La ultima şedinţă de îndată a consiliului local Floreşti, consilierii prezenţi au abordat foarte scurt şi problema accesărilor de fonduri europene pentru realizarea drumului de legătură dintre comuna Floreşti şi Municipiul Cluj-Napoca. La şedinţă a fost prezent şi reprezentantul departamentului de fonduri europene, Marius Manu care a explicat de ce Primăria comunei Floreşti nu poate accesa fonduri europene pentru aceste obiectiv, dar poate accesa pentru a doua reabilitare a căminului cultural din Tăuţi.
Şi pentru ca toată lumea să înţeleagă cât mai bine despre ce vorbim venim cu un exemplu concret de la Oradea, unde colegul de partid al primarului din Floreşti, Ilie Bolojan ne arată că se poate şi că nu este necesar să acceseze credite bancare.
Conform www.bihon.ro, Oradea va accesa 20 de milioane de eruo pentru un drum de legătură între municipiul Oradea şi Sînmartin care va avea peste 4 km şi care îşi propune devierea circulaţiei de tranzit care în prezent se derulează prin localitatea Sînmartin şi fluidizarea traficului în zonă. De asemenea, se va scurta timpul de deplasare a autovehiculelor, reducându-se consumul de combustibil şi poluarea. Drumul va include o pistă de biciclete, un pod peste pârâul Peţa şi un pasaj rutier peste calea ferată în lungime de 72 m. Valoarea totală a proiectului este de 89.502.981,25 lei cu TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni. Investiţia urmează să fie realizată din fonduri europene, perioada de programare 2014-2020, Consiliul Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea.
Ei bine, la Floreşti nu se poate asta, iar Cluj24h.ro a arătat în permanenţă că nu este vorba de faptul că nu pot fi accesate fonduri europene ci că vorbim de lipsă de bunăvoinţă.
Prin urmare, fără să mai conteze dacă te ajută Guvernul sau nu, important este să încerci ori la Floreşti asta a lipsit cu desăvârşire. Nu doar că nu s-a încercat nimic în acest sens pentru că am arătat, ministrul transporturilor de la momentul respectiv nici măcar nu ştia de intenţia de a realiza acest drum de legătură, ba mai mult nici alte structuri la care ar fi putut apela Primăria Floreşti nu au primit vreo solicitare. Nici nu se mai pune problema de vreo dovadă cum că Primăria Floreşti ar fi cerut vreun ajutor.
Iar pentru a se asigura că îşi taie craca de sub picioare, primarul din Floreşti a venit in consiliul local cu o iniţiativă conform căreia, acest drum este de importanţă locală. La scurt timp se vorbea de credite bancare sau credit furnizor, asta fără să mai vorbim de sumele necesare construirii drumului şi care erau diferite de la o declaraţie la alta.
N-a mai trecut mult timp şi pentru că floreştenii erau deja revoltaţi de starea traficului din comună, primarul se spală repede pe mâni cu un macadam pe care locuitorii îl folosesc doar în cazuri extreme.
Pentru cei care se întrebau mereu de ce este nesară accesarea unui credit bancar, iar aici discuţia este întinsă şi la alte proiecte fără ca cetăţenii să ştie care sunt acelea, ba mai mult conform hotărârii de consiliu local, Primăria va accesa un credit bancar doar pentru acest drum.
La ultima şedinţă de îndată a consiliului local Floreşti, reprezentantul departamentului de fonduri europene a fost întrebat de consilierul local PSD, Julien Muntean de ce nu pot accesa fonduri europene pentru acest obiectiv, după exemplul de la Oradea.
Răspunsul lui Marius Manu a fost cât se poate de ruşinos şi pentru că nu a fost capabil să explice în cuvinte motivele pentru care nu se poate la Floreşti, a ridicat din umeri şi a explicat procedura deja demarată, respectiv licitaţia pentru accesarea creditului.