Tinerii își cer dreptul la sănătate, prin adoptarea legii privind interzicereafumatului în spațiile publice închise

dezbatere fumat 27 aprilieTinerii își cer „dreptul la sănătate”, un drept constituțional, pe care nu avem voie să îl ignorăm: Propunerea  de  modificare  a  Legii  nr. 349/2002  pentru prevenirea  și  combaterea  efectelor consumului produselor din tutun trebuie adoptată, fiind în interesul sănătății tututor românilor! Aceasta este principala concluzie a dezbaterii publice “Interzicerea fumatului în spațiile publiceînchise  –  prioritate pentru  sănătatea publică  din  România”,  desfășurată,  ieri,  la Palatul Parlamentului, inițiată și organizată de societatea civilă, prin Forumul Tinerilor din România și Coaliția România Respiră, formată din peste 250 de ONG-uri.

Un semnal  important  de alarmă a  fost  tras  de Angela  Filote,  șeful Reprezentanței  Comisiei Europene:  România este printre ultimele țări  din Uniunea Europeană care refuză să aplice recomandările comunitare referitoare la combaterea efectelor fumatului.

“Urmărim cu mare atenție dezbaterile pe această lege și sper ca, până la sfârșitul anului, România să fie printre statele UE care aplică recomandările și să nu mai facă parte din acel grup rușinos care nu le aplică”.

„Sper ca 31 mai, declarată de către Organizatia Mondiala a Sanatatii drept Ziua Mondială Fără Tutun, să o putem sărbători cu o astfel de lege aprobată în România. Sunt convinsă că grija pentru sănătatea generațiilor tinere va „triumfa”, mai ales  că, după cum s-a văzut la această dezbatere,  avem sprijinul  organismelor  internaționale,  a unor  importante  societăți  medicale(Cardiologie,  Pneumologie, Fundația  Română  a  Inimii,  a  majorității  categorilor  socio-profesionale,  dar și  sprijin guvernamental.  Pentru  acest demers și-au manifestat până acum susținerea ministerele Sănătății, Tineretului și Sportului, Educației”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj-Napoca.

Recomandarea Consiliului European din 30 Noiembrie 2009 face apel la Statele Membre ale Uniunii  Europene să creeze medii  fără fum de tutun până în noiembrie  2012,  cu accent  pe locurile de muncă închise, spațiile publice închise, mijloace de transport în comun și cu accent deosebit pe toate măsurile care sunt menite să protejeze copiii și adolescenții pe tot lanțul de potențial acces la produse din tutun, de la comercializare la expunere. Aceste recomandări sunt în conformitate și cu prevederile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, semnată în anul 2003, ca reacție a comunității internaționale la problemele cauzate de fumat.

Pe de altă parte, aplicarea legislației în domeniu este susținută de majoritatea românilor, așa cum relevă  ultimele studii. „Interzicerea fumatului  în  spațiile  publice  este  susținută  de 84% dintre respondenți,  care  se  declară,  la  nivel  general,  total  sau  parțial de acord  cu  aceastămăsură”, dezvăluie un studiu realizat de Centrul de Marketing și Prognoză Socială, la solicitarea Asociației React.

„Sunt absolut convinsă că rațiunea privind grija pentru sănătate și responsabilitatea pe care o avem față de generațiile tinere va prima și colegii  mei deputați  vor fi sensibili  la solicitările propriilor copii”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj-Napoca.

Amendamentele de modificare a Legii nr. 349/2002, care urmează să fie dezbătute în Comisia de  Sănătate  beneficiază  deja  și  de sprijinul  a  107  parlamentari.  Camera  Deputaților  e  fordecizional.

Informații de background:

România, paradis al consumului de tutun, iad pentru nefumători

România este, în prezent, țara europeană cu cei mai mulți nefumători expuși frecvent la fumul de țigară. “România a devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun. Iar acest lucru se asociază  cu  boli grave:  principalele  cauze  de  deces  din  România  sunt reprezentate  de  bolicauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbați, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creștere) și bolile respiratorii cronice (fumatul esteresponsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică)”, a spus, ieri, în cadrul dezbaterii, dr. Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătății pe lângă Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății pentru Controlul Tutunului.

Alături de impactul asupra sănătății, nu este de ignorat nici impactul bugetar al consecințelor fumatului.  „Se vor economisi cheltuielile indirecte  care sunt  legate de zilele  de incapacitate temporară de muncă, de absenteismul la serviciu al fumătorilor, prin diferite afecțiuni pe care le „câștigă”, prin pensionarea precoce pe care o suferă fiecare individ fumător în momentul în care acumulează o serie de boli legate de fumat. Jumătate dintre fumători dispar după vârsta de 45 de ani datorită bolilor induse de fumat.  Problema e  că nici fumătorul pasiv nu scapă, suferă involuntar, iar legea existentă nu îl protejează, este învechită”, a explicat președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan.

Deputații ar putea vota legea până pe 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun

Forumul Tinerilor din România a cerut Camerei Deputaților să voteze proiectul de modificare alegii  349/2002 privind efectele negative ale consumului de tutun,  astfel  încât  fumatul  să fie interzis în toate spațiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, în restaurante și cafenele, precum și în locurile de joacă pentru copii și spațiile în care se practică sportul. Aceste prevederi sunt conținute în amendamentele la Legea 349/2002 depuse de deputatul PSD Aurelia Cristea, care a promis că va face tot posibilul pentru a le promova până la sfârșitul lunii viitoare.

Personalitățile care susțin lupta antifumat

La dezbaterea de ieri au fost prezenți sau au contribuit medici, experți în domeniul sănătății, specialiști în drept, economie, psihoterapie, mediu, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, de protecție a drepturilor copilului și a mamei,  ai autorităților  și mediului  politic, deopotrivă cu activiști din  societatea  civilă. Printre aceștia:  Dr. Magdalena Ciobanu,  expert  al  Ministerului Sănătatii Publice  pentru  controlul  tutunului  la  Comisia  Europeană  OMS, Prof.  Dr.  Florin Mihălțan,  președintele  Societății  Române  de Pneumologie,  Dr.  Gabriel  Tatu-  Chițoiu, președintele  Societății Române de  Cardiologie,  Prof.  Dr.  Dan  Gaiță,  președintele Forumului Național de Prevenție, Conf. Dr. Ioan Mircea Coman– Fundația Română a Inimii, Corneliu Radu Loghin,  directorul European  Network  for  Smoking  and  Tobacco  Prevention,  Cezar Irimia, președintele  Alianței  Pacienților  Cronici  din  România  și Federației  Asociațiilor  Bolnavilor  deCancer  din  România, doamnele deputat  Cristina  Nichita  și  Tamara  Ciofu,  Diana  Vasiliu–psihoterapeut licențiat, Valentin Mircea– avocat, Ramona Brad – Clear Point Public Affairs, Anca Ștefan– Asociația React, Ana Maiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, Iulia Niculae-Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Ioana Tomuș –Asociația Tineri Uniți, Aureliana Popa– Forumul Tinerilor din România.

Moderatorii evenimentului au fost jurnalistul Vlad Mixich și activistul de mediu Marius Vintilă. Inițiativa este susținuta și de vedete, precum: Andreea Esca, Vlad Petreanu, Florin Piersic Jr., Tudor Giurgiu, chef Adrian Hădean, Wilmark, Alex Găvan.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj