Problema gunoaielor de la Floresti a fost dezbatuta, din nou la Institutia Prefectului. La intalnire au fost prezenti si reprezentanti ai Garzii de Mediu precum si ai Agentiei pentru Protectia Mediului dar si ai Directiei de sanatate publica si ai ISU Cluj.
Prefectul judetului si-a inceput discursul cu mentiunea ca institutia nu are implicatii conform legii si nici responsabilitatea de a gestiona problema deseurilor de la Floresti, dupa cum spune Legea.
Prefectul a pus la dispozitia presei o mapa cu intreaga coresposdenta dintre institutiile statului cu privire la acest subiect. Prefectul a facut si o trecere in revista a tuturor demersurilor pe care le-a intrepinse inca de anul trecut.
Ne-am dat seama ca la Floresti e o problema de management, de bani. Am considerat oportun sa stam de vorba si cu doamna contabil sef din Primarie si vineri am invitat-o la discutii cand a venit si domnul primar care a considerat ca intalnirea a fost facuta miseleste dar i-am permis sa participe la intalnire cu o singura conditie mai ales ca am comunicat pana acum foarte greu. Reprezentantii nostri de la departamentul juridic le-a adus la cunostinta ce spune legea, domnul primar s-a suparat si a plecat. Vrem sa ajutam Florestiul dar nu ne putem baga in problemele de management”, a explicat prefectul judetului.
1 La Floresti nu este stare de alerta. In 10 ani a fost declarata o singura stare de alerta in tara. Sunt solutii legale.
Prefectul a aratat ca primarul comunei a cerut starea de alerta pentru niste motive mentionate doar de dansul dar nu si de catre Quatro Eco Salub.
Primarul putea face demersuri pentru ca acestei firme sa ii fie retrasa licenta. Se puteau face demersuri pentru a nu se ajunge in situatia asta, a mai adaugat Prefectul.
Mai mult, prefectul a aratat printr-un simplu calcul matematic ca daca se aplica taxa speciala care trebuia deja aplicata celor care nu au contracte de salubrizare adunat cu sumele pe care QES le strange ar fi iesit din impas. Totodata, prefectul a mai spus ca banii se puteau colecta direct prin taxele si impozitele locale caci alte primarii au aplicat deja aceste masuri. Legea permite inclusiv subventionarea astfel ca nu este de inteles de ce la Floresti nu se gasesc solutii.
48 de petitii au fost inregistrate la Directia de Sanatate Publica pe aceasta tema, iar istitutia a aplicat amenzi atat firmei cat si primarului in urma verificarilor facute.
„Primaria a fost obligata sa faca si deratizari pentru a evita problema rozatoarelor. Nu s-a concretizat din cauza refuzului de a semna Procesul Verbal de constatare”, a explicat reprezentantul DSP Cluj.
La randul sau Marius Trita din partea Garzii de Mediu Cluj a explicat ca atat firma cat si UAT Floresti au fost sanctionate in repetate randuri.
Marius Trita a mai explicat ca institutiile statului nu isi pot depasi atributiile. Prefectul a incheiat cu o declaratie in care a spus ca se poate rezolva aceasta problema insa numai in temeiul legii, exact asa cum si alte localitati au putut.
Conform corespondentei dintre institutii se observa ca Primariei i se aduc la cunostinta Legislatia precum si masurile ce pot fi implementate.
Concret, celelalte institutii nu mai pot face nimic in plus.
Prefectul a mai adaugat ca va face o adresa catre ANRSC pentru verificari.
Revenim cu cu o filmare integrala a conferintei de astazi.
[…] ÎNDRĂGOSTIȚILOR LA IULIUS MALL CLUJ! ȚINTEȘTE PREMIILE PENTRU TINE ȘI PERECHEA TA! Prefectul judetului: La Floresti nu este stare de alerta! Am oferit masuri legale de rezolvare a pro… Ce sa fac, doctore? Tot ce trebuie sa stie un parinte despre Boala zgarieturii de pisica Spritul […]