[Video] PUG-ul Floreştiului riscă să nu primească avizul de mediu. Au fost prevăzute spaţii verzi pe terenuri private.

dezbatere pug 1În cursul zilei de ieri a avut loc dezbaterea publică în vederea obţinerii avizului de mediu pentru nou Plan Urbanistic General al comunei Floreşti. În mare parte discuţiile au decurs cum se cuvine, însă unele aspecte le-au deranjat pe doamnele de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, motiv pentru care la final, au spus că deocamdată nu acordă avizul, mai ales că PUG-ul nu este finalizat. Noi le vom aduce in discuţie pe cele de care cetăţenii se plâng zi de zi. În filmări veţi putea regăsi restul nemulţumirilor. 

Primul aspect ce le-a deranjat pe doamnele de la agenţia de mediul a făcut referire la spaţiul verde. Se pare, conform prezentării că echipa ce a întocmit noul PUG a prevăzut spaţii verzi după cum cer normele europene pe terenuri private. Asta pe principiul că primează bunăstarea comunităţii şi nu cea privată, numai că au cam uitat de dreptul la proprietate.

„Spaţii verzi nu se pot amenaja pe proprietăţi private”, a spus scurt unul dintre reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Domnul Radu Spânu a explicat că la Cluj-Napoca s-au putut amenaja spaţii verzi, parcuri conform noului PUG.

„Pe proprietăţi private? Nu cred”, a răspuns doamna. Şi de altfel, se vede foarte clar pe chipul acesteia că este deranjată de această idee.

Arhitectul insistă că şi proprietarii câştigă aşa un ban, şi se vor face spaţii utile, cum sunt parcuri, parcări sau altele. Reprezentantul de la mediu a insistat să spună că cei 26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor nu pot însemna parcări, trebuie să rămână spaţii verzi.

Practic, noul PUG prevede spaţii verzi pe proprietăţi private şi cel mai probabil fără ca proprietarul de teren să ştie acest lucru, pentru că ar trebui ca acesta să îşi dorească vă vândă terenul.

În cotinuare a fost pusă în discuţie şi activitatea fermei de pui, discuţie la care de altfel a izbucnit şi primarul. Concret, discuţia a ajuns la ordinul nr 119 din 2014.

„Doamnă dumneavoastră vă contraziceţi. Acel ordin spune că nu se onstruiesc ferme de peste 500 de capete”, a spus primarul.

Reprezentantul de la Agenţia de Mediu a răspuns: „ferma exista, nu mă contrazic cu nimica. Ferma era”

Primarul îi explică faptul că el a fost cel care a recepţionat acele clădiri ale fermelor în 1986 de la constructor. Ei bine, nu ştim în ce calitate a recepţionat dânsul acele clădiri, căci la acea vreme avea puţin peste 20 de ani şi cu siguranţă nu avea studii superioare (n.red. primarul şi-a realizat studiile superioare în vremea când era viceprimar). Şi mai mult, conform surselor noastre, el era un simplu angajat la avicola de atunci, dacă era angajat şi recepţiona…şuruburi.

Trecem peste asta, mai multe detalii despre discuţia legată de ferma de pui se găsesc AICI.

Dar, enervat de discuţie, primarul a spus că dacă doresc pot aviza PUG-ul sau nu, cerând ca cei care au greşit să plătească pentru asta.

La finalul discuţiilor, domnul Radu Spânu le-a spus reprezentanţilor de la Mediu că la Floreşti se tinde dezbatere pugspre cei 26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, lucru cu care doamna nu a prea fost de acord. Şi de altfel, n-ar strica o privire în jur, nu de alta dar am vedea doar betoane.

Ei bine, primarul comunei a trasat câteva concluzii referitoare la dezbaterea de ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local Floreşti ce a avut loc în această după-masă. Primarul le-a spus consilierilor că nu crede că reprezentanţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediu îşi va lua o asemenea responsabilitate şi anume, aceea de a nu oferi avizele necesare pentru PUG.