani. Prezint mai jos câteva locuri virane, neamenajate dar unde se parchează mașini și din cauza că parcarea se face direct pe pământ, cantitatea de noroi și praf, aduse pe carosabil sunt considerabile. În cazul în care sunt spații retrocedate, propun achiziționarea acestor terenuri sau negocierea cu proprietarii privați pentru schimb de terenuri ȋn alta parte şi amenajarea de parcaje semi-subterane cu cel mult două niveluri pentru eficientizarea spaţiului ocupat de maşinile parcate.