Evenimentul este un scurt exercițiu, critic și ritualic, de neuitare. Este o mică parte dintr-o datorie a memoriei față de semenii noștri din Cluj și din țară care, în 1989, au plătit cu propria lor viață, prețul libertăților noastre politice și existențiale.
Vom purta o discuție deschisă și informală, despre locurile memoriei revoluției din Cluj. Ne interesează destinul istoric și urbanistic al spațiilor simbolice, al însemnelor memoriale și al monumentelor dedicate evenimentelor din decembrie 1989 și, mai ales, legăturile lor cu istoriile de viață ale semenilor noștri.
Întâlnirea vrea să arunce punți între atunci și acum, între generațiile celor care au trăit experiența situației revoluționare din decembrie 1989 și a consecințelor ei imediate, și generațiile tinere, născute în libertate. Ne preocupă transmiterea memoriilor culturale și istorice ale acelui eveniment fondator violent al democrației românești postcomuniste.
La discuții vor participa:
Sidonia Grama – moderator, cercetător postdoctoral, Academia Română,Cluj.
Adriana Ursu & Alexandra Pop – studente, Facultatea de Istorie și Filosofie, specializarea Turism Cultural, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj.
Răzvan Rotta – martor ocular, autorul fotografiilor din Piața Libertății, din 21 decembrie 1989.
Liviu Mocan – sculptor, autorul monumentului „Stâlpi împușcați”, dedicat eroilor revoluției din Cluj.
Editorii albumului „Stâlpi împușcați”. Invitați din public.
Evenimentul va avea loc vineri, 19 decembrie 2014, ora 14.00, în fosta cafenea a Hotelului Continental, din Piața Unirii, Cluj-Napoca.